Kapital in MOL prste stran od avtonomnih prostorov!

Kapital in MOL prste stran od avtonomnih prostorov!

Oddaja
14. 12. 2017 - 12.00

Poročilo iz protesta proti napadu na Metelkovo, Živa sila in obilo vabil na druženje:

- petek, 15.12. ob  20h v A-infoshopu - Zadruga Urbana vabi: Info-Kafana (XXXVI): Boj proti izgradnji hidroelektrarn s poudarkom na reki Muri

- sreda, 20.12. ob 19h v A-infoshopu - debatani večer: Anthropology Student Sessions - ASS

- četrtek, 21.12. ob 19h v A-infoshopu - filmski večer: Wolf warrior 2 (kitajski akcijski film) - O postkolinializmu s kitajskimi posebnostmi v Afriki

- petek, 22.12. ob 20h v A-infoshopu: Soli-party za APL - podpri svoje najljubše dežurne krivce!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zoperstavimo se razprodaji skupne lastnine in tajkunski politiki Jankoviča!

Poziv k skupnemu odzivu na napade MOL v primeru AKC Metelkova Mesto, Tovarne Rog ter vsesplošno privatizacijo in komercializacije javnega.

V mestni občini Ljubljana smo v zadnjih letih priča agresivnim potezam spreminjanja javnih prostorov na račun komercializacije in turistifikacije mesta. Medtem ko se mesto hvali z navalom turistov, so lokalci vse bolj izrinjeni iz centra mesta. Stranska škoda gentrifikacije so dvig najemnin, podražitev storitev in komercializacija javnih površin, začelo pa se je tudi socialno čiščenje vseh, ki bi lahko skazili podobo sterilne, bleščeče Ljubljane.

V tem procesu so na udaru tudi avtonomni prostori. Ti predstavljajo redke prostore svobodne misli in združevanja onkraj komercialne logike, kar več kot očitno moti mestne oblasti, zaradi česar se jih trudijo izkoreniniti, podrediti in sterilizirati ter tekom tega procesa tudi kaj zaslužiti.

Pred kratkim je v javnost pricurljala informacija, da Zoki razprodaja nepremičnine v mestni lasti, med drugim tudi hostel Celico. Čeravno je avtonomna cona Metelkova relativno tolerirana kot zanimiva turistična atrakcija, je po drugi strani tudi tarča kapitalskih vdorov in nepremičninskih mahinacij. Privatizacijo Celice smatramo kot še en napad občine z namenom prevzema in podreditve Metelkove interesom kapitala. Namesto, da bi enega kapitalista podpirali v borbi proti drugemu, zavzemamo stališče: »Celico nazaja Metelkovi!«

Eden bolj odmevnih primerov tovrstnega čiščenja je bil tudi Zokijev poizkus evikcije Roga poleti 2016, ki ga je skupnost uspešno odbila. Mestna občina svoje nasilne posege upravičuje preko prefinjene PR strategije, ki rogovsko skupnost predstavlja kot marginalno in neracionalno manjšino, ki se zoperstavlja viziji občine - kompleks Rog spremeniti v kulturno-ustvarjalen prostor za vse občanke in občane. Vendar naj vas lične in sodobne projekcije dizajnerjev ne zavedejo: gre za poblagovljenje skupnostnih prostorov in aktivnosti v dobrobit elitam in kapitalu.

Zato in zaradi vsesplošne razprodaje skupnega in poblagovljenja javnih površin v Ljubljani pozivamo vse, da skupaj nastopimo v boju proti interesom kapitala ter pokažemo, da nam je dovolj odrinjanja iz mesta na račun turizma in profita. Ne želimo mesta po meri kapitala, ampak prostor po meri skupnosti in njenih potreb.

 

Anarhistična pobuda Ljubljana (APL)

Ljubljana, december 2017

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentarji

jah. metelkovci rabijo pravno pisarno. ergo.
sej imajo napisano diplomsko nalogo o skvotanju s pravnega vidika. pa naj se sklicujejo na to in kaj stuhtajo jebemti. mislim da je Katarina Lobnik pisala diplomsko delo o tem na pravni fakulteti. če nisem kej zamešal.

Lifestajl anarkizam

posnetek bo?

tom dolinom.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness