Neo-odvisna Grenlandija

Oddaja
grenlandija
11. 9. 2018 - 17.00
 / OFFsajd

Na Grenlandiji je vlada, stara štiri mesece, izgubila parlamentarno večino. Iz vlade je izstopila stranka Naleraq, ki se ni strinjala z odločitvijo premierja Kima Kielsena iz stranke Siumut, da za partnerja pri obnovi treh grenlandskih letališč izbere Dansko. Včeraj je Kielsen z danskim premierjem podpisal sporazum, po katerem si bo Danska v zameno za 94 milijonov evrov lastila tretjino državnega podjetja, ki je bilo ustanovljeno z namenom gradnje in upravljanja letališč. V 31-članskem parlamentu ima premier sedaj 12 poslanskih sedežev in išče stranke, ki bi želele vstopiti v koalicijo. Za ratifikacijo sporazuma ga mora namreč potrditi še grenlandski parlament.

Grenlandske volitve, samomori in težnje po samostojnosti
 / 26. 4. 2018

Kot razlog za izstop iz vlade so v stranki Naleraq navedli, da bi dansko financiranje obnove letališč impliciralo neposredno vmešavanje Danske v grenlandske notranje zadeve, stranka pa ne želi biti del tega. Naleraq se deklarira kot stranka za neodvisno Grenlandijo, od leta 1953 je severni otok namreč konstitutivna avtonomna pokrajina znotraj Kraljevine Danske. Javier Arnaut z granlandske univirerze opiše argumente srtanke Naleraq.

Izjava

Za projekt obnove letališč se je potegovala tudi Kitajska, ki ima svoje strateške interesa na Grenlandiji predvsem prek svoje “Severne svilne poti”, ki bi močno skrajšala transportno pot iz vzhodne Azije v Evropo. Američani imajo na Grenladniji interese za izgradnjo vojaških postajališč, NATO ima tam že postavljeno letalsko bazo Thule.

Izjava

Največja koalicijska stranka, iz katere prihaja premier, je sredinska, sodelovanje z Dansko pa vidi kot ohranjanje stabilnega poslovnega okolja.

Izjava

Kielsen bo tako verjetno le poiskal novo koalicjsko stranko.

Izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.