Globoka nemška desnica

Oddaja
17. 9. 2018 - 17.00
 / OFFsajd

Nemška velika koalicija krščanskih demokratov s sestrsko bavarsko Krščansko-socialno unijo in socialnimi demokrati se je prejšnji teden znašla na pragu nove krize. V njenem jedru je spor okoli dejanj Hansa-Georga Maasna, vodje Zvezne pisarne za zaščito ustavnosti, krajše BfV.

Maasen je bil letos večkrat obtožen neprimernih povezav in pomoči skrajno desni opozicijski stranki Alternativa za Nemčijo, v nadaljevanju AfD. Pod to spada vse od srečanj z njenim predstavnikom Stephanom Brandnerjem ter domnevnim svetovanjem, kako naj se strankini aktivisti izognejo obveščevalnim tehnikam, do njegovega javnega zanikanja, da je v nedavnih desničarskih protestih v vzhodnonemškem mestu Chemnitz prišlo do gonje proti tujcem. Situacijo povzame Kate Brady, politična dopisnica medijske hiše Deutsche Welle:

Izjava

Večinska vlada, manjšinska vlada ali nove volitve v Nemčiji?
 / 24. 1. 2018

Ko so po spletu zaokrožili posnetki iz Chemnitza, v katerih organizirane skupine desničarjev po mestu iščejo priseljence, je Maasen javno podvomil v njihovo avtentičnost, prav tako pa naj bi predstavnikom stranke AfD več tednov pred uradno objavo priskrbel tajne informacije o številu islamskih skrajnežev v Nemčiji, ki jih je zbrala obveščevalna služba BfV.

Izjava

Vodstvo koalicijskih socialdemokratov je pritisnilo na kanclerko Angelo Merkel, češ, da je takšno početje nedopustno za vodjo obveščevalne službe, in zahtevalo njegov odstop. Po drugi strani pa se je Horst Seehofer, nemški notranji minister iz vrst Krščansko-socialne unije in večkratni kritik politične strategije Angele Merkel, Maasnu postavil v bran.

Izjava

Kakor poudarja Brady, je velik faktor pri odločitvi o odstavitvi Maasna tudi politični učinek, ki bi ga slednje imelo na diskurz desnice. Že sedaj se ogromno desnih kritik kanclerkine politike do priseljencev osredotoča na domnevno zatiskanje oči pred nevarnostjo, ki naj bi jih slednji predstavljali nemškemu prebivalstvu. Te bi lahko odslovitev Maasna ali Seehoferja še dodatno podžgale, javna podpora AfD-ju pa je že tako ali tako dosegla raven podpore Socialnim Demokratom.

Izjava

Notranji minister Nemčije želi temeljito reformo varnostnih organov
 / 4. 1. 2017

Čeprav je, zgodovinsko, obveščevalna služba BfV svoje tehnike razvila predvsem s preganjanjem organizacij, označenih kot ekstremno levih, tekom hladne vojne, je od padca berlinskega zidu nadzor opravljala tudi nad neonacističnimi grupacijami. Glede na omenjene Maasnove povezave je tako danes pod vprašajem predvsem, ali bodo podobnega tretmaja deležni tudi stranka AfD in njeni sateliti:

Izjava

Merkel se je tako znašla v situaciji, v kateri bo odločitev v katerokoli smer za seboj potegnila težavne politične posledice za nadaljnje delo velike koalicije. Brady povzame:

Izjava

Zgodbo o šefu vohunov lahko, kakor zaključi Brady, razumemo predvsem kot skoraj neizogibno kulminacijo kontradikcij in nepremostljivih razlik, vnešenih v samo strukturo velike koalicije. Problematika priseljenske politike in zunanjepolitične teme, ki so zaznamovale prvo polletje njenega obstoja, so zgolj prestavile težave, ki jih bo šele prineslo soočanje z notranjepolitičnimi temami, kot je denimo pokojninska reforma.

Izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.