Plan OFF Kosovo

Aktualno-politična novica
10. 10. 2022 - 15.00
 / OFF

Izraelsko vrhovno sodišče je odločilo, da arabska stranka Balad lahko nastopi na izraelskih parlamentarnih volitvah, ki bodo potekale prvega novembra. Izraelski centralni volilni komite je stranki Balad pred tem prepovedal nastop na volitvah. Kot razlog je navedel, da stranka ne priznava Izraela kot demokratične judovske republike. Z odločitvijo vrhovnega sodišča je prepoved zdaj umaknjena. Odločitev volilnega komiteja je temeljila na intervjuju iz leta 2021, v katerem je predsednik arabske stranke Sami Abu Šehade podprl spremembo izraelske zastave in himne. Nasprotoval je tudi tako imenovanemu zakonu o povratku, ki omogoča judom z vsega sveta, da pridobijo izraelsko državljanstvo. Na podlagi tega zakona se sicer dogaja sistemsko in nasilno izseljevanje palestinskega prebivalstva iz njihovih domov. Sodišče je v ločenem primeru presodilo, da mora dolgoletni premier in trenutni vodja opozicije Benjamin Netanjahu vrniti 270 tisoč dolarjev, ki jih je prejel od pokojnega bratranca kot sredstva za pravno obrambo sebe in svoje žene. Sodišče je odločilo, da je bilo to v nasprotju z izraelsko darilno zakonodajo.

O etiopskih judih, rasizmu in izumetničenosti Izraela
 / 23. 2. 2022

Ruska vojska je z raketami napadla več ukrajinskih mest, vključno s središčem prestolnice Kijev. V napadih je bilo ubitih in poškodovanih več ljudi. Po podatkih ukrajinskih oboroženih sil je Rusija v nizu napadov izstrelila 81 vodenih raket. Moldavski zunanji minister je dejal, da so rakete vstopile v moldavski zračni prostor, zato je k pogovoru pozval ruskega veleposlanika.

V soboto zjutraj je na Krimskem mostu odjeknila eksplozija tovornjaka, za katero Rusija obtožuje ukrajinske tajne službe, Ukrajina pa odgovornosti ni prevzela. Tovorni promet na edinem mostu, ki povezuje Rusijo s Krimskim polotokom, je omejen, Putin pa je v izjavi po eksploziji ukrajinsko državo obtožil terorizma. Rusko obrambno ministrstvo je medtem imenovalo novega generalnega poveljnika ruskih sil, ki delujejo v Ukrajini. To je postal general Sergej Surovikin, ki je sicer tudi poveljnik ruskih zračnih sil. Putin je generalno vodstvo vojske v Ukrajini zamenjal po več porazih na fronti. Danes so jedrsko elektrarno v Zaporožju sicer ponovno priključili na omrežje. Elektrarna je pod nadzorom ruskih oboroženih sil, v njeni bližini pa dnevno potekajo spopadi. 

Pogovor o vlogi pravoslavne cerkve v rusko-ukrajinski vojni
 / 17. 8. 2022

Haitijci, ki živijo v Združenih državah Amerike, protestirajo proti vojaški podpori administracije predsednika Joeja Bidna vladi Ariela Henryja. Haiti se spopada s humanitarno krizo zaradi nestabilne ekonomske situacije, ki vlada v državi  zaradi pomanjkanja energentov. Prejšnji mesec so tamkajšnje tolpe blokirale terminal goriva Verroux in s tem močno oslabile gospodarstvo po vsej državi. Haitijska vlada je že pooblastila premierja, da lahko mednarodno skupnost zaprosi za vojaško in policijsko pomoč pri spopadanju z nasiljem in tolpami, ki trenutno obvladujejo velik del države. Vrhovni sekretar združenih narodov António Guterres je predlagal, da ena ali več držav v Haiti pošlje enote za hiter odziv. 

Malezijski premier Ismail Sabri Yakoob je razpustil parlament in napovedal predčasne volitve v največ 60 dneh. Sabrijeva odločitev je posledica nesporazumov in bojev za moč znotraj koalicije. Redne volitve bi morale biti na sporedu čez 9 mesecev. V Maleziji vlada politična nestabilnost že vse od volitev leta 2018, ko prvič po več kot 60 letih predsednik vlade ni postal član stranke Združene malezijske nacionalne organizacije. Takrat je na oblast ponovno prišel nekdanji član te stranke Mahathir Mohamad, ki je iz stranke izstopil zaradi korupcijskih afer, zaradi katerih je v zaporu pristal njegov predhodnik Najib Razak. Od leta 2018 so se v vladni palači zamenjali že trije premierji. 

Hrvaška policija je aretirala vodjo prodaje plina in energije naftno-plinskega podjetja Ina Stjepana Leka in direktorja podjetja EVN Croatia Plin Vlada Mandića. Po poročanju hrvaških medijev naj bi bila vpletena v afero nezakonite prodaje plina, ki jo je protikorupcijski urad državnega tožilstva razkril avgusta. Več zaposlenih v Ini naj bi prek manjših podjetij od Ine odkupovalo plin pod tržno ceno, nato pa se okoristilo z njegovo prodajo na tuje trge. Leko je sicer namestnik direktorja oddelka za naravni plin Damirja Škugorja, ki ga je policija, skupaj z njegovim očetom Danetom Škugorjem in še tremi osumljenci, pridržala avgusta.

O škandalu v hravškem podjetju INA
 / 7. 9. 2022

V Beogradu in Prištini so potrdili obstoj francosko-nemškega predloga načrta za dokončno ureditev statusa Kosova. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je v izjavi za medije dejal, da predlog obstaja. Del njegove vsebine naj bi bil, da Kosovo dobi članstvo v Združenih narodih, Srbija pa finančno pomoč in vstop v Evropsko unijo po hitrem postopku. Vučić je ponovil, da bi bilo priznanje Kosova kot neodvisne države v nasprotju s srbsko ustavo in zato za Srbijo nesprejemljivo. Kosovska zunanja ministrica Donika Gervalla je prav tako potrdila obstoj francosko-nemškega dokumenta, Vučića pa obtožila, da je povedal le 10 odstotkov resnice in da je francosko-nemški predlog zgolj osnova za nadaljna pogajanja. 

Pred Radiotelevizijo Slovenija so novinarji izrazili nasprotovanje grožnjam, ki jih dobivajo od vodstva hiše. 38 zaposlenih na RTV-ju je namreč v petek prejelo opozorilo pred odpovedjo delovnega razmerja, potem ko so z intervencijo v studiu med informativno oddajo podprli svoje sodelavce, ki so bili tarča pritiskov vodstva. Generalni direktor je zaposlenim poslal opozorilo, v katerem se sklicuje na hišni red in jim očita nepooblaščen vstop v studio. Za voditeljem so stali celih 22 sekund. Podpredsednica na novo ustanovljenega sveta delavcev in nekdanja varuhinja pravic gledalcev ter poslušalcev Ilinka Todorovski direktorju televizije Urošu Urbaniji sporoča, da cinizem ne vodi nikamor.

Izjava

OFF je pripravil vajenec Pero, zraven je bluzil Fin.

Vir fotografije: DrRandomFactor, creative commons

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.