Usklajena selitev, boljši potomci

Usklajena selitev, boljši potomci

Aktualno-politična novica
10. 4. 2017 - 7.05

 

Ptice, kot so labodi in albatrosi, so znane po svojem monogamnem načinu življenja. Ta predstavlja prednost pri reproduktivnem uspehu, saj je menjavanje partnerja energetsko potratno. Monogamne ptice so tudi atlantske njorke, ki gnezdijo na obalah severnega Atlantskega oceana. Čeprav je monogamnost pri teh pticah dobro raziskana, pa je malo znanega o tem, kako pari njork preživijo obdobje zimskih selitev.

Raziskovalke in raziskovalci z Univerze v Oxfordu so v nedavno objavljeni raziskavi razkrili, kakšne so selitvene poti parov njork ter kakšni so pri tem njihovi vedenjski vzorci. Njorkam, ki se v zimskem času selijo izven svojega območja gnezdenja, so s pomočjo geolokatorja sledili na njihovi selitveni poti.

V raziskavi, ki je trajala od leta 2009 do 2015, so pridobili podatke o selitveni poti dvanajstih parov njork. Znanstvenice in znanstvenike je zanimalo, koliko časa so pari ločeni v času zimskega obdobja, kakšni so v tem obdobju njihovi vedenjski vzorci ter ali se samec in samica spomladi usklajeno vrneta na območje gnezdenja. Vsi ti parametri naj bi namreč imeli vpliv na reprodukcijski uspeh njork.

Rezultati raziskave so pokazali, da je selitvena pot samca in samice na začetku skupna, vendar se kasneje v obdobju zime loči. Njuni poti se ponovno srečata šele spomladi ob vračanju na območje gnezdenja. Glavno ugotovitev raziskave predstavlja dejstvo, da se pari ptic, ki imajo bolj usklajeno selitveno pot, spomladi parijo bolj zgodaj in bolj uspešno. Selitve, kjer se partnerja manj oddaljita drug od drugega, omogočajo bolj usklajeno vrnitev v gnezditveno kolonijo. 

Rezultati preučevanja vedenja med selitvijo so nadalje pokazali, da samice za razliko od samcev več časa porabijo za pašo. Samice, ki med zimo več časa namenijo paši, ležejo v spomladanskem času jajca bolj zgodaj in imajo tako večji reprodukcijski uspeh.

Za večjo uspešnost potomcev je pri njorkah ključnega pomena tako usklajenost selitvenih poti partnerjev kot tudi fizična pripravljenost samic zaradi daljšega časa, namenjenega paši. Poznavanje ekologije in vedenja morskih ptic je ključnega pomena za varstvo teh vrst, saj v zadnjih desetletjih populacije ptic upadajo zaradi vedno večjega onesnaževanja oceanov.

Z njorkami se je selil Sebastjan.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness