Posveti in uniči

Aktualno-politična novica
11. 5. 2020 - 7.05

Danes poročamo o študiji ameriške raziskovalne skupine, v kateri so preučevali uničevanje endometriotičnega tkiva s pomočjo nanodelcev in svetlobe.

O menstruaciji, evoluciji menstruacije in endometriozi
 / 16. 1. 2019
Endometrioza je kompleksna kronična vnetna bolezen, pri kateri se tkivo, podobno zunanji plasti maternične stene, razrašča zunaj maternice. Pogostost endometrioze v populaciji ocenjujejo na 10 odstotkov, kar pomeni, da je to najpogostejša ginekološka bolezen v rodnem obdobju. Najpogostejša simptoma sta bolečine v predelu medenice in neplodnost, ki se pojavlja pri približno polovici pacientk. Tri četrtine žensk z endometriozo imajo boleče menstruacije, približno polovica pa kronične bolečine; pogoste so tudi bolečine pri spolnih odnosih.

Točen vzrok endometrioze ni poznan. Trenutno tudi še ni terapije, ki bi vsem pacientkam omogočila dokončno ozdravitev, pač pa zdravijo posamezne simptome. Najpogostejši način zdravljenja je operacija, pri kateri odstranijo endometriotično tkivo, vendar se po operaciji endometrioza ponovno pojavi pri približno polovici pacientk.

Ameriška raziskovalna skupina je razvila nanodelce iz fluorescenčnega barvila in polimera, ki se nakopičijo v endometriotičnem tkivu. Obsevanje nanodelcev z infrardečo svetlobo povzroči, da delci pričnejo fluorescirati in se segrevati. Fluorescenca, oddajanje svetlobe, omogoči lokalizacijo endometriotičnega tkiva v telesu, zaradi dviga temperature pa se endometriotično tkivo poškoduje in odmre.

Raziskovalna skupina je nanodelce preizkusila na miših, ki so jim presadili koščke endometriotičnega tkiva iz telesa opic vrste rezus makak. Presaditev tkiva je povzročila poškodbe tkiva pri miših, podobne tistim, ki jih endometrioza povzroča pri opicah. Poleg tega so pri miših nadzirali sproščanje hormonov estradiola in progesterona, da so umetno ustvarili tak hormonski cikel, kot ga imajo primati. Tako so ustvarili miši, ki lahko služijo kot model za proučevanje endometrioze pri primatih.

S poskusi na miših so znanstvenice in znanstveniki pokazali, da se nanodelci 24 ur po vbrizganju v sistemski krvni obtok nakopičijo v endometriotičnem tkivu, obsevanje nanodelcev z infrardečo svetlobo pa je zaradi segrevanja tkiva do temperature 47 stopinj Celzija povzročilo popolno uničenje vsega endometriotičnega tkiva v miših.

Z laserjem je posvetila Angelika.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness