Maša v JJ-molu

Aktualno-politična novica
30. 4. 2020 - 17.00
 / OFFsajd

Dobrodošli v naši cerkvi.

Božja hiša je kraj molitve.

Upoštevajte sledeča navodila:

nadenite si zaščitno masko,

razkužite si roke,

ob vstopu spoštljivo pokleknite in se prekrižajte,

opustite pozdrav miru s stiskom rok,

izklopite ali utišajte mobilni telefon,

obhajilo prejmete samo na roko.

Amen.

 

O novih protikoronskih ukrepih
 / 30. 3. 2020
Vlada počasi umika stroge ukrepe, ki jih je množično sprejemala ob pojavu epidemije novega koronavirusa. Pravijo, da imajo zasnovan načrt na podlagi predlogov zdravstvenih strokovnjakov ministrstva za zdravje, po katerem se bodo orientirali v prihodnjih tednih. Tako od danes naprej ne velja več slavna prepoved gibanja med občinami, ki se iskreno rečeno stroki že od začetka ni zdela potrebna. Pri tem notranji minister Aleš Hojs svetuje, naj vendarle ne hodimo nikamor, če ni nujno, in opozarja, da je množično zbiranje na javnih površinah še vedno prepovedano. Posledično bo tudi pozivanje k zborovanjem na javnih mestih nezakonito. Kako prikladno. Na nove napovedi protivladnih protestov po družbenih omrežjih se je odzval s svarilom, da bo dal policiji osebno usmeritve, kako ukrepati na prihajajočih protestih. Če je soditi po njegovih odzivih na Twitterju, ni zaželjena niti prisotnost novinarjev, če bi se kak shod znal zgoditi v kratkem.

Poleg tega, da vam je ponovno dovoljeno prestopiti mejo domače občine, lahko z današnjim dnem ponovno obiskujete domove za ostarele, bo pa seveda potrebno strogo upoštevanje varnostnih ukrepov. Vodstva posameznih zavodov se bodo sama odločila, kdaj se bodo lahko obiski začeli, bo pa to najkasneje 11. maja. S tem datumom bi se lahko po besedah govorca vlade Jelka Kacina ponovno zagnal tudi javni potniški promet. Prav tako je že znano, da se bodo šole in vrtci najverjetneje postopoma začeli odpirati z 18. majem. Navodila za odpiranje teh bo vlada razkrila do četrtka, tako da bodo imele izobraževalne ustanove vsaj nekaj časa več za pripravo kot na primer določene kulturne ustanove, ki so dobile dovoljenje tako rekoč pet pred dvanajsto, tako da se jih je večina odločila, da začnejo obratovati šele z naslednjim ponedeljkom.

Sprošča se tudi režim nakupovanja za starejše in ranljive skupine. Te po novem lahko nakupujejo tudi po 10. uri. Trgovine s prehrano ob nedeljah še vedno ostajajo zaprte, kar pa bo mogoče veljalo tudi nadalje po koncu nevarnosti, ki jo predstavlja koronavirus, saj je premier Janez Janša javno podprl ta predlog Levice. 

Zakaj je pri nas uraden pregon ugotovljeno duhovnika pedofila stvar odločitve žrtve in njenih staršev?
 / 26. 9. 2018
Pomembne spremembe glede ukrepov so zajete v spremenjenem Odloku o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih krajih, površinah in mestih, ki je bil včeraj objavljen v Uradnem listu. Poganskih kresov letos ne bo, v tretjem členu pa najdemo določilo, da je med drugim dovoljeno dostopanje do verskih objektov. Slovenska škofovska konferenca je, lahko bi rekli z uvidom, že v ponedeljek napovedala odprtje cerkva za udeležbo vernikov pri svetih mašah in drugih bogoslužjih. 

Maše očitno niso razumljene kot množične prireditve, ki po besedah Janeza Janše ne bodo možne vse do odkritja cepiva. V ponedeljek so namreč napovedali odprtje cerkva 4. maja in sporočili, da bodo natančnejša navodila za vzpostavljanje javnega bogoslužja znana danes.

Jasnovidnost slovenskih škofov pojasni David Kraner, tiskovni predstavnik Slovenske škofovske konference, ki pravi, da komuniciranje škofovske konference in vlade težko komentira oziroma da s temi podatki ne razpolaga. 

 Izjava

V danes objavljenih navodilih župniki in drugi duhovniki lahko obhajajo svete maše z verniki pod določenimi pogoji. Udeležba je dovoljena samo osebam, ki nimajo simptomov okužbe dihal, ne kašljajo in nimajo povišane telesne temperature. Verniki sami morajo presoditi, ali so dovolj zdravi za obisk. Starejšim, kroničnim bolnikom in drugim zdravstveno ogroženim osebam priporočajo, da svete maše še naprej spremljajo po televiziji, radiu ali spletu, saj je to zaradi njihovega zdravstvenega stanja najvarneje.

V cerkvi mora vsak vernik nositi svojo zaščitno masko oziroma temu primerno zaščito. Pri vhodu v cerkev si mora vernik razkužiti roke z ustreznim razkuževalnim sredstvom, ki ga zagotovi župnik oziroma župnijski sodelavci. Verniki morajo v cerkvi in v klopeh ohranjati medsebojno varnostno razdaljo vsaj 1,5 metra, kar pomeni, da mora biti vsaj vsaka druga vrsta prazna.

Cerkveni pogrebi so dovoljeni od upoštevanju navodil državnih ustanov. Pogrebni obredi bodo potekali v navzočnosti najožjih sorodnikov. O navodilih opravljanja zakramenta svete spovedi Kraner:

Izjava

Ob navzočnosti najožjih sorodnikov oziroma ob navzočnosti največ petnajstih oseb se bosta podeljevala tudi zakrament svetega krsta in zakrament svetega zakona. Pri tem bodo seveda vsi navzoči morali biti ustrezno zaščiteni. Podeljevanje zakramenta birme je zaradi osebnega stika med birmancem in birmovalcem preloženo na jesenski čas oziroma čas po začetku novega veroučnega leta.

Tople odnose med vlado in cerkvenimi organizacijami so potrdili tudi slednji z današnjim javnim pismom. Zbor za republiko, komisija Pravičnost in mir, zavod Prebudimo Slovenijo ter društvo Slovenski katoliški izobraženci so v skupni izjavi tako izrazili podporo vladi v prizadevanjih za zajezitev epidemije COVID-19, pri tem pa posvarili pred, citiramo: “grožnjo uličnih progresivcev s ponovnim izbruhom 'ljudske jeze', netenjem nezadovoljstva med prebivalstvom, podtikanjem lažnivih novic, napihovanjem napak vlade ali njej podrejenih služb in drugih zlorab demokratičnega sistema". Konec citata.

Eden od katoliških objektov, ki pa ga čaka temna usoda ne glede na ukrepe, pa je Plečnikova kapelica v Magdalenski četrti na Ljubljanski cesti 13 v Mariboru. 

Za ohranitev te se je angažiral Mariborčan Peter Fajdiga, na zadnje čase eni ljubših spletnih strani med Slovenci – peticija.online – pa je zapisal, citiramo: “Plečnikova kapela Srca Jezusovega je eno redkih obeležij tega znamenja, ki jo je zapustil arhitekt Jože Plečnik v Sloveniji in poleg grobnice jezuitov praktično edino Plečnikovo delo v mestu. Želimo, da se Plečnikova umetnina ohrani na mestu nastanka, kjer je bila zasnovana, v enem najstarejših delov Maribora, v centru. Sedaj naj bi jo čakala demontaža in rušenje objekta. Še ena garažna hiša na tem mestu ne bo prinesla presežka, ki bi se lahko kosal s tako pomembnim spomenikom. Ne pristajamo na njegovo selitev in umikanje na obrobje mesta. Pozivamo Vlado RS, Mestno občino Maribor, predstavnike državnih in lokalnih oblasti ter institucij, da naredijo vse, da se Plečnikova kapelica ohrani na mestu nastanka. Prepričani smo, da je še vedno mogoče najti rešitve v tej smeri.” Konec citata.

Kapelica več ni v cerkveni lasti, saj so jo Jezuiti prodali podjetju Best in Parking, ki se ukvarja s parkirišči. Jezuiti rezidence Srca Jezusovega v Mariboru prodaje niso želeli komentirati, zato pa je izjavo dal prvopodisani na peticiji Fajdiga.

Izjava

Usoda Plečnikovega interierja še ni znana, ne ve se še natančno, kam bodo notranjost kapelice prestavili. Občina Maribor nam je v pisnem odgovoru sporočila, da, citiramo: “si želi, da edino Plečnikovo delo na območju Maribora ne bi pristalo v skladišču, temveč bi ostalo dostopno javnosti in se takoj po rušitvi objekta primerno prezentiralo na ustrezni nadomestni lokaciji. Občina si tako v okviru svojih pristojnosti in možnosti, v sodelovanju z Zavodom za varstvo kulturne dediščine in lastniki objekta, prizadeva za najugodnejšo rešitev.” 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness