Šalamunov nagrajenec predstavlja svoj novi chapbook

Kulturna ali glasbena novica
15. 10. 2021 - 15.10

V sredo, 15. 10., je običajno sreditedensko turobnost večernih ur na Metelkovi v klubu Channel Zero razbil dogodek Ignor oh, ki ga organizira DIY neuradna neodvisna umetniška zadruga Ignor. Namen izrednega dogodka sta bili predstavitev in promocija avtorja Jakea Bauerja ter njegove knjige Big pool Oh, ki nam jo je, če se lahko pohvalimo, z veseljem podpisal. Bauer seveda ni naključen mimoidoči ameriški turist, ki bi ga pocukali za rokav, temveč je letošnji prejemnik ameriške nagrade Tomaža Šalamuna za najboljši chapbook, s katero si je prislužil rezidenco v Sloveniji. O čem govorijo pesmi v Bauerjevem chapbooku? Kako se te prevedejo v formo, če sploh se? Z nami je spregovoil Bauer sam.

So a lot of the poems …

Bauerjev opus pred nagrajenim delom obsega še en chapbook, Idaho Falls, ki ga je ustvaril v sodelovanju s soavtorjem Mikkejem Harveyjem. Kako to, da za svoje pesmi izbira formo chapbooka, ki je pogosto zavoljo pomanjkanja denarja skrajšana oblika pesniške zbirke?

The first book …

Ker je Jake omenil, da je chapbook ustvaril posebej za nagrado Tomaža Šalamuna, saj jo je res želel dobiti, smo ga vprašali, kakšen pomen ima nagrada zanj in v Ameriki? Koliko ljudi se sploh prijavi za nagrado, poimenovano po našem pesniku? Gre za Šalamunovo pesniško ime, možnost potovanja ali kaj drugega?

Yeah so I just learned yesterday ….

Kaj pa mu predstavlja rezidenca v Sloveniji in še več - rezidenca nad osebno knjižnico Tomaža Šalamuna samega?

In the american poetry scene ...

Za konec smo Bauerja povprašali še o pri nas večno aktualni temi - financiranju umetnosti. Se lahko umetnik oziroma pesnik v Ameriki, deželi priložnosti, preživlja s svojo umetnostjo?

No you definitely cant …

 

Pogovarjal se je Lenart.

Avtorji: 
Institucije: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness