BritOFF dogovorov

Aktualno-politična novica
26. 1. 2019 - 12.18
 / BritOFF

Predsednik Združenih držav Amerike Donald Trump in vodstvo demokratske stranke so se dogovorili za dogovor o ponovnem financiranju ameriške zvezne vlade za naslednje tri tedne. Dogovor je končal najdaljšo zaustavitev dela ameriške vlade v zgodovini, ki je močno prizadela zvezne uslužbence. Ti bodo sicer dobili povrnjeno celotno plačo za nazaj, te sreče pa nimajo podizvajalci, ki jih najema vlada, saj njihova podjetja ne zagotavljajo povračila plač v teh primerih. Zaustavitev dela je sprožil spor med predsednikom in demokrati, ki imajo večino v spodnjem domu, o financiranju obmejnega zidu. Predsednik je mnenja, da je ta nujno potreben za varnost v državi, demokrati pa ga označujejo kot zapravljanje denarja in simbol sistemskega rasizma v državi. Sprti strani je k pogajalski mizi spodbudil začetek stavke nadzornikov zračnega prometa, ki bi lahko ogrozil celotni zračni promet v državi. Kratkoročni dogovor pa ni pomiril predstavnikov, zaposlenih v zvezni administraciji, saj končnega dogovora o treh tednih še ni na obzorju.

Referendum o preimenovanju Makedonije
 / 1. 10. 2018
Grški poslanci so ratificirali sporazum z Republiko Makedonijo in s tem rešili 28-letni spor med državama. Država se bo po novem imenovala Republika Severna Makedonija. Glasovanje v parlamentu je bilo tesno, saj je za sporazum glasovalo zgolj 153 od 300 poslancev. Dogovor, ki sta ga sprejela grški predsednik vlade Aleksis Cipras in njegov makedonski kolega Zoran Zaev, je v Grčiji sporen zaradi strahu nacionalistov, da izkazuje teritorialno težnjo po priključitvi grške pokrajine Makedonije. Po njihovem mnenju si Republika Makedonija želi prilastiti to grško pokrajino in se povezati z zgodovino Aleksandra Velikega, kar je za njih nedopustno.

Notranji minister Republike Srpske Dragan Lukač je zamenjal večino vodij uprav na ministrstvu, med njimi tudi načelnika uprave za boj proti organiziranemu in hudemu kriminalu, Darka Ilića. Ilića so člani gibanja Pravica za Davida označili kot soodgovornega v umoru 28-letnika marca lani. V umor naj bi bile po navedbah aktivistov za človekove pravice in civilne iniciative Pravda za Davida vpletene varnostne sile in zaposleni na notranjem ministrstvu. V civilni iniciativi pravijo, da gre le za zatiskanje oči brez pravih rešitev. Opozarjajo, da bodo osumljene zgolj preselili na druga enako donosna delovna mesta, ne da bi odgovarjali za svoja dejanja. Protesti se v Banjaluki vrstijo že skoraj eno leto, do decembra pa jih je vodil oče umorjenega Davor Dragičević, ki se zdaj zaradi groženj skriva.

Srbska Banka AIK je objavila namero za prevzem Gorenjske banke. Po izteku enoletnega obdobja, v katerem zaradi neuspelega prevzema niso smeli predstaviti nove prevzemne pogodbe, so svojo namero sporočili organom za varstvo konkurence, ljubljanski borzi in delavcem v banki. Prejšnji prevzem je preprečila Slovenska centralna banka, vendar je AIK v vmesnem obdobju pridobil tudi to soglasje. Dozdajšnji tretjinski lastnik banke bo tako dobil potrebno večino za večino v nadzornem odboru banke. V novem lastniku, ki je v lasti srbskega podjetnika Miodraga Kostića, že načrtujejo menjavo vodstva Gorenjske banke in zamenjave v nadzornem odboru.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness