Frattale d’Italia

Oddaja
14. 1. 2021 - 17.00
 / OFFsajd

V Italiji se trenutno odvija nova politična kriza, ki bo najverjetneje odnesla trenutno vladno koalicijo pod vodstvom predsednika vlade Giuseppeja Conteja. Ena od strank koalicije, Italia Viva, ki jo vodi nekdanji premier Matteo Renzi, je namreč vladi odrekla podporo, iz nje pa umaknila svoji dve ministrici Tereso Bellanovo in Eleno Bonetti. Po Renzijevih besedah je razlog za to odločitev nestrinjanje z vladnim načrtom obnove države po trenutni gospodarski krizi. Največji kamen spotike je vztrajanje največje koalicijske stranke, Gibanja petih zvezd, da Italija ne sme sprejeti 37 milijard evrov pomoči v sklopu Evropskega reševalnega mehanizma.

SPRAR
Reforma varnostnih dekretov v Italiji
 / 7. 10. 2020
Po njihovem mnenju obstaja nevarnost, da bo Italija s sprejetjem teh sredstev prišla pod vpliv tako imenovane trojke - Evropske centralne banke, Mednarodnega monetarnega sklada in Evropske unije. Mehanizem, ki so ga omenjene institucije oblikovale za primer novih dolžniških kriz v evroobmočju, pesti kronično pomanjkanje zaupanja s strani držav članic, ki denarja zaradi strahu pred pogojevanjem pomoči s škodljivimi ukrepi varčevanja ne želijo sprejeti. Kljub zagotovilom trojke, da nov mehanizem ne zahteva tako strogih ukrepov in je za države bistveno ugodnejši, jim večina članic, ki bi sredstva zaenkrat lahko koristile, očitno ne zaupa.

Koalicija ima sicer tudi brez poslancev Italie Vive dovolj glasov v spodnjem domu parlamenta, zaplete pa se pri senatorjih, kjer je zaradi tesne premoči koalicije 18 Renzijevih senatorjev ključnih. Težave v koaliciji se sicer niso pojavile kar naenkrat, ampak so se, po mnenju Fabia Gergoleta, novinarja slovenske redakcije italijanske javne radiotelevizije RAI v Trstu, napovedovale že nekaj časa.

izjava

Poleg omenjenih vsebinskih nesoglasij pa je po mnenju našega sogovornika v ozadju tudi politično nezadovoljstvo nekdaj precej bolj priljubljenega Renzija.

izjava

Ključno vprašanje, na katerega trenutno še ni jasnega odgovora, je, kakšna je politična prihodnost italijanske vlade.

izjava

S tem se strinja tudi nekdanji slovenski veleposlanik v Rimu Bogdan Benko, ki poudarja, da bo ključno vlogo pri odločitvi o prihodnosti italijanske vlade nosil tudi predsednik republike Sergio Mattarella.

izjava

V primeru ponovnih volitev, ki so kljub trenutni epidemiološki situaciji še vedno ena od možnih rešitev za politično krizo, pa se obetajo številne spremembe. Število senatorjev v zgornjem domu se bo namreč zmanjšalo za tretjino.

izjava

Slovenska skupnost v Italiji s pozornostjo spremlja politično usodo koalicije, ki ji je bila do sedaj relativno naklonjena.

izjava

Ne glede na morebiten razplet trenutne krize pa ta za italijansko politično sceno niti ni tako nenavadna.

izjava

Oba sogovornika pa se strinjata, da nestanovitnost italijanskih vlad ne kaže nujno na večje politične težave v državi.

izjava

Kljub temu, da je državni aparat navajen stalnih menjav na političnem vrhu, pa se ob tem poraja vprašanje o možnosti uveljavljanja dolgoročnih sprememb in reform v državi.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness