Na piki

Oddaja
7. 11. 2019 - 17.00
 / OFFsajd

Na torkovi šesti seji velenjskega mestnega sveta so potrdili osnutek odloka o občinskem proračunu za leto 2020. Med drugim ta zajema zajetna nepovratna sredstva iz evropske in državne blagajne, več kot pol zneska pa bo šlo za projekt CTN Prireditveni oder in prostor.

Prireditveni prostor in oder, ki ju gradijo ob Velenjskem jezeru, sta še brez natančno izdelane vsebine. Mestna občina Velenje je konec januarja prejela sklep Ministrstva za okolje in prostor o sofinanciranju projekta s strani evropskih strukturnih in investicijskih skladov. Prek mehanizma Celostne teritorialne naložbe, krajše CTN, bosta prireditveni oder in prostor sofinancirana v višini slabih petih milijonov evrov. Republika Slovenija bo prispevala 1,2 milijona evrov, preostali znesek, torej 3 milijone, pa bo dala občina. Razlog za tako bogato sofinanciranje tega kulturnega projekta je v tem, da je gradnja prizorišča del sanacije degradiranega območja. Celotna sanirana površina bo obsegala 46 tisoč kvadratnih metrov. Projekt predstavi vodja Urada za družbene dejavnosti na velenjski občini Drago Martinšek.

Izjava

Cilj projekta je revitalizacija degradiranega območja. Degradirano urbano območje je posledica rudarske dejavnosti. Gre za tako imenovano območje “Turistično-rekreacijski center Jezero”, ki obsega zelenico med Velenjsko plažo, Belo dvorano, Restavracijo Jezero in vrtičarskim naseljem Kunta Kinte. Prireditveni oder bo tako meril 2375 kvadratnih metrov in bo v objezerskem območju. Velenjsko jezero je eno izmed Šaleških jezer, ki so nastala kot posledica izkopavanja lignita, ki ga v Šaleški dolini izkoriščajo že sto trideset let.

Izjava

Prizorišče bo razdeljeno na tri območja. Ob tem bo šlo za raznovrstne vsakodnevne “režime”. 

Izjava

Mnogi Velenjčani so se ob tem vprašali, zakaj sploh potrebujejo tako velik oder, saj organizatorji raznih dogodkov ne zmorejo zapolniti niti Rdeče dvorane s kapaciteto 4000 ljudi, prizorišče na jezeru pa naj bi - v mestu z nekaj več kot 25 tisoč prebivalci - omogočalo koncerte za kar 30 tisoč obiskovalcev. Hkrati je bilo prisotnega kar nekaj negodovanja, saj je načrtovana vrednost znašala “zgolj” 7,5 milijona evrov ali poldrugi milijon evrov manj kot zdaj. Decembra 2020 naj bi bil, po prepričanju občine, projekt končan. 

plosca
Ustavno sodišče razveljavilo slovenske glasbene kvote, a le za zasebne radije
 / 6. 11. 2019

Velenjski opozicijski svetnik in tretjeuvrščeni na lanskoletnih lokalnih volitvah Matej Jenko pravi, da je predstavitev tako velikega projekta bila preveč skopa. 

Izjava

Projekt se mu zdi kratkoročno usmerjen, meni pa tudi, da ima Velenje druge prioritete, kot je na primer pomanjkanje prenočitvenih kapacitet. Brez postelj bo megalomanski projekt neskladen z možnostmi občine, meni Jenko. 

Izjava

Iz občine odgovarjajo, da oder zaradi evropskega sofinanciranja 25 let sploh ne sme prinašati dobička. V Velenju si sicer že nekaj časa prizadevajo za bogatenje turistične ponudbe. Iz mestne občine so sporočili, da si, citiramo, “brez urejenega območja in sodobnega prireditvenega prostora, ki bo namenjen rekreativni, zabaviščni in kulturni dejavnosti, ne morejo zamišljati nadaljnjega razvoja celotnega objezerskega področja”. 

Objekt bo po navedbah namenjen širši lokalni skupnosti in vsem starostnim skupinam. V sklopu infrastrukture je načrtovan tudi servisni objekt s pisarno turistično-informacijskega centra, garažo za vozila za vzdrževanje, agregatnim prostorom, skladišči in javnimi sanitarijami. Janko Urbanc iz kluba eMCe Plac Velenje izraža skrb glede ambicioznosti. Ob tem dodaja, da lokalno prebivalstvo ni nujno zadovoljno s svojo novo festivalsko prihodnostjo. 

Izjava

Na septembrskem velikem koncertu ob 60. rojstnem dnevu mesta sta pela Željko Joksimović in Ines Erbus. Za 70-ko bodo ambicije nedvomno večje.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.