Človek, pomagaj mi!

Človek, pomagaj mi!

Aktualno-politična novica
3. 12. 2019 - 7.05

Znajdeš se pred težko nalogo, pred tabo sta na razdalji dveh metrov dve vrvi. Povezani vrvi se držita škatel, v katerih je skrit priboljšek. Da prideš do hrane, moraš potegniti obe vrvi hkrati, ker verjetno nimaš ogromnega razpona rok, potrebuješ pomoč. Ljudje, tudi tisti najmlajši, to nalogo uspešno rešimo. Šimpanzi, sloni, kee in navadne velike pliskavke pomoči sicer ne pokličejo, a počakajo, da pomoč pride do vrvi in takrat sočasno potegnejo vrvi ter pridejo do hrane. Podobno je znano za volkove.

Mednarodna raziskovalna skupina pa je preverila, ali na pomoč počakajo tudi psi. Poleg tega so znanstvenice in znanstveniki nalogo vlečenja vrvi odpeljali še stopnjo dlje, zanimalo jih je, ali bodo volkovi in psi v primeru, ko sta na voljo dve vrvi in nimajo pomoči, to pomoč priklicali. V prvem poskusu je sodelovalo 9 volkov in 8 psov. V drugem pa 8 volkov in 7 psov. Vsi so bili odrasli in vzgojeni v Wolf Science Centre - Znanstvenem centru za volkove - v Ernstbrunnu v Avstriji.

V prvem poskusu so preverili, ali psi in volkovi počakajo, da se jim pridruži pomoč in potem sočasno s pomočnico ali pomočnikom potegnejo vsak svojo vrv. Če bi pes ali volk prezgodaj potegnil le eno vrv, se sistem vrvi pokvari in žival izgubi dostop do hrane. Večina živali je to nalogo uspešno rešila

V drugem poskusu pa so volkove in pse naučili, da lahko s tem, da stopijo na posebno označbo na tleh - leseno desko v obliki zvezde, povezano z vrati - prikličejo pomočnika ali pomočnico za puljenje vrvi. Pri tem so pse in volkove tudi naključno izpostavili eni sami vrvi, v tem primeru pomoči niso potrebovali, ali dvema vrvema, ko je bila pomoč obvezna. Psi in volkovi so tako lahko videli, ali sta prisotni dve vrvi ali ena. Lahko pa so tudi preverili stanje naloge s potegom vrvi in videli, ali se škatla s priboljškom približuje ali ne in potrebujejo pomoč. Tudi v tem poskusu so se volkovi in psi dobro odrezali. Ko sta bili na voljo dve vrvi, so odšli do markerja in s tem priklicali pomoč. 

Psi in volkovi torej pridobijo ljudi za pomoč, da pridejo do nagrade. Pred izvajanjem poskusov so volkove in pse sicer naučili, kako deluje marker za priklicanje pomoči. Tako da ne morejo z gotovostjo trditi, da so psi in volkovi res imeli namero pridobiti pomoč in niso le sledili naučenemu vedenju. A ker so ločili primere samostojne vrvi in dveh vrvi, je zelo verjetno, da so razumeli namen naloge in pomen pomoči. 

Raziskava kaže tudi na to, da če so psi in volkovi vzgojeni v podobnem okolju, lahko oboji oblikujejo veščine socialne kognicije, ki vodijo v sodelovanje z ljudmi. To zmožnost si delita obe živalski vrsti skupaj s skupnim prednikom. 

Psička Ada dnevno sprehaja Zarjo do škatle z briketi.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness