Zlate vize za kibuški OFF

Aktualno-politična novica
ciper

Ameriško vrhovno sodišče je zaustavilo izvajanje nacionalnega cenzusa. Urad za cenzus je po odločitvi sporočil, da bo popis prebivalstva na terenu končal jutri, preštel pa naj bi že 99,9 odstotka gospodinjstev Združenih držav Amerike. A na uradu so priznali, da je v nekaterih predelih, predvsem južnih – na primer v Louisiani – odstotek popisanih mnogo nižji. Administracija Donalda Trumpa je tako dosegla, da se bo cenzus, ki se v ZDA izvaja vsakih deset let, zaključil pred koncem oktobra. Do takrat bi ga lahko urad izvajal po odločitvi okrožnega sodišča Severne Kalifornije, ki je tako razsodilo po pritožbi več lokalnih vlad in civilnodružbenih organizacij, predvsem kalifornijskih, ki so trdile, da bodo s predčasnim zaključkom cenzusa izpuščene predvsem manjšinske skupnosti. Natančen popis prebivalstva ni pomemben zgolj sam po sebi, ampak tudi zato, ker se na njegovi podlagi določa število članov kongresa iz posameznih zveznih držav. Poleg tega na cenzusu temelji razporeditev približno tisoč tristo milijard evrov zveznih sredstev med zvezne države. Trump je cenzus, ki je bil zaradi epidemije večkrat prestavljen, skušal spolitizirati že poleti. Takrat je uradu za cenzus ukazal, naj pri določanju števila članov kongresa ne upošteva preštetih ljudi, ki v ZDA prebivajo ilegalno. Okrožno sodišče v New Yorku je tak ukaz sicer spoznalo za nelegalen, vendar usoda aplikacije podatkov cenzusa vseeno ostaja nejasna. Ker bo moral urad za cenzus obdelane podatke po zadnji odločitvi vrhovnega sodišča kongresu poslati do konca tega leta, bo Trump v času odločanja o razporeditvi kongresnih mest v Beli hiši sedel tudi v primeru, da bi na volitvah izgubi.

Vas navdihuje vonj po Sredozemlju, najrajši pa se zadržujete na južni strani mediteranskih otokov? Vas mamijo pogledi na barčice, srednje velike jadrnice in ogromne tankerje? Imate dva milijona evrov viška za investicije? Ne odlašajte, pokličite na 01 242 88 00 in si zagotovite edinstven dostop do vseh prednosti evropskega notranjega trga! Za pičlo dvomilijonsko investicijo lahko postanete polnopravni državljan Cipra in se tako izenačite z vsemi ostalimi državljani Evropske unije! Zgolj dva milijona evrov, ne odlašajte! Pa saj ne more biti res ... 

O načrtih za neoliberalno debirokratizacijo
 / 17. 9. 2020

Ciprska vlada je sporočila, da bo po sedmih letih prekinila s programom, ki tujcem v zameno za investicije omogoča pridobitev državljanstva. Ciper se je skupaj z Malto in Bolgarijo, s katerima tvori trojico držav Evropske unije, ki neposredno prodaja potne liste, že znašel na tnalu evropske komisije, ki je opozarjala na nevarnosti korupcije pri tovrstnih shemah. Kaplja čez rob je bila objava preiskave medijske hiše Al Jazeera, ki je dobila na razpolago kopico dokumentov, ki nakazujejo na sporne prakse znotraj te sheme. Preiskovalni novinarji so sistem nato preizkusili tudi sami, pri čemer jim je uspelo posneti samega predsednika ciprskega parlamenta Demetrisa Syllourisa, kako ponuja državljanstvo novinarju, ki se je izdajal za pravnomočno obsojenega kitajskega poslovneža. Syllouris in še en vpleteni poslanec kakopak trdita, da sta iz njega zgolj poskušala izvleči kar največ informacij. Morda pa bodo lahko tuji bogataši namesto ciprskega pridobili slovensko državljanstvo, saj je pri nas uvedbo tako imenovane zlate vizumske sheme za tujce nedavno predlagal predsednik sveta za debirokratizacijo Ivan Simič.

Nadaljujemo s kratko posodobitvijo naše včerajšnje novice o novih članicah sveta združenih narodov za človekove pravice. Poročali smo namreč, da je med državami, ki imajo praktično že zagotovljen sedež v svetu tudi Savdska Arabija, ki pa je volitve v svet nepričakovano izgubila. Še leta 2016, ko je uspešno kandidirala za mesto v svetu, je uspela zagotoviti več kot 160 glasov od potrebnih 95-ih, na včerajšnjem glasovanju pa le 92. Izpad kraljevine so pozdravile številne organizacije za varstvo človekovih pravic, ki so nasprotovale imenovanju države v svet. Razlog za diplomatski polom sicer ni javno znan, a verjetno je zanj kriva kombinacija omenjenih pritiskov in nedavnega zbližanja kraljevine z Izraelom, ki ji v mednarodni skupnosti ni prinesla veliko novih prijateljev.

Glasovanje pa so že drugič opravili tudi poslanci novega kirgizistanska parlamenta, ki so na izredni seji potrdili, da bo novi predsednik vlade Sadir Žaparov. Isti sklep so poslanci sicer sprejeli že pred dnevi, a ga je predsednik države in Žaparov politični nasprotnik Suronbaj Žeenbekov razveljavil zaradi domnevne nesklepčnosti, saj so nekateri poslanci glasovali na daljavo. Na novi seji je prisostvovalo 80 do 120-ih poslancev, kar je bilo dovolj za potrditev novega predsednika vlade. Žaparova so iz državnega zapora, kjer je bil zaradi ugrabitve državnega uradnika leta 2013, prejšnji teden med protesti osvobodili njegovi privrženci. Njegovo kandidaturo mora sicer ponovno potrditi predsednik Žeenbekov, ki je v preteklosti kandidaturo Žaparova zavračal. Kljub temu bi Žaparov lahko dobil njegovo podporo, saj bi imenovanje novega predsednika parlamenta Kanatbeka Isajeva, ki prihaja iz Žeenbekovu naklonjene politične struje, lahko nakazovalo na politični kompromis med rivalskima političnima skupinama. Isajeva so konec tedna podprli vsi poslanci, predsednik Žeenbekov pa je napovedal, da bo odstopil takoj, ko država dobi novega legitimnega mandatarja.

Pakistan in nedavne volitve
 / 15. 8. 2018

Ženske iz Severnega Vaziristana, pokrajine v Pakistanu ob meji z Afganistanom, so začele s svojevrstnim sedečim protestom za izpustitev severnovaziristanskih moških iz ujetništva. Moški, po večini pripadniki paštunske etnične skupnosti, sorodne z Afganistanci, so bili v ujetništvo odpeljani po bombnem napadu na konvoj pakistanskih vojaških vozil v Severnem Vaziristanu, do katerega je prišlo pred enim mesecem. Protestnice naj bi sicer podpirala večina paštunske skupnosti, lokalne oblasti pa jih poskušajo prepričati, naj s protesti prenehajo. Osvoboditve paštunskih moških ni na vidiku, tako da bodo ženske, kot kaže, sedele še nekaj časa. Severni Vaziristan je do leta 2014 deloval kot oporišče za separatiste, a ga je pakistanska vojska v imenu »borbe proti terorizmu« s skoraj 100 tisočimi vojaki »očistila« ostalih paravojaških enot. Pokrajina, ki je bila leta 2018 priključena provinci Heber Pahtunkva z občasnim obstreljevanjem in drugimi vojaškimi sredstvi, je od takrat dalje relativno mirna. 

Prejšnji teden smo v Sloveniji prišli do točke, na kateri epidemiološka služba ne more več slediti vsem okužbam, kar lahko vodi v spregled večjih lokalnih grozdov okužb. Ta območja okužb bi lahko iskali z analizo odpadnih voda, tako da bi jih periodično testirali na prisotnost virusa SARS-CoV-2, saj je ta prisoten tudi v iztrebkih. Na Nacionalnem inštitutu za biologijo že analizirajo odpadne vode na prisotnost novega koronavirusa.
 
RNK novega koronavirusa so že zaznali v odpadnih vodah. Od 19. marca do 1. junija 2020 je raziskovalna skupina v Connecticutu v ZDA iskala prisotnost virusne RNK v odpadnih vodah in primerjala svoje izsledke s hitrostjo odkritja primerov bolezni v tistem kraju. Virusno RNA je raziskovalna skupina enkrat dnevno iskala v usedlini odpadnih voda, saj ima virus do usedline večjo afiniteto. Prisotnost virusne RNA so v odpadnih vodah odkrili nekaj dni hitreje kot je testiranje pokazalo bolezen, vendar pa jim vzorčenje usedline enkrat tedensko verjetno ne bi dalo dovolj dobrega vpogleda v širjenje virusa.
 
Nadzor odpadnih voda ima tudi to prednost, da nima nekaterih pomanjkljivosti, ki so značilne za druge epidemiološke kazalce. Z njim je bolezen mogoče odkriti tam, kjer se ljudje sicer ne bi šli testirat zaradi nedostopnosti zdravstvenega sistema, nedostopnosti testov za covid-19 ali pa zaradi strahu pred izgubo službe. Pomaga tudi v primerih zamude pri testiranju oziroma pridobivanju rezultatov, saj lahko zazna prisotnost okužbe na določenem območju, razširjenosti virusa v skupnosti pa s tako analizo ni mogoče ugotoviti.
 
Dnevno vzorčenje odpadnih voda ima lahko enak učinek kot naključno vzorčenje ljudi v neki populaciji, vendar je cenejše in manj invazivno. Še vedno pa je o tem odprtih veliko vprašanj, in sicer, ali je mogoče trenutno analizo prilagoditi uporabi pri nadzoru širjenja virusa, katere so najprimernejše metode za odkrivanje virusne RNK v odpadnih vodah in kako zanesljive so.

V iskanju strategije za javno zdravstvo po pandemiji
 / 13. 10. 2020

Po tem, ko je bil potrjen največji dnevni prirast okužb z novim koronavirusom do zdaj, je Ministrstvo za zdravje izdalo odredbo, s katero ukinja nekatere nenujne zdravstvene storitve v bolnišnicah. Del presoje o tem, katere nenujne storitve bodo obdržali, ostaja za zdaj na izvajalcih, v bolnišnicah pa bo opuščanje in prestavljanje dejavnosti odvisno od zasedenosti postelj zaradi zdravljenja bolnikov s covidom-19. Prekinjajo se tudi nekateri preventivni pregledi z določenimi izjemami, ki se nanašajo na otroke in mladostnike ter področje zgodnjega odkrivanja raka. Do nadaljnjih ukrepov se bo vlada opredelila na popoldanski seji.

Janša v Kočevsku Rogu
Zaljubljenost vrha slovenske RKC v SDS in obratno
 / 18. 8. 2020

Zaskrbljujoči epidemiološki sliki navkljub je Slovenska škofovska konferenca svojim ovčicam pred bogom naznanila, da bodo duhovniki še dalje darovali svete maše skladno z veljavnimi navodili slovenskih škofov z 21. julija 2020. Škofovska konferenca je namreč prošnjo, da bi v katoliških cerkvah lahko še naprej potekale maše z do 500 udeleženci, na Nacionalni inštitut za javno zdravje naslovila prejšnji četrtek, ker pa odgovora še ni dobila, si je to interpretirala po svoje: qui tacet, consentire videtur - kdor molči, kaže, da pritrjuje.

Ob padcu temperatur in dejstvu, da je Botanični vrt Univerze v Ljubljani ostal brez rastlinjaka ob Večni poti, je bil organiziran prevoz za sredozemske rastline iz prestolnice v Koper. Tamkajšnja vrtnarija, s katero upravlja javno komunalno podjetje Marjetica, bo tako v zimskih mesecih nudila zatočišče za občutljivejše vrste, račun za selitev in bivanje pa bo plačala Biotehniška fakulteta. Šlo naj bi za enkraten ukrep, saj v botaničnem vrtu upajo, da bodo do prihodnje zime dobili nov rastlinjak, potem ko so morali zadnjega porušiti zaradi gradnje nove poslovne stavbe Nacionalnega inštituta za biologijo.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.