Protestnih 15

Aktualno-politična novica
8. 3. 2021 - 16.00

Danes zjutraj so stanovalci Študentskih domov Ljubljana izvedli protestno akcijo. O namenu protesta in odzivu nanj pove eden od udeležencev. 

IZJAVA 

Nekdo, ki ni več srednješolka, slabo razume odgovorno ravnanje
 / 7. 3. 2021

Svoje nezadovoljstvo so 9. februarja na protestnem shodu izrazili tudi mariborski dijaki, ki so protestirali za odprtje šol. Policisti so petim osebam poslali plačilne naloge z globo 400 evrov, zoper štiri mladoletnike pa podali obdolžilne predloge na pristojno okrajno sodišče. O ustreznosti postopka smo vprašali izredno profesorico na Pravni fakulteti v Ljubljani in sodelavko Inštituta za kriminologijo Katjo Filipčič.

IZJAVA

Filipčič dodaja. 

IZJAVA

Zanimalo nas je, kaj čaka mladoletne dijake, ki so bili poklicani pred sodišče. 

IZJAVA 

V obliki apela protestirajo profesorji in profesorice. Podpisniki in podpisnice že dober mesec dni čakajo na pojasnila Mestne občine Ljubljana o upravičenosti in zakonski utemeljenosti izpraznitve Avtonomne tovarne Rog. Ob tem zahtevajo predložitev pravnomočnega naloga za izpraznitev tovarne, pojasnilo o uničeni opremi, zagotovitev brezplačnega prostora za vse uporabnike in uporabnice ter javno razpravo o pomenu Roga. 

V Zvezi prijateljev mladine Slovenije so na podlagi spremljanja položaja otrok v času epidemije ugotovili, da potrebujemo varuha oziroma varuhinjo otrokovih pravic. Več pove strokovna vodja nacionalne mreže Tom telefon Tjaša Bertoncelj.

IZJAVA

Opozicijske stranke Levica, LMŠ, SD in SAB so v torek v državni zbor vložile pobudo za razpis posvetovalnega referenduma o vladnem predlogu Zakona o nacionalnem demografskem skladu. Trdijo namreč, da gre za ustanovitev sklada, ki ne rešuje problema financiranja pokojnin, pač pa omogoča kadrovanje in privatizacijo pokojninskega sistema. 

Študentska organizacija Slovenije, krajše ŠOS, se je že novembra lani odzvala na predlog ustanovitve demografskega sklada. Več pove predsednik ŠOS Andrej Pirjevec.

IZJAVA

Stranka SD je v petek v zakonodajni postopek vložila nov predlog zakona o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti, ki je bil v času prejšnje vlade že usklajen z vsemi deležniki. Predlog med drugim določa stabilno institucionalno financiranje javnih raziskovalnih organizacij in povišanje sredstev za znanost in raziskave na en odstotek BDP.

V Listi demokratičnega študentstva opozarjajo, da Služba vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko še vedno ni izdala odločitve o podpori programoma Po kreativni poti do znanja in Študentski inovativni projekti za družbeno korist. Prav tako ni pojasnila, zakaj je prišlo do takšne odločitve. Poudarjajo, da sta to programa za spodbujanje družbenoodgovornega študentskega raziskovanja, ki jim omogočata pridobivanje praktičnih izkušenj že v času študija ter znanj izrednega pomena.

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Slovenska akademija znanosti in umetnosti vabi k spremljanju spletnega pogovora “Delo žensk od tovarne do pisarne in drugod”, na katerem se bodo gostje pogovarjale o ženskah in delu nasploh, o vplivu industrijskega dela na emancipacijo žensk, o vrednotenju njihovega dela, o njihovem prodiranju na področje znanosti, predvsem pa o postopnem, a vztrajnem izvijanju iz spon patriarhalnih družbenih norm. Pogovor bo potekal danes ob 19.30 prek aplikacije zoom

Društvo študentov umetnostne zgodovine Kunsthisterik organizira cikel dogodkov Artkusije. V četrtek se bo odvil prvi pogovor z naslovom “Kam s kulturo? Oris aktualne kulturne politike”, na katerem se bodo z gostoma pogovarjali o aktualnih in preteklih slovenskih kulturnih politikah. Več o dogodku lahko preberete na facebook profilu Kunsthisterik

Društvo študentov novinarstva FEJS organizira razpravo »Kam vodijo pritiski na medije?«. Z gosti bodo naslavljali vprašanja, kot so: kaj napadi na medije pomenijo za prihodnost novinarskega poklica? Ali gre pri omejevanju finančnih sredstev medijem pravzaprav za izvajanje prikrite ekonomske cenzure? Do kod sega tolerančni prag, ko se verbalno nasilje, grožnje in ustrahovanje prenesejo na socialna omrežja? Okrogla miza bo potekala v petek, 12. marca, ob 17. uri prek spletne platforme Zoom. 

MOVIT bo v obdobju od 2021 do 2027 v okviru raziskovalne mreže RAY sodeloval v več raziskovalnih projektih. S tem namenom išče sodelujoče raziskovalke, raziskovalce in raziskovalne skupine. Kandidati morajo biti izkušeni v poznavanju področij mladine, mladinskega dela in evropskih programov na mladinskem področju. Zaželene so izkušnje na področju družboslovnega raziskovanja. Razpis bo odprt do 23. marca 2021. Več informacij je dostopnih na spletni strani movit.si.

FOTOGALERIJA PROTESTA STANOVALCEV ŠDL 8. 3. 2021

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.