12. 11. 2015 – 9.05

CTM 2016

Audio file

Novice

 

Prve nastopajoče za leto 2016 je napovedal berlinski festival CTM. Glavnina festivala se bo naslednje leto odvijala pod skupnim geslom New Geographies. Pod tem okriljem bo programska usmeritev zastavljena tako, da bo posvečena zlasti raziskovanju razmerja med lokalnimi in globalnimi praksami. Eden od kuratorjev festivala bo tudi Rabih Beaini, ustanovitelj založbe Morphine, med gosti festivala pa velja izpostaviti še vsaj Pauline Oliveros, Keijija Haina, Wukirja Suryadija iz zasedbe Senyawa in libanonskega pevca Abdela Karima Shaarja. Seznam povabljenih nastopajočih je že sedaj precej dolg in zanimiv, med vsemi ustvarjalci, ki se bodo med 29. januarjem in 7. februarjem naslednje leto zvrstili na najrazličnejših berlinskih lokacijah, pa še posebej omenjamo Jerusalem In My Heart in producenta Fisa. Prvi bodo že jutri nastopili v bunkerju ljubljanskega Argentinskega parka, Fis pa se bo v Kreativni coni Šiška zglasil prihodnji petek. Za tiste, ki že sedaj veste, da se vam januarja ne bo dalo do Berlina.

 

Belgijski producentski duet Orphan Swords napoveduje nov EP, in sicer gre za malo plošče remiksov z izdaje License to Desire, ki sta jo spomladi izdala pri - kje drugje - Desire Records. 3 komade s plošče sta v obdelavo prepustila imenom, kot so Helm, Prostitues, Svengalisghost in Black Rain. Prva dva remiksa lahko kliknete spodaj, ostali pa uradno izidejo 14. decembra.

 

Nova plošča pa se obeta tudi z domačije zasedbe Mamiffer, ki je pred tremi leti nastopila tudi pri nas, v velenjskem eMCe klubu. Mamiffer sestavljata Aaron Turner iz Isis - iz benda, ne teroristične skupine - in fotografinja ter glasbenica Faith Coloccia. Tokrat sta moči združila še s portlandskim noiserjem in zvočnim umetnikom Danielom Menchejem. Trojica je skupaj zakuhala sestavine, kot so drone, ambient, noise in doom, rezultat pa je album z naslovom Crater, ki jutri izide pri založbi Sige in bo na voljo kot kaseta, CD in digitalni paket.

 

Jonny Greenwood, kitarist zasedbe Radiohead, pa je svoj novi album posnel s skupino indijskih glasbenikov The Rajasthan Express in v sodelovanju z ameriško-izraelskim skladateljem Shyejem Benom Tzurjem ter drugimi tradicionalnimi indijskimi glasbeniki. Greenwood sicer pravi, da je bil navdušen nad nezahodnjaškim načinom delanja glasbe, kljub temu pa je miksanje končne verzije albuma prepustil bendovskemu kolegu iz Radiohead Niglu Godrichu. Junun, kot se plata imenuje, izide 20. novembra.

Izhod

Štiri mene pred Rdečimi zorami: She Said Destroy @ Tovarna Rog, Ljubljana (nova lokacija!)

Domorodni četrtki: Blu.Sine @ Gala hala, Ljubljana

Magic Jam: Leonardi, J. Erič, Đogič @ Bar Prulček, Ljubljana

NuYuGo! (glasbeni maraton trojk od Vardara do Triglava: Nikki Louder, Threesome, KNNT @ Kino Šiška, Ljubljana

Jazz Ravne: Pericopes+1, These Human Beings @ Kompleks, Ravne

Institucije

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.