Prilika o Šišenskem hribu in njegovem stolpu

Oddaja
24. 3. 2021 - 17.00
 / OFFsajd

Združena šišenska rasa, ki govori en sam jezik, se je v časih po velikem potopu selila proti Mostecu. Ko so se ljudje odpravili od vzhoda, so našli ravnino na Šišenskem hribu in rekli drug drugemu: »Dajmo, delajmo opeko in jo žgimo v ognju!« Opeko so uporabljali poleg kamna in zemeljsko smolo namesto malte. Rekli so: »Dajmo, sezidajmo si stolp, katerega vrh naj sega do neba, in naredimo si ime, da se ne bomo razkropili po vsej zemlji!« 

Branko Kidrič raspeti i sveti, Rogaška Slatina kroz oblake leti.
 / 14. 12. 2020
Gospod župan je stopil dol, da bi si ogledal mesto in stolp, ki so ga postavili šišenski otroci. In Gospod župan je rekel: »Glej, eno ljudstvo so in vsi imajo en jezik, in to je šele začetek njihovega dela. Zdaj jih ne bo nič več zadržalo; kar koli bodo hoteli, bodo naredili. Dajmo, stopimo dol in tam zmešajmo njihov jezik, da ne bodo več razumeli govorice drug drugega!« In Gospod jih je razkropil od tam po vsej zemlji in nehali so zidati stolp. Zato se je imenovalo enkrat Bloudkova, drugič Galetova skakalnica, ker je tam Gospod župan zmešal jezik vse zemlje in od tam je Gospod župan razkropil gradbene jame in bagre po vsej ljubljanski zemlji.

Vendar opečnato-kamniti stolp, ki je po zamisli inženirja in arhitekta Stanka Bloudka vzniknil na Šišenskem hribu leta 1954 kot del 70-metrske smučarske skakalnice s pristajališčem na Galetovem travniku tik poleg Vodnikove ceste, še vedno stoji in še močneje buri duhove. Če ne drugje, v arhitekturnih in urbanističnih krogih. Mestna občina Ljubljana je namreč v začetku meseca strokovno in splošno javnost postavila pred dejstvo, da bodo stolp, ki ne služi svojemu prvotnemu namenu že od leta 1967, porušili. Bagri naj bi na Šišenskem hribu zaradi statične neustreznosti in splošne nevarnosti stolpa začeli brneti že danes. Pomisleke o ustrezni varnosti stolpa predstavi podžupan Mestne občine Ljubljana Janez Koželj.

Izjava

Ob novici, da bo mestna občina stolp porušila, se je zdrznila strokovna javnost, ki jo predstavljajo arhitekti in arhitektke. Da bi sprehajalce na Šišenskem hribu pa tudi izvajalce rušitve opozorili na škodljivost posega, so se odločili poleg resničnega stolpa postaviti še njegovo petindvajsetkrat pomanjšano maketo. Idejo in namen protestniške intervencije v prostor predstavi pobudnica Danica Sretenović.

Izjava

Ravnokar smo preverili skozi okno, bagri vendarle še vedno ne ropotajo. V zadnjih urah pred začetkom rušitvenih del je namreč prišlo do preobrata. Podobno kot je mestna občina postavila javnost pred dejstvo o rušenju stolpa, so veljaki z Mestnega trga 1, prav tako brez javne debate, odločili, da rušenja vsaj zaenkrat vseeno ne bo. Nadaljuje Koželj.

Izjava

Sretenović ob veseli novici vseeno izpostavlja morebitno birokratsko zanko, ki jo je s preklicem odločitve o rušenju zavezala mestna občina.

Izjava

Nasilna in nezakonita privatizacija nekdaj skupnega
 / 20. 11. 2012
Srčika nesporazumov med odločevalci in ljubljansko javnostjo je torej ravno v tem, da oblastnikov javno mnenje sploh ne zanima, opozarja arhitekt Miloš Kosec.

Izjava

Če že izgubljamo toliko besed za abstraktni pojem javnega mnenja, ki je v  prostorskem načrtovanju, kot kaže, vse manj pomemben, se spodobi, da jih nekaj potrošimo tudi za še abstraktnejši pojem vrednosti zgradbe za okolico in skupnost. Zgodovinski vidik oriše Miloš Kosec.

Izjava

˝Vse lepo in prav, vendar Bloudkov stolp sploh ni popisan v registru kulturne dediščine na Zavodu za varstvo kulturne dediščine!˝ bodo rekli zlobni jeziki. Kosec izpostavi, da se kulturna dediščina napak razume kot nekaj dokončnega in nespremenljivega, kar se izraža ravno v birokratski ozkoglednosti. Na ta način varujemo predvsem tiste zgradbe, ki varovanja ne potrebujejo.

Izjava

O vnovičnem pridobivanju dovoljenj za gradnjo Bežigrajskega športnega parka
 / 11. 1. 2019
Dejstvo, da je bila zgradba v preteklosti uporabna, ne zagotavlja večnega obstoja. Vendar zgradbe velikokrat najdejo nove uporabnike, kot je do nedavnega dokazovala Avtonomna tovarna Rog. Mestna občina Ljubljana kljub temu uporabnost največkrat razume zgolj kot rentabilnost. Nadaljuje Kosec.

Izjava

Nenavadni opečnato-betonski stolp na Šišenskem hribu bo zaenkrat vendarle ubežal kruti usodi, ki jo eden za drugim doživljajo alternativni prostori v Ljubljani. 

 

NAGRADNA IGRA:

Zaprtje legendarnega kioska Burek hotdog ob Celovški cesti v Šiški
 / 23. 10. 2020
Medtem ko čakamo prenovo, ko bo vnovič prevprašana usoda Babilonskega stolpa na Šišenskem hribu, mu poskusite novo funkcijo ustvariti sami. Najboljše predloge, ki jih v pisni obliki sprejemamo na naslov: JAVNO PODJETJE VODOVOD KANALIZACIJA SNAGA d. o .o., Vodovodna cesta 90, Ljubljana, bomo najverjetneje pospravili v predal. Ustvarite stolp po svoji meri!

Izjava

Mimoidoči Tomaž

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

wc na vrhu bi bil top

Čestitke k iniciativi in upam, da se ohrani spomin in ustvari dodana vrednost stolpu in Šišenskem hribu.
Sentiment zgodovine in emocije so tudi dobro prodajno blago. Vredno razmisleka pri razmisljanju o rentabilnosti.

Čestitke k iniciativi in upam, da se ohrani spomin in ustvari dodana vrednost stolpu in Šišenskem hribu.
Sentiment zgodovine in emocije so tudi dobro prodajno blago. Vredno razmisleka pri razmisljanju o rentabilnosti.

Pod hribom so že leta podrtije (vključno z odurnim Belvijem), oni pa bi zrušili lepo ohranjen stolp, ki je del kulturne dediščine. Očitno ni samo Janša poseben.

Eno leto, in stolp še vedno stoji !

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness