Spectral Lore & Mare Cognitum: Wanderers: Astrology of the Nine

Spectral Lore & Mare Cognitum: Wanderers: Astrology of the Nine

Recenzija izdelka
15. 4. 2020 - 19.00

I, Voidhanger Records & Entropic Rekordings, 2020

 

Tokrat se v Tolpi bumov z masivnim sodelovanjem projektov Spectral Lore in Mare Cognitum podajamo na potovanje čez naš sončni sistem. Wanderers: Astrology of the Nine je naslov dvourne epopeje po planetih našega osončja. Trojna plošča je izšla pri založbah I, Voidhanger in Entropic Recordings 13. marca letos.

Obe vključeni projektni entiteti sta plod dela dveh posameznikov, kot je v primerih takšnih blackmetalskih projektov precej pogosta praksa. Jacob Buczarski je avtor skladb, podpisanih z imenom Mare Cognitum, Ayloss pa je oseba za imenom Spectral Lore. Oba projekta predstavljata pomembni imeni na sceni sodobnega black metala in sta ena najbolj vidnih projektov, ko je govora specifično o atmosferičnem black metalu, ki ga navdihuje vesolje v svoji neskončnosti. Leta 2013 sta Spectral Lore in Mare Cognitum prvič sodelovala na plošči Sol, na kateri sta se že takrat v podobni maniri posvetila elementom v našem sončnem sistemu. Takrat sta vsak nastopila s po eno skladbo posvečeno soncu in skupaj ustvarila skladbo Red Giant. Sol je bilo torej njuno prvo sodelovanje in tudi temelj za album, ki ga tokrat predstavljamo.

Oba projekta sta večino svojih izdaj objavila v sodelovanju z italijansko založbo I, Voidhanger, ki je trenutno vsekakor ena izmed vodilnih založb v svetu sodobnega in progresivnega black metala. V njenem katalogu najdemo ogromno sorodnih bendov, ki puščajo zavidljiv pečat na podzemni sceni, denimo Esoctrilihum, Haunter, Tchornobog in Skáphe, ki vsi krožijo v podobni orbiti progresivnega in atmosferičnega black metala. Vse izdaje založbe I, Voidhanger so tudi izjemno grafično dodelane. In tudi album, ki se mu tokrat posvečamo, ni izjema. Na platnici je nekakšna alkimistična slika, ki prikazuje naše planete in planetoid. Glasbeni material je natisnjen na tri plošče prozorne jantarne barve z vlitimi odtenki črne. Notranji paneli ovitka so opremljeni z motivi iz vesolja. Prava zbirateljska reč torej!

Glasbeno je ta split zanimiv predvsem zaradi svoje dolžine, ki z desetimi skladbami doseže skoraj dve uri. Vsaka skladba je posvečena svojemu planetu, Plutonu sta posvečeni celo dve. Prvo poslušanje je zanimivo, ker vse skupaj navdaja z občutkom celovitosti, kljub temu da na plošči igrata dve entiteti. Bistvena razlika med vnosoma obeh proejktov je v tem, kako je  Spectral Lore močneje osredotočen na atmosferičen black metal, ki gradi predvsem na epskih tremolo rifih in postopnim nadgrajevanjem s številnimi sloji kitar oziroma drugih zvokov. Mare Cognitum pa nastopi z več dinamike in vsebuje tudi več elementov death metala. Končni zvočni podobi obeh projektov sta si sicer zelo podobni, master je namreč pripravil kar Jacob Buczarski sam. Omenjeni občutek celovitosti je izjemen, ko poslušamo vse skladbe v zaporedju, ko poslušamo album v celoti. To je dolgo potovanje skozi nepojmljivo veliko osončje. Za ploščo Wanderers si boste morali vzeti čas. Celovitost albuma se izraža predvsem v elementih atmosferičnega black metala, a dejansko nam projekta ponudita še veliko več. 

Black metal je tu torej osrednjega pomena, a si obe entiteti vzameta prostor tudi za manevre znotraj mirnejših, na nek način celo psihedeličnih postrockovskih prostranstev. Seveda nastopijo tudi trenutki, ki spominjajo na kak ambientalen drone, v katerih vodilne vloge prevzamejo zveni sintov in atmofteričnih kitar. Srečamo se tudi z deli skladb, ki so očitno navdihnjeni s postmetalom in doomom. Počasni deli so izredno melodični in zaznamuje jih repetitivnost. Morda prav takšni počasnejši deli ustvarijo najizrazitejše zvočno vzdušje. V teh pasažah je pot skozi kozmos najnazorneje izrisana. Spectral Lore je v teh momentih najbolj učinkovit. Izpostavimo lahko skladbo Uranus (The Fallen), v kateri skozi celotno skladbo osrednjo vlogo odigra bas linija, ki najbolj izstopa in najučinkoviteje deluje v počasnejšem prvem delu. V glasbi projekta Spectral Lore najbolj motijo računalniški bobni. V omenjeni skladbi in v komadu Earth (The Mother) je nekaj trenutkov, v katerih so bobni sprogramirani v skoraj nadčloveški brzini, kar popolnoma uniči prej zgrajeno atmosfero. Preveč očitno je, da za bobni sedi računalnik. 

Isti razlog se skriva tudi za dejstvom, da so skladbe projekta Mare Cognitum toliko lažje poslušljive. Jacob Buczarski je kitarsko bolje podkovan kot Ayloss. Ključni trenutki v žanru atmosferičnega black metala morajo vključevati neskončne blast beate s hipnotičnimi kitarskimi rifi. Mare Cognitum blesti v trenutkih, ko se približuje death metalu. Intenzivni zažagani rifi so osnova za histerične solaže, ki vsekakor predstavljajo najbolj zanimive odseke tega epskega potovanja skozi kozmos. Vrhunec plošča definitivno doseže v zadnji skladbi Pluto (The Gatekeeper), ki sta jo projekta ustvarila skupaj. Skladba je razdeljena na dva dela, prvega, ki je zgolj instrumentalni ambientalni drone, drugi pa nato zmagoslavno združi oba glasbenika v tistem, v čemer sta najboljša. Po poslušanju vsega predhodnega je očitno, kdo je v ta zaključek kaj prispeval. Prva polovica je vsekakor bližje materialu, ki nam ga skozi celoto ponuja Spectral Lore, in je kljub hitrosti zelo uravnotežena in umirjena, tudi zaradi prijetnih kitarskih melodij, ki se dopolnjujejo, dokler ne eksplodirajo v kaos. Ta kaos gre pripisati projektu Mare Cognitum, takšne rifaže smo namreč slišali le v njegovih skladbah.

Wanderers: Astrology of the Nine je tematsko potovanje po našem osončju, ki narativno riše in antropomorfizira skozi mitološke paralele med človeštvom in znanostjo nebeških teles. Navdih za te skladbe sta posameznika sicer med drugim iskala v delu skladatelja Gustava Holsta, ki je tudi avtor kompozicije Planeti. Plošča Wanderers je poskus ujeti surovo naravno lepoto kozmičnih teles, ki so za glasbenika hkrati muze in elementi čaščenja. Čas je torej, da zapustimo ta planet ...

 

https://www.metal-archives.com/bands/Spectral_Lore/68704
https://www.metal-archives.com/bands/Mare_Cognitum/3540343747

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness