Mravlje orodjarke

Aktualno-politična novica
12. 10. 2020 - 7.05

vir slike: british ecological society

V britanski znanstveni reviji Functional Biology je bil nedavno objavljen članek o uporabi orodij pri mravljah. Ko je raziskovalna skupina mravlje izpostavila nevarnosti utopitve, so se te znašle in uporabile pesek, da bi se izognile nevarnosti.

Uporaba orodja pri živalih še vedno vzbuja veliko zanimanja v znanstveni skupnosti, saj so takšno obnašanje dolgo pripisovali le človeku. Sposobnost uporabe orodij je namreč povezana s kompleksno kognitivno zmožnostjo in je pogosteje prisotna pri živalih z večjimi možgani, redkeje pa pri žuželkah.

Raziskavo so izvedli na Solenopsis richteri, eni izmed vrst ognjenih mravelj. Poskus je potekal tako, da so v posamezno petrijevko dodali pesek in bazenček s sladkano vodo, nato pa so v vsako petrijevko dodali kolonijo mravelj.

Voda z dodanim sladkorjem je bila namenjena kot vir hrane za mravlje, vanjo pa so primešali tudi detergent v različnih koncentracijah, saj je ta zmanjšal površinsko napetost vode, kar je povečalo verjetnost za mravljino utopitev. Mravlje so lahko na vodi brez detergenta preprosto lebdele in se z njo sproti tudi hranile, če pa so ji dodali detergent, so se začele utapljati. 

Problem utopitve so mravlje rešile s pomočjo peščenih zrn, saj so jih uporabile za prenos vode iz bazenčka. Iz peska so sestavile posebno sifonsko strukturo, ki je delovala kot nekakšna cev in omogočila prenos oziroma izliv vode iz bazenčka. Tako so se mravlje izognile utopitvi, poleg tega pa so povečale površino, s katere so lahko črpale vodo s sladkorjem.

Raziskava prinaša zanimive ugotovitve o posebni uporabi orodij in soočanju mravelj z nevarnostjo. Niso se recimo brezglavo podale v vodo po hrano, ampak so se njenega pridobivanja lotile na racionalnejši način. Morda so se mravlje zaradi takšnih kognitivnih sposobnosti s pomanjkanjem hrane zmožne soočiti na različne načine.

Sicer je bilo že prej znano, da znajo mravlje uporabljati orodja, ta študija pa je pokazala naprednost in kompleksnost, ki ju pri mravljah doslej še niso zasledili. 

 

Z mravljami je orodje uporabljala Dora.

*video, kako mravlje gradijo sifonsko strukturo

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness