Akademskih 15 pozivov k odstopu

Aktualno-politična novica
28. 9. 2020 - 16.00

*Vir slike: vladozlom

Pretekli teden je na družbenih omrežjih zaokrožila slika gala večera, na katerem udeleženci niso nosili zaščitnih mask in upoštevali priporočene varnostne razdalje. Med udeleženci je bila tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec. Posamezniki, opozicijske stranke ter Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, krajše SVIZ, so ministrico že pozvali k odstopu. Za komentar smo prosili glavnega tajnika sindikata Branimirja Štruklja. 

IZJAVA

Istega dne je SVIZ ministrico s posebnim dopisom opozoril na ogorčenje ob zadnjem vladnem ukrepu, povezanim s spremembo glede nošenja mask v vzgojno-izobraževalnih zavodih, o kateri so bili sindikat in zaposleni seznanjeni zgolj iz poročanja medijev. V dopisu so na ministrico naslovili osem zahtev. Več pove Štrukelj. 

IZJAVA

Štrukelj dodaja, da je kritika Sviza usmerjena v dejstvo, da ministrstvo ne pripravi nobenega resnega koncepta.

IZJAVA

V četrtek se začenja novo študijsko leto, ki bo zaradi razmer novo tudi za starejše študente in profesorje. Nabor študijskih programov ostaja enak lanskemu z izjemo Univerze na Primorskem, ki bo začela z izvajanjem novega univerzitetnega študijskega programa Socialna pedagogika. 

Študij v zimskem semestru se bo na večini fakultet izvajal po hibridnem modelu, torej delno v predavalnicah, delno pa na daljavo. Med pripravami na novo študijsko leto je vlada tri dni po sprejetju smernic zaradi slabe epidemiološke slike sprejela odlok, ki določa obvezno nošenje mask v vseh zaprtih javnih prostorih, kar pomeni, da bodo morali tako profesorji kot študentje v predavalnicah nositi maske. Univerza v Ljubljani opozarja, da je ta odlok praktično neizvedljiv, in poziva Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, naj kot nadomestilo za maske omogoči vsaj pregrade iz pleksi stekla.

Na Fakulteti za šport Univerze v Ljubljani so v maju in juniju na več kot sto šolah izvedli meritve telesnega in gibalnega razvoja otrok. Več o izsledkih raziskave je na novinarski konferenci povedal vodja projekta SLOfit oziroma Športnovzgojni karton Gregor Starc.

IZJAVA

Starc dodaja, da lahko v primeru ponovnih neustreznih ukrepov pričakujemo pojav »koronageneracije«.

IZJAVA

Poglejmo na kratko še v tujino.

Podiplomski študentje Univerze v Galwayu protestirajo zoper neplačano delo, saj morajo v študijskem letu opraviti do 120 ur neplačanega poučevanja. V pismu, naslovljenem na predstojnika univerze, ministra za visoko šolstvo ter predsednika Irske, so člani združenja podiplomskih študentov zapisali, da nameravajo zavrniti vsakršno delo, ki ni plačano.

Študentje na Univerzi Thammasat v Bangkoku kljubujejo prepovedi protestov v kampusu. Ta je posledica prošnje združenja študentov, ki so želeli v prostorih kampusa izvesti protestno zborovanje za reformo monarhije.

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Urad Republike Slovenije za mladino objavlja javni poziv za zbiranje predlogov za podelitev državnih priznanj v mladinskem sektorju za leto 2020. Gre za najvišje državno priznanje za dosežke na področju mladinskega dela oziroma popularizacije mladinskega dela. Kandidate za državna priznanja lahko predlagajo fizične ali pravne osebe. Za več informacij se obrnite na spletno stran Urada za mladino. 

V torek, 29. septembra, bo med deveto in petnajsto uro v Veliki dvorani Fakultete za družbene vede potekal tretji Eko-kolektivov Študentski okoljski simpozij, posvečen predstavitvam okoljsko in ekološko usmerjenih zaključnih del študentov, avtorjev prispevkov v novi številki Časopisa za kritiko znanosti.

Uredništvo revije Adept poziva mlade dramske ustvarjalce, da se odzovejo na razpis za objavo zaključenih dramskih besedil, prizorov ali dramskih fragmentov, ki bodo decembra objavljeni v zimski izdaji. Dobrodošla so besedila vseh žanrov in formatov. Besedilo in kratko obnovo, ki naj bo dolga približno tisoč znakov, pošljite najkasneje do 31. 10. 2020 na elektronski naslov adept.urednistvo@gmail.com.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.