Malo mešana svašta

Kulturna ali glasbena novica
27. 6. 2022 - 9.00

Če so zaradi moči glasbene industrije boji glasbenikov za svoje pravice običajno donkihotovski boji z mlini na veter, redko pride do pozitivnega rezultata kot pri pred kratkem razrešenem sodnem sporu med Kieranom Hebdanom oziroma Four Tetom in založbo Domino Recording. Avtor je pri slednji izdal tri albume, Pause, Rounds in Everything Ecstatic, za katere je v decembru 2020 želel spremeniti pogodbo iz leta 2002 glede avtorskih pravic, specifično, da bi moral biti upravičen do 50 odstotkov avtorskih honorarjev iz dohodka od pretakanja in prenosa glasbe. Založba je namesto tega vztrajala, da je upravičen le do 18 odstotkov avtorskih honorarjev, ki običajno veljajo za prihodek od prodaje fizičnih glasbenih nosilcev. Sodišče je prepoznalo sodbo Hebdanu v prid, saj je bila pogodba podpisana pred pojavom pretočnih platform, kot taka pa ni pravilno odražala sprememb v potrošnji in plačilu glasbe.

 

Plejlisto za ob opazovanju NLP-jev boste lahko sedaj dopolnili s singlom No tiempo, najavnim komadom novega albuma Ay!, kolumbijske umetnice Lucrecie Dalt, ki bo na oktobrski plošči raziskovala južnoameriške žanre, kot sta bolero in merengue, ter znanstveno fantastiko. Po prvem posluhu je očitno, da se bo ustvarjalka morda prvič polnopravno spustila v kantavtorsko pesmopisje, še vedno pa jo spremljajo bogate ambientalne atmosfere in občutek za ustekleničenje melanholično pozitivnih čustev, ki se zibajo na valovih v horizont in prinašajo vpogled v ukraden trenutek.

 

Pri 72 letih je umrl ameriški producent Patrick Adams, Newyorčan, ki se je v zgodovino zapisal kot eden izmed javnosti manj znanih, a kultnih producentov popa, rnbja, soula in disca, s svojim delom pa je močno vplival tudi na začetni val hip hopa. Produciral je Inner Life, Salt-N-Pepa, Eric B. & Rakim, Heavy D & The Boyz ter delal s producentoma Marleyem Marlom in Herbyjem Luv Bugom.

 

V petek je vrhovno sodišče ZDA ovrglo razsodbo Roe proti Wade, ki je uzakonila umetno prekinitev nosečnosti. Ali splav prepovedo, bo odločitev posameznih zveznih držav, vendar jih bo verjetno več kot polovica hitro prepovedala ali resno omejila splav, kar bo imelo nesorazmeren vpliv na revne in marginalizirane skupnosti. Razsodba je že pripeljala do mnogih negativnih odzivov in množičnih akcij podpore. Rage Against the Machine bodo tako podarili okoli 450 tisoč evrov organizacijam za reproduktivne pravice v Wisconsinu in Illinoisu, Lizzo pa bo skupaj s podjetjem Live Nation podarila 950 tisoč evrov organizacijama Planned Parenthood in Abortion Rights.

 

+

Domači punksi Đornata so samozaložili plošček Blood, Soil and Hunger. Hardcore nagnjenci k preprostemu, a surovemu izrazu na EP vključijo tudi nekaj miniaturnih dramskih trikotnikov, kar pomeni nekaj več misteriozne atmosfere v prvih sekundah, a kot ura natančno končajo pri d-beatu in vročičnih krikih, ki prihajajo naravnost iz sončnega pekla z imenom Zemlja.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness