20. 7. 2015 – 17.00

Daeš v Turčiji

Audio file

Ob 12. uri po lokalnem času je v turškem mestu Suruč odjeknila eksplozija. V tem mestu, ki se nahaja v bližini sirske meje, so v teh dneh bivali pripadniki Federacije mladinskih socialističnih organizacij. Slednji so se odpravljali v mesto Kobane, kjer naj bi pomagali pri obnovi le-tega. Eksplozija se je zgodila pred kulturnim centrom Amara, kjer so pripadniki Federacije socialističnih organizacij imeli ravno tiskovno konferenco o planih za obnovo Kobaneja. Življenje je izgubilo vsaj 28 oseb, približno 100 pa je ranjenih. Po prvih podatkih naj bi šlo za samomorilski napad, ki ga je izvedel Daeš.

Dogajanje opiše aktivist Adnan, ki je po eksploziji prišel na kraj napada:

Izjava

Aaron Stein iz Ženevskega centra za varnostno politiko opozarja, da to ni bil prvi napad Daeša v Turčiji:

Izjava

Kaj nam ta napad lahko pove o mreži Daeša v Turčiji? Nadaljuje Stein:

Izjava

V vsakem primeru pa Stein meni, da je napad naperjen bolj proti Kurdom kot proti Turčiji:

Izjava

Napadalka, ki naj bi izvedla današnji napad, se je razstrelila na zborovanju Federacije mladinskih socialističnih organizacij, ki so, kot je bilo že omenjeno, v Suruč prišle z namenom pomoči pri obnovi mesta Kobane. Stein pove, da je takšnih organizacij v Turčiji veliko:

Izjava

Pripadniki Federacije mladinskih socialističnih organizacij so bili nastanjeni v kulturnem centru v mestu, ki ima tudi simbolično vlogo, kot opiše Adnan:

Izjava

Napad, ne glede na to proti komu je bil uperjen, pa bo nedvomno zaostril odnose med Kurdi in Turčijo, ki jo prvi obtožujejo podpiranja Daeša, z namenom oslabitve kurdskega osvobodilnega boja.

 

Dodaj komentar

Komentiraj