Potrošniških akademskih 15

Oddaja

Po dobrem tednu naraščajočih protestov so južnoafriški študentje in študentke dosegli, da se prekliče napovedano višanje šolnin za prihodnje leto. Šolnine so se namreč v zadnjem desetletju svojega obstoja že več kot podvojile s hkratnim nižanjem vladnih sredstev za pomoč revnejšim mladim pri dostopu do visokošolskega izobraževanja. Zato je bilo za mnoge precejšnje presenečnje, da se je po letih pasivnega upiranja spremembam študentska masa mobilizirala v tako velikem številu, da je spominjala na proteste iz 80-ih. Predlog 10-odstotnega zvišanja šolnin je namreč aktiviral odpor kar 18-ih od 26-ih južnoafriških univerz. Po dolgem obdobju številnih nesoglasij je bila kampanja proti dvigu šolnin tudi prva, ki je med seboj združila študente in študentke različnih ras, političnih opcij in socialno-ekonomskega statusa. Akciji so se pridružili tudi številni zaposleni na univerzah.

 

Britanska skupina Which?, ki se zavzema za pravice potrošnikov, je ugotovila, da kar tri četrtine britanskih univerz krši zakon o pravicah potrošnikov. Univerze v Veliki Britaniji so namreč zaradi načina financiranja, torej šolnin, del trga in kot take zavezane temu, da spoštujejo pravice študentov, pardon potrošnikov. Skupina Which? je ugotovila, da se največ kršitev dogaja pri informiranju o vsebini in poteku kurzov ter dodatnih stroških, ki nastanejo tekom njihovega izvajanja. Preprosto rečeno: študenti in študentke v že tako pretirano poblagovljenem in osiromašenem sistemu izobraževanja povrh vsega plačujejo do 9.000 funtov letno za mačka v žaklju. Ah, čudoviti svet kapitalizma!

 

Morda pa se za kršenje pravic svojih študentov britanske univerze želijo odkupiti z bojkotom izraelskih akademskih institucij. Kar 343 britanskih profesorjev in predavateljev je podpisalo deklaracijo, ki si prizadeva za priznanje pravic Palestincem. Vanjo so zapisali, da ne želijo prejemati vabil za obisk prej omenjenih institucij, služiti kot referenca, na katero bi se te sklicevale, ali biti udeleženi v dogodkih z njimi, dokler Izrael ne preneha z izvajanjem opresije nad Palestino.

 

Medtem ko se na omenjenem delu Evrope angažirajo proti vdiranju potrošniške logike v sistem izobraževanja, se v Sloveniji dogaja obratno, tokrat na področju znanosti. Podjetje za aplikativno nevroznanost BlackBox je v sodelovanju s tržnimi raziskovalci iz družbe Valicon razvilo orodje za razumevanje reakcij potrošnikov na TV-oglase. Orodje, ki združuje meritve zavednih in nezavednih možganskih procesov, bo omogočalo globlje razumevanje pozornosti in čustvenih odzivov pri nakupnih odločitvah potrošnikov. Pri raziskavah, ki jih bodo v Sloveniji začeli z novembrom, si bodo v Valiconu in BlackBoxu pomagali s tehnologijo EEG in napravo, ki ugotavlja gibanje potrošnikovega pogleda.

 

Več prostora za aplikativne naravoslovne znanosti pa bo tudi na Univerzi na Primorskem. Včeraj se je namreč v Izoli odprl kampus Livade, ki po besedah rektorja Univerze na Primorskem Dragana Marušiča predstavlja tudi odlično priložnost za krepitev povezovanja z drugimi univerzami. Prostor v na novo odprti stavbi bo namenjen Centru Mediteranskih kultur in vsem članicam Univerze na Primorskem, ki se ukvarjajo z aplikativnimi naravoslovnimi znanostmi. Sredstva za investicijo, ki znaša nekaj več kot 11 milijonov evrov, je omenjena univerza pridobila od Občine Izola, iz evropskih sredstev in od ministrstva za izobraževanje.

 

Hispanisti in ostali, željni znanja o Latinski Ameriki, njeni civilizaciji in njenem odnosu z Evropo, ste danes ob 17. uri vabljeni v prostore Cankarjevega doma. Tam bo v organizaciji veleposlaništva Bolivarske republike Venezule v Sloveniji potekal Mednarodni forum s strokovnjaki iz Latinske Amerike in Evrope, ki bodo diskutirali o kulturnih, gospodarskih in političnih značilnostih teh dveh - iz zgodovinskih razlogov neločljivo povezanih - regij. Dogodek, ki bo potekal v španščini, bo spremljalo tudi odprtje razstave. Brezplačne vstopnice lahko prevzamete pri blagajni Cankarjevega doma.

 

Študentski skupnostni vrt Rožna dolina jutri ob 16. uri vabi na delavnico izdelave etiričnih olj in hidrolata. Brezplačen dogodek se bo odvijal v mali jedilnici študentske menze v Rožni dolini.

 

Prav tako jutri pa bo v Pritličju na Mestnem trgu potekala okrogla miza z naslovom Zakon o obrambi - komu v bran? O problematičnosti zakona smo na valovih Radia Študent v preteklih dneh že precej rekli, na pričujoči okrogli mizi pa si boste obzorja lahko razširjali z Anejem Korsiko, Matevžem Krivicem, Miho Blažičem in Robertom Bobničem. Dogodek bo potekal v sodelovanju z aktivistično skupino Povsod, debato bo povezovala Zana Fabjan Blažič, pričetek pa je ob 17. uri.

 

V soboto ob 11. uri bo v Tovarni Rog potekalo mednarodno srečanje, naslovljeno "LJUBLJANA CALLING! Call for international meeting, manifestation and solidarity action in Slovenia” oziroma “Poziv na mednarodno srečanje, manifestacijo in solidarnostno akcijo”. Več o tem - aktivist Protifašistične fronte brez meja:

/izjava se nahaja v prispevku/

 

V peticijski mrzlici sta si za potrebe novic čas spanca skrajšali Klara in Staša.

 

Aktualno-politične oznake: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.