Zakaj Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ne zaupa sposobnostim Hiše eksperimentov?

Mnenje, kolumna ali komentar
21. 6. 2019 - 16.00

Tokratni gostujoči komentator je doktor znanosti Miha Kos, direktor Ustanove Hiša eksperimentov – prvega slovenskega centra znanosti.

Leta 1996 je bila ustanovljena Hiša eksperimentov, nepridobitna ustanova javnega značaja, za namene vzgojno-izobraževalne, znanstvenoraziskovalne, kulturno-umetniške in gospodarske dejavnosti. Njeni nameni so popularizacija in promocija znanosti ter promocija gospodarstva, razvijanja in spodbujanja celostnega in prijaznega odnosa do narave, ustvarjanja družbe radovednih, odprtih in strpnih ljudi, bogatenja znanja posameznika prek osebnih izkušenj, neformalnega in zgodnjega izobraževanja mladih ter individualnega učenja resnic. Pa tudi promocija zdravega življenja, razvijanja kreativnosti, imaginacije, možnosti percepcije in občutka za lepo. Namen ustanove je bil tudi, da postane osrednji center za promocijo znanosti v Sloveniji in v srednji Evropi ter pomaga pri ustanavljanju podobnih ustanov doma in v tujini.

Med ustanovitelji so eminentne institucije, kot je Ministrstvo za izobraževanje, Ministrstvo za okolje in prostor, Univerza v Ljubljani, Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Inštitut Jožef Stefan, Kemijski inštitut, Gospodarska zbornica, Medex in drugi.

Od samega začetka smo državo in mesto opozarjali, da bo za ustrezno delovanje Hiše eksperimentov treba zagotoviti ustrezne prostore. Tega dejstva se je zavedala tudi županja Mestne občine Ljubljana Vika Potočnik, ki nam je omogočila »začasne« prostore na Trubarjevi 39 v Ljubljani. Od samega začetka smo se ustanovitelji in podporniki zavedali, da je prostor začasen in da bo za resno življenje Hiše eksperimentov in njen vpliv na bogatenje družbe bistveno ustrezno povečanje infrastrukture.

Hiša eksperimentov je rasla, preživela nekaj otroških bolezni, preživela puberteto in sčasoma dozorela v pomembno institucijo z mnogimi domačimi in tujimi referencami. Seveda največ štejejo vtisi obiskovalcev, pa vendarle se lahko Hiša eksperimentov pohvali s številnimi nagradami, med drugimi z medaljo za zasluge, ki smo jo prejeli od predsednika Republike Slovenije, nagrado Republike Slovenije na področju šolstva, priznanjem za promocijo učenja in znanja odraslih, plaketo glavnega mesta Ljubljane ter trikratno nagrado spletnega vodiča In Your Pocket za najboljši muzej v Ljubljani. Kot direktor pa sem bil s strani časnika Delo ter kasneje tudi Vala 202 nominiran za njuno osebnost leta ter nominiranec Slovenije za mednarodno Unescovo nagrado za promocijo znanosti. Deset let sem bil član uprave Evropskega združenja centrov znanosti in pomagal kreirati vsebino, filozofijo in sodobne trende komuniciranja znanosti ter promocije izobraževanja.

V evropskem prostoru centrov znanosti je ime Hiša eksperimentov dobro znano. Zlasti zaradi naših originalnih idej in aktivnosti ter kvalitetnega partnerstva v mnogih evropskih projektih. Zasloveli smo tudi z unikatnim pristopom in filozofijo naših znanstvenih dogodivščin, kot smo poimenovali naše znanstvene šove, katerih namen je formalnemu izobraževalnemu sistemu predstaviti možen alternativni pristop. Pristop, za katerega je značilno, da daje prednost ustvarjanju kvalitetne diskusije ter znanstveni improvizaciji pred slepim sledenjem učnemu programu. K nam se vsako leto prihajajo izobraževat eksperti komuniciranja znanosti iz drugih centrov znanosti. Že enajsto leto smo priredili največji znanstveno-promocijski dogodek v Sloveniji – Znanstival, katerega dogodke si je letos ogledalo več kot 48.000 udeležencev.

Prirejamo tudi znanstveno-umetniške razstave, tekmovanja za radovedne, interaktivne delavnice, znanstveno-promocijska predavanja in še in še. V tujini se čudijo, da je tega zmožen tim desetih ljudi. Vendar to ni navaden tim – to je tim zavzetežev, ki prisegajo na družbo, v kateri ljudje znajo kritično razmišljati in aktivno ukrepati. To je tim, ki želi družbo navduševati za učenje in zdravo razmišljanje ter ji pomagati, da se sama opolnomoči za postavljanje vprašanj in iskanje odgovorov. To je tim, ki zna reči »ne vem«, kadar stvari ne ve, in se zna učiti. To je tim, ki NE ZNA molčati, ko se drugim in nam dogajajo krivice.

Hiša eksperimentov je napisala vsebinsko zasnovo potrebne infrastrukture za ustrezno Hišo eksperimentov – slovenski center znanosti. Na podlagi znanja in izkušenj, ki smo jih v mnogih letih pridobili, smo podrobno opisali potrebne prostore, delovna mesta, aktivnosti, potrebne prihodke za delovanje in načine njihovega pridobivanja ter stroške delovanja. Že pred letom 2009 smo se z Mestno občino Ljubljana in kasneje z Ministrstvom dogovarjali in izbrali najugodnejšo lokacijo. Prišli smo do idejnega načrta – pa se je zamenjala vlada. Načrti so šli v predal in, zdelo se je, v pozabo.

Pred tremi leti se je načrt ponovno pojavil. Seveda rahlo preoblikovan in z opustitvijo Hišinih idej, ki bi tak center ločile od drugih po svetu. Načrt je imel oznako avtorstva Ministrstva in je bil predviden na isti lokaciji, ki smo jo pred leti predlagali tudi sami. Kljub našim predlogom, da bi bilo pametno, da država zgradi infrastrukturo in jo da v koncesijsko upravljanje upravljavcu z najboljšimi referencami in kompetencami, država - ne vem, zakaj - vztraja, da bo ustanovila nov javni zavod.

Država vztrajno zatrjuje, da so nas večkrat povabili, naj sodelujemo v projektu, in da smo jih zavrnili. Res je, da so nas večkrat povabili, vendar sodelovanja nikoli nismo zavrnili. Opozarjali pa smo na nestrokovnost tako imenovanega strokovnega tima, v katerem ni nikogar z izkušnjami vodenja ali postavljanja centra znanosti. Opozorili smo na nerealno sliko rednega financiranja takšnega centra iz lastnih sredstev. Predlagali smo drugačno upravljalsko strukturo, v kateri bi imeli večji vpliv uporabniki kot pa ustanovitelj, torej država. Spisali smo projekt javno-zasebnega partnerstva in ga kot model predlagali Ministrstvu. Vsi predlogi so naleteli na gluha ušesa.

Glede na načrtovano vsebino centra znanosti, ki se večinoma prekriva z našimi aktivnostmi, smo želeli od Ministrstva pridobiti zagotovila za ohranitev naše avtonomnosti, poštenega dela ter rednega financiranja Hiše eksperimentov. V nasprotnem primeru bi takšen center pomenil izrazito nelojalno konkurenco države Hiši eksperimentov. Predstavnike Ministrstva smo večkrat javno pozvali, naj predstavijo kakšno aktivnost, ki se bo odvijala v novem centru znanosti, ki se v takšni ali drugačni obliki že ne odvija v obstoječem centru znanosti - Hiši eksperimentov. Ostali smo brez odgovora.

Želeli bi sodelovati v projektu, vendar ne kot eden izmed mnogih deležnikov, temveč kot nekdo, ki že 23 let kot center znanosti uspešno deluje v regiji. Želeli bi sodelovati, vendar ne na način, s katerim bi sami sebi kopali grob – dajali ideje, potem pa bili prežvečeni in izpljunjeni.

Slovenija ni izolirana država v evropskem prostoru in problem državnega centra znanosti je postal internacionalen. Predstavniki pomembnih evropskih centrov znanosti in drugi eminentni komunikatorji so na predsednika vlade naslovili najprej zaprto in kasneje, ko ni bilo odgovora, še odprto pismo, ki je dne 25. maja 2019 izšlo v sobotni prilogi časnika Delo. Apeliramo tudi na podporo vseh tistih, ki poznajo naše delo in iskreno vizijo. Pozivamo vas, da nas kot kritično razmišljujoči državljani podprete in predstavite tudi svoje mnenje. Eden od načinov je lahko tudi podpis “Peticije za zagotovitev ustreznih pogojev za nadaljevanje uspešnega dela Hiše eksperimentov”, do katere lahko dostopate na naši spletni strani www.he.si, in obrazložitev vašega podpisa. Eksperimentirajte – morda najdete še kakšno svojo in originalno pot, kako nas podpreti.

Hiša eksperimentov je pred 23 leti nastala kot civilna iniciativa nekaj nas, ki smo v tako Hišo eksperimentov verjeli in vanjo zaupali. Morda bo ravno civilna družba tista, ki bo Sloveniji uspela ubraniti ta biser.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.