Zakrit OFF

Aktualno-politična novica
16. 5. 2019 - 15.00
 / OFF

Skrajna desnica v Avstriji
 / 20. 9. 2018
Avstrija je prepovedala nošenje islamskih naglavnih prekrival v osnovnih šolah. Zakon, ki ga je v parlamentu podprla vladajoča konservativno-nacionalistična koalicija, prepoveduje nošenje oblačil, ki prekrivajo celotno ali večino lasišča. Po interpretaciji predlagateljev zakona tako prekrivala, ki jih nosijo judje in sikhi, niso sporna, svobodnjaki pa pravijo, da gre za sporočilo političnemu islamu. Avstrijska islamska skupnost je napovedala, da bo zakon izpodbijala na sodišču.

Pri diskriminatornem početju so bili zasačeni tudi južni sosedje. Švicarska televizija SRF je posnela izgon skupine migrantov iz Hrvaške preko zelene meje nazaj v Bosno in Hercegovino. Migranti so kasneje povedali, da so želeli zaprositi za azil, a jim hrvaška policija tega ni omogočila. Tovrstni kolektivni izgoni so po mednarodnem pravu prepovedani, saj je vsak prosilec za azil upravičen do individualne obravnave. Poleg tega mora biti vsako vračanje oseb izvedeno v okviru uradnega postopka, v sodelovanju z varnostnimi organi države sprejemnice.

Kot naročena ugrabitev
 / 14. 5. 2019
Evropska komisija je oglobila pet bank zaradi kartelnega dogovarjanja pri trgovanju z valutami. Trgovalci v bankah so si v treh spletnih klepetih, poimenovanih “three-way banana split”, “essex express” in “semi-grumpy old men”, izmenjevali notranje informacije o valutnem trgu. Kazen v skupni višini 1,1 milijarde evrov je še zadnja nanašajoča se na omenjene sheme. Regulatorji v Združenem kraljestvu, ZDA, Švici in Singapurju so vključene banke še oglobili za več kot deset milijard evrov, obetajo se še odškodninske tožbe oškodovanih trgovcev z valutami.

Pogajalci venezuelske vlade in opozicije so prispeli v Oslo, kjer potekajo pogovori o rešitvi politične krize v državi. Istočasno se v Caracasu mudijo predstavniki tako imenovane Mednarodne kontaktne skupine, ki jo sestavlja osem evropskih in štiri latinskoameriških držav, s ciljem najti politični kompromis. Na Kubo je priletela kanadska zunanja ministrica, pogovori bodo tekli o venezuelski krizi in kanadskih investicijah na otoku.

Sudanski vladajoči vojaški svet je za 3 dni prekinil pogovore s civilno opozicijo o delitvi oblasti v državi. Potem ko sta se vojska in opozicija dogovorili za triletno prehodno obdobje prenosa oblasti v civilne roke, je vojska skušala porušiti barikade v centru Kartuma in pri tem ranila več ljudi. Opozicijo je obtožila nespoštovanja dogovora in prekinila nadaljna pogajanja.

 

Slovenija

Preobremenjeni družinski zdravniki in miren minister
 / 8. 2. 2019
Vlada je na današnji seji naredila prvi korak k reševanju problematike družinskih zdravnikov. Sprejet je bil aneks ena k splošnemu dogovoru, s katerim se je določila nova meja, pri kateri bodo lahko družinski zdravniki odklanjali nove paciente. Ta meja je določena na 1895 glavarinskih količnikov oziroma približno 1400 opredeljenih bolnikov. Del populacije, ki se seli ali prehaja od pediatrov k družinskim zdravnikom, bo torej začasno opredeljen pri zdravnikih z najmanjšo obremenitvijo, dokler v sistem ne bodo prišli novi timi. Vsako pravilo ima tudi izjemo.  Timi družinskih zdravnikov v območnih enotah, v katerih vsi presegajo dogovorjeni normativ za letošnje leto, ne dosegajo pa državnega povprečja 2436 glavarinskih količnikov ali 1778 opredeljenih zavarovanih oseb, bodo nove zavarovane osebe jemali kot paciente do zapolnitve državnega povprečja. Sprejem aneksa komentira Igor Muževič, sindikat Praktikum.

Izjava

Vlada je z lahkim srcem sprejela aneks ena, saj ta nima javnofinančnih posledic. Bolj nestrpno si družinski zdravniki manejo roke pred aneksom dve, ki bo določil nov način obračunavanja glavarinskih količnikov.

Izjava

Minister za finance Andrej Bertoncelj je vladi predstavil usmeritve glede zakona o demografskem skladu. Po predlogu naj bi na demografski sklad prenesli portfeljske naložbe države, torej tiste, v katerih država v skladu s strategijo upravljanja kapitalskih naložb ni zavezana ohraniti lastniškega deleža. Strateške naložbe bi ostale pod okriljem Slovenskega državnega holdinga. Z usmeritvami za pripravo zakona se strinjajo v LMŠ, SMC in SD, Desus in SAB pa se do njih še nista opredelila. Vlada načrtuje zakon o demografskem skladu sprejeti do konca leta.

 

 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.