Lepše mesto tudi za odvisnike

Oddaja
16. 8. 2018 - 17.00
 / OFFsajd

Mestna občina Ljubljana kot prva občina v Sloveniji predlaga vzpostavitev varne sobe za uporabnike prepovedanih drog. Predlog je prejšnji mesec v dopisu poslala ministrstvoma za zdravje ter za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki sta pobudi naklonjeni. Poleg tega na občini predlagajo tudi razpršitev metadonskega programa za odvajanje od drog na več zdravstvenih domov v prestolnici. Trenutno se namreč metadonski program izvaja le v zdravstvenem domu na Metelkovi. O predlogih Mestne občine smo se za današnji Offsajd pogovarjali z Borutom Bahom iz društva Stigma in Milanom Krekom z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

V društvu Stigma pobudo za vzpostavitev varne sobe pozdravljajo, izražajo pa zadržek glede predlagane lokacije. Občina namreč kot lokacijo omenja Poljanski nasip, ki je po mnenju Boruta Baha predaleč od krajev, kjer se zadržujejo uporabniki drog.

Izjava

Milan Krek z Nacionalnega inštituta za javno zdravje prav tako pozdravlja pobudo Mestne občine za vzpostavitev varne sobe. Hkrati pa poudarja, da je pri izbiri lokacije treba razumeti, kaj je vloga takšnega prostora.

Izjava

Da bi te pozitivne lastnosti lahko izkoristili, mora biti varna soba postavljena blizu ostalih lokacij, kjer se zadržujejo uporabniki drog. Krek je zato do morebitne lokacije na Poljanskem nasipu kritičen.

Izjava

Iz Mestne občine Ljubljana so nam sporočili, da lokaciji na Poljanskem nasipu ni naklonjeno niti Ministrstvo za zdravje. Zato potekajo razgovori s stroko o drugih možnih lokacijah.

Trenutna pobuda ljubljanske občine ni prvi poizkus vzpostavitve varne sobe v prestolnici. V letih 2015 in 2016 je Ministrstvo za zdravje že financiralo pilotni projekt, katerega izvajalec je bilo društvo Stigma. A se je izvedba zataknila zaradi čakanja na mnenje Komisije za medicinsko etiko. Več Borut Bah:

Izjava

Junija letos je Komisija za medicinsko etiko le izdala stališče glede vzpostavitve varne sobe. V njem uvodoma poudarja, da se je tovrstna infrastruktura v tujini izkazala za uspešno pri omejevanju širjenja nalezljivih bolezni in zmanjševanju stopnje smrtnosti uporabnikov. Zato Komisija varni sobi ne nasprotuje. Kljub temu pa Komisija zaključuje, da zakonodaja, ki omogočanje uživanja prepovedanih drog definira kot kaznivo dejanje, preprečuje izdajo etičnega soglasja.

Ali kako se dandanes zabava mladina
 / 10. 4. 2018

Kazenski zakonik sicer omogočanje uživanja prepovedanih drog res prepoveduje, a predvideva tudi izjemo. Pomoč namreč ni kazniva, če je izvedena v okviru programa zdravljenja odvisnosti ali nadzorovane uporabe droge, ki je v skladu z zakonom potrjen in se izvaja v okviru ali pod nadzorom javnega zdravstva. Bah je zato prepričan, da varna soba, če bi pri njeni vzpostavitvi sodelovale vse pristojne institucije, pravno ni sporna.

Izjava

Tudi Krek je prepričan, da pravno gledano varna soba ni sporna. Takšen primer namreč predvidevajo ...

Izjava

Bah dodaja še, da imajo tudi ostale evropske države, ki so že vzpostavile varne sobe, podobno zakonodajo glede omogočanja uporabe prepovedanih drog.

Izjava

Poleg varne sobe ljubljanska občina v dopisu ministrstvoma predlaga tudi razpršitev metadonskega programa za odvajanje od drog na tri nove lokacije. Na trenutno edinem mestu z metadonskim programom - v zdravstvenem domu na Metelkovi - se namreč dnevno zvrsti več sto ljudi, kar je po mnenju Boruta Baha preveč.

Izjava

Tudi pri širitvi mreže metadonskega programa pa Bah kot edini zadržek izpostavlja izbiro lokacij. Občina je namreč predlagala študentski zdravstveni dom na Aškerčevi, železniški zdravstveni dom na Celovški in center za zdravljenje odvisnosti na Grablovičevi ulici. V društvu Stigma menijo, da bi lokacije morale biti bolj razpršene tudi po obrobju Ljubljane.

Izjava

Tudi Milan Krek z Nacionalnega inštituta za javno zdravje meni, da je treba zdravljenje z metadonom pripeljati čim bližje tistim, ki ga potrebujejo, kar bi lahko dosegli preko obstoječe mreže zdravstvenih domov širom Slovenije.

V enem od trenutno predlaganih zdravstvenih domov - v študentskem zdravstvenem domu - so na vprašanje Ministrstva za zdravje odgovorili, da vzpostavitvi metadonskega programa v svojih prostorih nasprotujejo. Zapisali so, da so študentje ranljiva populacija in da bi metadonski program na tej lokaciji študente izpostavil dodatnemu tveganju za razvoj odvisnosti. Borut Bah to utemeljitev zavrača kot neutemeljeno.

Izjava

Ministrstvo za zdravje rešitev problema lokacije vidi v mobilnih enotah, ki bi se s kombiji premikale od kraja do kraja. Na občini so bolj naklonjeni stacionarnim enotam, a poudarjajo, da pogovori o tem še potekajo. Do konca letošnjega leta naj bi pripravili s stroko usklajen predlog.

Pobuda za vzpostavitev varne sobe in nadgradnjo metadonskega programa je zaenkrat še v začetni fazi. Do izvedbe jo verjetno čaka še več zapletov. A kot poudarjata oba današnja sogovornika, je pomembna sprememba paradigme. Do sedaj je namreč pristop do uporabnikov drog temeljil predvsem na represiji, kar pa se očitno spreminja. Offsajd zaključuje Bah.

Izjava

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.