Akademskih 15 robotkov

Akademskih 15 robotkov

Oddaja
5. 6. 2019 - 14.00

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije - SVIZ je na zadnji seji 30. maja sprejel predlog, da bi pred koncem leta organiziral dobrodelno akcijo zbiranja sredstev za nakup najosnovnejših učnih pripomočkov za učenke in učence Osnovne šole Branka Pešića v Beogradu. Šola namreč od leta 2016 aktivno sprejema begunce in migrante, ki si ne morejo privoščiti večine potrebščin, prav tako velik delež ostalih otrok prihaja iz družin z nizkim socialno-ekonomskim statusom. SVIZ je osnovnošolke in osnovnošolce v Beogradu obiskal v sklopu dvoletnega projekta “Evropski sektorski socialni partnerji za spodbujanje učinkovitega vključevanja migrantov in beguncev v izobraževanje”, ki deluje pod okriljem Evropskega odbora učiteljskih sindikatov.

31. maja je v državnem zboru v sodelovanju z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport - MIZŠ in Zavodom Republike Slovenije za šolstvo potekal prvi odprti seminar Aktivno državljanstvo za učitelje osnovnih šol. Zbralo se je okoli 90 udeležencev, ki so jih nagovorili predsednik državnega zbora Dejan Židan, minister Jernej Pikalo in direktor Zavoda Republike Slovenije za šolstvo Vinko Logaj.

Pikalo je izpostavil pomen sodelovanja državnega zbora, MIZŠ-ja ter učiteljic in učiteljev, saj je pomembno, da se otroke o parlamentu in vladi pouči, kot se je izrazil, “na licu mesta”. Pomen aktivnega državljanstva je navezal na pojem politike, ki upravlja javne zadeve, del javnih zadev pa smo vsi državljani in državljanke. Zato bi svojo vlogo v soustvarjanju politike morali razumeti vsi in se je tudi aktivno posluževati, na primer z udeležbo na volitvah. Logaj delo zavoda za šolstvo vidi v izboljševanju tistih oblik in vsebin izobraževanja, ki prispevajo k motivaciji učencev in jih spodbujajo h kritičnemu presojanju in kreativnosti.

Na seminarju so predstavili še ponudbo izobraževalnega programa za otroke, mladostnike in mlade, obenem pa ponudili še primere načrtovanja obiska državnega zbora kot dela programa vzgoje in izobraževanja v osnovni šoli.

V okviru projekta BRAVEdu je izšel priročnik z ustvarjalnimi idejami za zmanjševanje posledic revščine, ki so namenjene aktivnostim znotraj šole. Projekt izhaja iz ugotovitev mednarodne raziskave PISA 2015, ki potrjujejo predpostavko, da socialno-ekonomski status družin vpliva na šolske dosežke učenk in učencev. S projektom želijo okrepiti šolsko podporo učenk in učencev z nizko stopnjo socialne vključenosti pri aktivnostih v vzgojno-izobraževalnih institucijah in pomagati do boljših učnih rezultatov.

Na za javnost odprtem sestanku so združenja ravnateljev šol in vrtcev ter sindikat, ki jih zastopa, predstavili ugotovitev, da jih Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ne upošteva. Opozorili so predvsem na plače ravnateljev in pomočnikov ravnateljev, ki so po njihovem mnenju umeščene prenizko. Konec lanskega leta je namreč bil dogovorjen dvig plač učiteljic in učiteljev, kar pomeni, da bodo najbolje plačani učitelji prejeli enake plače kot najslabše plačani ravnatelji in višje plače kot pomočniki ravnateljev.

Med drugim so na sestanku izpostavili še razreševanje ravnateljev in njihovo vračanje na delovno mesto po preteku mandata ter razlikovanje med ravnateljicami in ravnatelji majhnih in velikih šol. Ravnatelji majhnih šol po navedbah sindikata namreč opravljajo enako delo za dobrih 20 odstotkov nižjo plačo. Če ravnateljicam in ravnateljem ministrstvo ne bo prisluhnilo, razmišljajo, da bi se 17. junija zbrali pred MIZŠ-jem.

Delo Modre delavnice, ki deluje v sklopu Zavoda Simetris, bo v Københavnu  predstavljeno na konferenci organizacij, ki poučujejo naravoslovne in tehnološke predmete izven šolskih učilnic. Zavod Simetris razvija in izvaja dejavnosti za celostni razvoj otrok in odraslih, Modra delavnica pa predstavlja center tehnike, tehnologije in naravoslovja, v katerem za otroke izvajajo delavnice na temo robotike, modelarstva in lesarstva. Obenem delujejo še na področju matematike za otroke od 3 do 9 let, na katerem razvijajo didaktične materiale za matematiko, za osnovnošolce in srednješolce pa izvajajo delavnice ter tehniške in naravoslovne dneve. V zadnjem letu so izvedli več kot 130 delavnic, v katere so vključili več kot 800 otrok. V naslednjem letu želijo razvijati program “Robotika in umetna inteligenca v šoli”, saj želijo, da bi se otroci s tehnološkimi novostmi spoznali v praksi, prek konkretnega dela z nazorno didaktično opremo.

Nekaj več o programu pove Danilo Kozoderc, vodja projekta:

Izjava

Poglejmo še na tuje, danes na Madžarsko, kjer je v soboto okoli 2000 ljudi v Budimpešti protestiralo proti načrtu Viktorja Orbana, ki namerava s kontroverzno reformo spremeniti ureditev Madžarske akademije znanosti. Raziskovalci opozarjajo, da bodo z reformo izgubili avtonomijo in akademsko svobodo, vlada pa bo tako pridobila politično kontrolo nad raziskovalnim delom. Eden izmed protestnih plakatov se je glasil “nacionalizacija ni inovacija”, med drugim pa so protestniki poudarili, da birokrati ne morejo in ne smejo odločati o raziskovalnem delu. Madžarska je sicer že pred dvema letoma precejšen delež dejavnosti Centralne evropske univerze, ki je znana po liberalnih nazorih, množičnim protestom navkljub iz Budimpešte preselila na Dunaj in prepovedala poučevanje določenih predmetov, kot so na primer študije spolov.

 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

17. junija bo v prostorih Univerze v Ljubljani potekalo predavanje Preprečevanje nasilja na delovnem mestu, ki je 5. junija potekalo že na Univerzi v Mariboru. Predavanje spada v sklop spomladanskih izobraževalnih seminarjev za sindikalne zaupnike.

31. maja je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport objavilo razpisa za sprejem in podaljšanje bivanja študentov visokega študija v študentskih domovih in  pri zasebnikih ter za bivanje študentov s statusom osebe z mednarodno zaščito v študentskih domovih. Rok za oddajo prošenj za študijsko leto 2019/2020 je 16. avgust. Več podatkov najdete na portalu MIZŠ-ja.

Mladinska mreža MaMa vabi vse mlade, predstavnike mladinskih centrov in mladinske delavce k udeležbi na simpoziju o prihodnosti politične participacije mladih. Simpozij, ki se bo odvil med 18. in 20. septembrom, organizira Partnerstvo Evropske komisije in Sveta Evrope na področju mladine v francoskem Strasbourgu. Več informacij najdete na spletni strani mreza-mama.si.

Univerza v Ljubljani je 29. maja objavila razpis za kandidate za mlade raziskovalce v letu 2019. Rok za prijavo je 17. junij 2019 do 13. ure. Vprašanja v zvezi z razpisom lahko pošljete na elektronski naslov doktorski.studij@uni-lj.si.

 

V pripravljanju novičk se je robotizirala Hana.

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness