Na mladih stoji Uganda

Aktualno-politična novica
20. 1. 2021 - 17.00
 / OFFsajd

Prejšnji četrtek so v Ugandi potekale predsedniške volitve. Za predsedniški stolček se je potegovalo 11 kandidatov. Najopaznejša kandidata sta bila sicer Robert Kyagulanyi, popularni pevec z umetniškim imenom Bobi Wine, in sedanji predsednik Yoweri Kaguta Museveni. Museveni, ki je na oblasti v tej več kot 40-milijonski afriški državi že od leta 1986, je pričakovano osvojil šesti zaporedni mandat. Podprlo ga je 58 odstotkov volivcev, njegovega glavnega protikandidata Kyagulanyija pa kar 35 odstotkov. Na tretjem mestu je z borimi tremi odstotki glasov pristal Patrick Oboi Amuriat, kandidat do sedaj najmočnejše opozicijske stranke Forum za demokratske spremembe. Volitve komentira v prestolnici Kampala živeča neodvisna novinarka Tina Smole, ki dela za tiskovno agencijo AFP. 

Izjava

Varnostne sile so takoj po razglasitvi rezultatov zavzele ulice v prestolnici Kampala. Pred volitvami so oblasti zbiranje na javnih mestih omejile na največ 200 oseb ter zaostrile policijski in vojaški nadzor. Dan pred volitvami je država prebivalcem popolnoma onemogočila dostop do svetovnega spleta. S tem naj bi glavnemu opozicijskemu kandidatu preprečila monitoring glasov svojih podpornikov. 

Izjava

Na zadnjih štirih predsedniških volitvah, leta 2001, 2006, 2011 in 2016, je kot glavni protikandidat nastopal Kizza Besigye. Nekdanji vojaški oficir Narodnega odporniškega gibanja je z Musevenijem tesno sodeloval v ugandski državljanski vojni proti predsedniku Miltonu Oboteju, ki je državi drugič zaporedoma vladal med letoma 1980 in 1986. Leta 2004 se je odcepil in ustanovil tedaj najpomembnejšo opozicijsko stranko Forum za demokratsko spremembo. Njegov vzpon in zaton pojasni Ruth Adong, novinarka radia Sanyu FM iz Kampale.

Izjava

Kratka zgodba z naslovom "Kako je moj oče postal bog"
 / 28. 2. 2016

Leta 2017 se je na političnem parketu pojavil novinec Robert Kyangulani oziroma Bobi Wine. Popularni pevec, ki se je dvignil iz geta in priplezal do položaja poslanca, se je poleti 2020 pridružil stranki Platforma narodne enotnosti in postal njen predsednik. Njegovi podporniki delujejo v predstavniškem sistemu, zbrani pa so v gibanju, zbrani pa so v gibanju Moč ljudsta, naša moč. Adong pojasni, po čem se Wine razlikuje od Besigyeja, ki se je po štirih neuspelih poskusih prevzema oblasti lani odločil, da ne bo kandidiral. 

Izjava

Mladi namreč predstavljajo skoraj 80 odstotkov prebivalstva, torej večino elektorata. Prej omenjen odklop interneta ni sicer nikakršna novost. V manjšem obsegu se je zgodil že med predsedniškimi volitvami leta 2011 in 2016. Tokratni odklop se od prejšnjih razlikuje predvsem po tem, da je vodil v izpad storitev manjših podjetij, ki jih upravlja prav večinski del prebivalstva - mladi. Pojasnjuje Adong.

Izjava

Kljub očitni predpostavki, da so se za Bobija Wina odločali predvsem mladi, Smole opozarja, da je v Ugandi pomemben politični faktor pripadnost etničnim oziroma plemenskim skupinam. Museveni in Besigye pripadata plemenu Munjakóle z zahoda države, Kyangulani pa plemenu Bauganda z vzhoda države.

Izjava

Adong to označuje kot »plemensko politiko«, znotraj katere se je Kyangulani naučil odlično krmariti. 

Izjava

Smole se s tem ne strinja in izpostavlja, da ima Wine sicer lepe obljube za večinoma razočarane mlade volivce, manjka pa mu konkreten program, ki bi bil podprt s strokovnjaki, sposobnimi voditi državo. 

Izjava

Letošnje volitve so spremljali številni protesti podpornikov Kyangulanija. Tega so oblasti takoj po volitvah priprle na njegovem domu, kjer je še vedno zaprt. Več Adong.

Izjava

Kyangulani je po spletu pozval svoje podpornike, naj objavijo slike in posnetke, ki dokumentirajo nepravilnosti, predvsem prirejanje rezultatov. Hkrati je na portalu Twitter večkrat zanikal Musevenijevo zmago ter ga obtožil »kraje volitev«. Kupovanje glasov ni nič neobičajnega, meni Smole.

Izjave

Gospodarstvo se v državi kljub koronavirusni krizi in negotovostim, ki jih prinesejo vsakokratne volitve, popravlja. Gospodarska stabilnost je namreč na koncu koncev ključni faktor politične stabilnosti v Ugandi, ki jo je in jo bo tudi v prihodnje predstavljal Yoweri Museveni, prispevek zaključuje Adong.

Izjava

V podlagi smo poslušali pesem Bobi Wine - Kiwani

Fotografija: The Insider Uganda

Celotnima intervjujema s sogovornicama lahko prisluhnete spodaj:

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness