Powerplant + Uryan @ MKNŽ

Recenzija dogodka
1. 3. 2024 - 14.00

MKNŽ, Ilirska Bistrica, 27. 2. 2024

 

ZARŠ predstavlja šopek izklesanih kompozicij dedičev koroške kitarske alternative
 / 6. 12. 2023

Pretekli torek smo se razveselili koncerta v MKNŽ-ju, kajti k sreči so se na evropski turneji tudi pri nas ustavili Angleži Powerplant. Poleg njih je nastopila še domača zasedba Uryan, prijetno pa nas je presenetilo še veliko število obiskovalcev na torkov večer – in to v provinci. Morda to niti ni več presenečenje, vsi namreč vemo, da je MKNŽ epicenter podzemnega dogajanja v Sloveniji.

Najprej so na oder stopili domači Uryan, ki so nedavno, v začetku decembra lani, izdali dolgometražni studijski prvenec Vol. 1 pri naši hišni založbi Zarš. Bend se spretno giblje med več žanri, nekje med psihedelijo, stonerjem, indiejem in krautrockom, vendarle pa v jedru muzike te zasedbe biva nekakšen pridih devetdesetih let prejšnjega stoletja po vzoru Dinosaur Jr., Smashing Pumpkins in njim sorodnih zasedb.

Slovenjgraški shoegazerji
 / 16. 1. 2024

Uryan je ena redkih slovenskih skupin, ki želi zlivati različne kitarske stile in ji to res uspe. Navdušeni smo bili ob bendovem spretnem živem muziciranju in prelivanju, ob tem, kako so glasbeniki skladbo začeli igrati s hitrejšimi in bolj melodičnimi rifažami, nato pa jo postopoma razgradili in iz tega sestavili bolj psihedelično vzdušje. To je tudi bendov najmočnejši adut, podobni občutki so nas namreč prevevali in se ponavljali čez cel nastop. Sposobnost glasbenikov, da začarajo publiko, je redka stvar, in Uryan ta dar imajo. Poleg tega je bila tudi zvočna slika odlično izdelana. Zvok je polnil bas, kitare so preplavljale prostor kluba, vokal pa je bil zmoduliran z obilico odmeva, ki je ustvaril zasanjano vzdušje.

Na koncertu se je vendarle pokazala ena težava, ki pesti tudi mnoge druge podobne bende, namreč to, da se glasbenice in glasbeniki še ne znajo zaustaviti v ključnem trenutku oziroma presoditi, kdaj je pravi čas, da koncert zaključijo. Nastop Uryan je bil predolg, kljub dobri godbi so z dolžino odprli možnost, da se obiskovalci muzike naveličajo. Bendi bi morali pokazati, kaj znajo, v bolj ali manj dobre pol ure in nato prepustiti oder drugim skupinam, zlasti kadar se v istem večeru predstavi več zasedb.

Sledila je zasedba Powerplant, angleški bend, ki preigrava bolj »umetniško« strujo panka, bolj plesen, ironičen in zabavnejši odvod tega žanra. Je ena najpopularnejših zasedb tega gibanja in morda je bil to eden od razlogov, da je bil klub sredi tedna tako zelo poln. Tudi Powerplant so pod odrom vzpostavili dober zvok, podoben tistemu na ploščah. Torej relativno umazan in hrupen živahen zvok, iz katerega pa žal niso dovolj prodrle klaviature, ki so tako ostale skrite nekje v ozadju. V nekaterih skladbah so linije klaviatur ključne, zato je njihova neslišnost precej škodila bendovemu nastopu, toda ni uničila vzdušja pod odrom. 

Pristop glasbenikov k žanru je razgiban. Zaradi zvoka in struktur komadov jih lahko umestimo v zmes popoidne forme in agresivnejše doze panka. Pop oblika se kaže v spevnejših, načeloma počasnejših komadih, trenutke panka pa vzpostavljajo poskočnejše skladbe oziroma njihovi živahnejši deli. Ključna sta tudi nekoliko bolj agresiven vokal in pa hitrejše bobnanje, tako da izkupiček predstavlja sodobno utelešenje angleškega pankerskega etosa iz osemdesetih let prejšnjega stoletja, predvsem zgodnjega obdobja angleškega panka, tiste bolj čudaške in abstraktnejše različice. Ta drža nas spominja na bende, ki so se gibali okrog založbe Crass Records, toda pravzaprav gre le za dober tako imenovani egg punk bend, pri čemer ta besedna zveza služi predvsem opisu bendov, ki izhajajo iz dediščine benda Devo.

Abrahamovska kompilacija 1973–2023
 / 9. 12. 2023

Če se še za kratek trenutek obregnemo ob splošno vzdušje oziroma počutje na dogodku, moramo izpostaviti, da so se Powerplant, ki so izvedli odličen špil in izvrgli iz sebe vse, kar so zmogli, zdeli nekoliko presenečeni nad dobrim obiskom in odzivom publike. Provinca je z izborom bendov privabila kup obiskovalcev, vzdušje, ki se je razvilo ob muziki, pa je bilo prešerno, publika je plesala, skakala in se občasno tudi prerivala. Z namenom nadaljevanja te vihrave, energične tradicije naj vas ob zaključku recenzije opozorimo na dodobra zapolnjen program MKNŽ-ja in vam toplo priporočimo obisk tamkajšnjih koncertov. Če vas zanima sorodna glasba, kot jo ustvarjajo Powerplant, pa vas lahko konkretneje napotimo na koncert španskega benda Prison Affair, ki se bo v MKNŽ-ju zgodil čez dober mesec, osmega aprila letos.

 

Powerplant, Uryan (MKNŽ, Ilirska Bistrica, 27. 2. 2024)
Avtorji: 
Institucije: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Se strinjam, odlični Uryan so bili dva komada predolgi.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness