15 kosil za vse

Aktualno-politična novica
22. 8. 2022 - 16.00

Ilustracija: Jelka Reichman 

Prejšnji torek se je zaključila javna obravnava predlaganih sprememb pravilnika o napredovanju zaposlenih v vzgoji in izobraževanju v nazive. Zaradi pripomb strokovne javnosti bo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, krajše MIZŠ, pravilnik dopolnilo le delno. Sprejet je bil del predloga, ki ureja pogoje in postopek za napredovanje pomočnic vzgojiteljic v naziva mentor in svetovalec. Drugi del predloga se je nanašal na spremembo vrednotenja dodatnih strokovnih del in nalog za vse strokovne delavce. 

Ministrstvo je na osnovi razprave s socialnimi partnerji in predstavniki vzgojno-izobraževalnih zavodov v fazi priprave predloga ugotovilo, da večina strokovnih delavcev točke za pridobitev višjega naziva pridobiva s strokovnimi članki in sodelovanjem na mednarodnih konferencah. Ker so po obeh kriterijih pogosto izpolnjeni le minimalni pogoji, kakovost člankov pa je pogosto vprašljiva, so na ministrstvu v pripravi predloga pravilnika kriterije zaostrili. Tako bi za sodelovanje na mednarodnih konferencah štela predstavitev prispevka v tujem jeziku in objava v zborniku v tujem jeziku, namesto strokovnih člankov pa bi kriterij zahteval objavo znanstvenih člankov. Po mnenju šolskih sindikatov bi zaostritev kriterijev onemogočila napredovanje v nazive, zato predlog ni bil sprejet. Na ministrstvu so potrdili, da bodo s predlogom počakali in v prihodnje v sodelovanju s širšo strokovno javnostjo odprli ta vprašanja v javni razpravi. 

MIZŠ bo ob upoštevanju priporočil nacionalnega inštituta za javno zdravje, krajše NIJZ, določilo način in obseg brezplačnega samotestiranja za šolarke, dijakinje in študentke. Delovna skupina NIJZ za področje vzgoje in izobraževanja je v avgustu pripravila strokovna priporočila, ki predvidevajo samotestiranje v domačem okolju za vse šolajoče se s simptomi in tiste, ki so bili v rizičnem stiku z okuženo osebo. Prevzem kompletov za samotestiranje bo mogoč v lekarnah s kartico zdravstvenega zavarovanja. Glavni cilj ukrepov je, da bi šole in vrtci ostali odprti, odločitev pa temelji na osebni odgovornosti in zaupanju. Ob povečanju števila obolelih s hudim potekom covida-19 je predvideno testiranje vseh šolajočih se. Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture, krajše SVIZ [sviz], Branimir Štrukelj je izrazil neodobravanje glede posvetovanja o protokolih za omejevanje širjenja koronavirusa v šolstvu, v katero sindikati niso bili vključeni. Na sindikatu sicer predlog o samotestiranju podpirajo. 

Inštitut 8. marec je danes začel novo kampanjo »Za otroke gre«. V državni zbor bodo danes vložili predlog spremembe dveh zakonov, in sicer Zakona o osnovni šoli, v katerega vpeljujejo brezplačno kosilo kot pravico za vse šoloobvezne otroke, in Zakona o šolski prehrani, v katerem to pravico urejajo. Z ukrepom si prizadevajo za zmanjšanje posledic draginje in zagotavljanje enakih možnosti. Poudarjajo še, da bi skladno z zakonodajo morala biti osnovna šola brezplačna, a so v praksi prisotni številni prikriti stroški, med katerimi šolska kosila predstavljajo največji strošek staršev šoloobveznih otrok.  

16. avgusta se je iztekel rok za podaljšanje bivanja v študentskih domovih. Študentski domovi Univerze v Mariboru so prejeli več kot 300 prošenj več kot lani. Zaradi obnove enega izmed študentskih domov, ki se bo začela v drugi polovici septembra, bo na voljo še 220 postelj manj. Konec prejšnjega tedna sta minister za izobraževanje, znanost in šport Igor Papič in rektor Univerze v Mariboru Zdravko Kačič podpisala pogodbo o pripojitvi Dijaškega doma Maribor k Univerzi v Mariboru. S tem bodo študentski domovi pridobili dodatnih 232 ležišč. Kljub temu bo po navedbah direktorice Študentskih domov Maribor, Maje Krajnc Ružič, letos več mariborskih študentov ostalo brez postelje. Že vrsto let postelj primanjkuje tudi v Ljubljani in na Primorskem, lani je pred začetkom študijskega leta na vselitev v Ljubljani čakalo še 2500 študentk, na Primorskem pa 600. 

Poglejmo še v tujino. Skupina protestnikov z rastočimi nerazrešenimi študentskimi dolgovi je napovedala stavko, če Biden do konca avgusta ne bo podaljšal prekinitve odplačil. Gre za skupino posameznic, starejših od 50 let, združenih pod imenom Fifty over fifty, ki se je oblikovala pod okriljem tako imenovanega Debt Collective, sindikata, ki se bori za odpis študentskih posojil. Opozarjajo na rastoče dolgove zaradi nenehnega kopičenja obresti in uničujoče posledice študentskih dolgov na položaj starejših Američank. Odlog plačila se izteče s koncem avgusta, kljub obljubam pa Biden še vedno ni sporočil odločitve. 

Po podatkih japonskega inštituta za znanstveno politiko je Kitajska prvič prehitela ZDA po številu najbolj citiranih člankov, kar predstavlja glavni kriterij merila vplivnosti raziskav. Kitajska je sicer že leta 2016 prehitela ZDA in postala vodilna na svetu po številu objavljenih člankov.     

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK 

Društvo Transparency International Slovenia, ki deluje na področju preprečevanja korupcije ter vzpostavljanja transparentnosti in integritete v družbi, išče prostovoljke za spremljanje poteka predvolilnih aktivnosti na lokalni ravni. Prostovoljke bodo s pridobivanjem in posredovanjem podatkov in referenčnega gradiva pomagale pri terenskem delu, opazovanju in beleženju poteka kampanj in volitev. Pogoj za pripravo sta neodvisnost in politična nevtralnost, prijave pa so možne do vključno 5. 9. 2022. 

Komisija za priznanja in nagrade Pedagoškega inštituta v sodelovanju s Slovenskim društvom raziskovalcev na področju edukacije za leto 2022 razpisuje priznanja za najboljše doktorsko delo, izjemne dosežke na področju raziskovanja in za življenjsko delo na področju raziskovanja vzgoje in izobraževanja. Prijava je možna še do danes. Priznanja bodo podeljena na 7. znanstveni konferenci »Raziskovanje v vzgoji in izobraževanju: Digitalizacija vzgoje in izobraževanja – priložnosti in pasti«, ki bo potekala med 21. in 22. septembrom. 

Center za obštudijsko dejavnost Univerze v Ljubljani razpisuje 23 kreditno ovrednotenih dejavnosti, na katere se lahko vpišejo študentke in študenti UL v sklopu splošne zunanje izbirnosti in pridobijo 3 ali 4 kreditne točke. Ponudba zajema vsebine s področij varovanja okolja, osebnega in profesionalnega razvoja, govornega sporočanja in nastopanja, mednarodnega projektnega dela, socialnih inovacij, poleg tega pa še orkestrsko igro in športne dejavnosti. Vpis poteka do 25. 9. oziroma do zapolnitve mest. 

Nemška služba za akademsko izmenjavo DAAD je objavila razpis za različne štipendije za študentke; raziskovalne štipendije za doktorske študentke, postdoktorantke in mlade znanstvenice ter štipendije za izmenjavo visokošolskih učiteljic v Nemčiji. Podrobne informacije so na voljo na njihovi spletni strani. 

Novičke je pripravila Alja. 

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness