21. 9. 2016 – 17.00

LEKARNIŠKA REFORMA

Audio file

Po obravnavi na Odboru za zdravstvo v Državnem zboru danes predlog Zakona o lekarniški dejavnosti obravnava še komisija Državnega sveta za socialno varstvo, delo, zdravstvo in invalide.

Predlog zakona uvaja nov demografski kriterij za vzpostavitev lekarniške mreže. Nova lekarna bi se namreč lahko odprla, če bi število prebivalcev na gravitacijskem območju lekarne presegalo 6000. Če bi bilo število večje od 2500, pa bi se odprla podružnica. Miran Golub, predsednik Lekarniške zbornice Slovenije, nov demografski kriterij podpira:

Izjava

Po oceni Ministrstva za zdravje bi to pomenilo ustanovitev 25 novih lekarn, večino v osrednjeslovenski regiji. To bi prineslo nekaj čez 6 milijonov evrov investicijskih stroškov, kar naj bi pokrile lekarne same iz svojih presežkov.

Deljenje presežkov v javnih lekarniških zavodih je naslednja novost, ki jo uvaja predlog zakona. V prvotnem predlogu bi se presežek lahko uporabljal le za poslovanje zavoda, investicije v prostor in opremo ter razvoj in urejanje lekarniških storitev. Temu nasprotujejo nekatere občine ustanoviteljice lekarniških zavodov, ki bi del presežka rade prelile v svoje proračune. V tem tednu smo bili na primer priča predlogu občine Tržič, da bi se del presežka Gorenjskih lekarn razdelil med občine soustanoviteljice. Tržiški župan Borut Sajovic obrazloži razmislek za tem predlogom:

Izjava

Zaradi tovrstnega nasprotovanja strogim omejitvam glede delitve presežka je v predlogu zakona že prišlo do spremembe, pojasni Golub:

Izjava

Naslednja novost, ki jo predlaga novi zakon v trenutni obliki, je prepoved oglaševanja izdelkov. Ta vključuje tako zdravila kot ostale izdelke za podporo zdravljenja in ohranitev zdravja. Nekatere lekarne, med drugim Lekarna Ljubljana, temu nasprotujejo, saj se nekateri izdelki, ki niso zdravila, prodajajo tudi na drugih prodajnih mestih, za katere zakon o lekarniški dejavnosti ne velja. S tem naj bi se po njihovem mnenju ustvarjala nelojalna konkurenca. Lekarniška zbornica pa prepoved oglaševanja kljub temu podpira:

Izjava

Golub pa je kritičen do ukinitve obveznega članstva za pravne osebe v Lekarniški zbornici:

Izjava

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.