Britoff protestov v Iraku

Aktualno-politična novica
Protesti v Iraku
2. 11. 2019 - 12.00
 / BritOFF

V Iraku so se odvili največji protesti do sedaj. Več sto tisoč protestnikov, ki se na ulicah Bagdada zbirajo že mesec dni, še zmeraj zahteva odstop vlade zaradi domnevne korupcije, pomanjkanja delovnih mest, elektrike in vode. Poleg tega nasprotujejo vmešavanju sosednjega Irana, ki ima skozi verske povezave v Iraku močan vpliv. Nekaj sto tisoč protestnikov je preprečilo dostop do cest, ki vodijo do glavnega pristanišča v državi Um Kasr, in tako zaustavilo pretok dobrin. Policija je med protestom v petek ranila okoli 350 ljudi.

Alžirski predsednik protestnikom obljubil politične spremembe
 / 12. 3. 2019
Protesti, enkrat večji kot tisti v zadnjem tednu, so se zopet odvili tudi v Alžiriji, kjer so obeležili 65. obletnico začetka boja za osamosvojitev izpod francoske kolonialne oblasti. Protestniki pred predsedniškimi volitvami, napovedanimi za december, zahtevajo reforme, ki bi preprečile, da bi jih za vzpon na oblast izkoristili politiki, povezani z nekdanjim predsednikom Boutefliko, ki je nedavno odstopil zaradi vala protestov.

Vlada Združenega kraljestva je do nadaljnjega prepovedala črpanje zemeljskega plina s hidravličnim lomljenjem oziroma tako imenovan fracking. Prav tako je vlada izdala opozorilo naftnim podjetjem, da v prihodnje ne bo več podala soglasja za črpanje zemeljskega plina in nafte na tak način. Prepoved je posledica poročila Urada za nafto in plin, ki je ugotovilo, da ni mogoče izključiti nesprejemljivih posledic za ljudi, ki živijo v bližini območij, na katerih se s hidravličnim lomljenjem črpata nafta in zemeljski plin. V poročilu ugotavljajo še vzročnost med hidravličnim lomljenjem in potresnimi sunki.

Sodišče v Barceloni je razsodilo, da peterica moških ni kriva spolnega nasilja, saj je bila njihova žrtev, 14-letno dekle, tekom akta v nezavesti zaradi drog in akohola in se zato ni upirala. Moški so bili tako obsojeni zgolj spolne zlorabe, ki po španskem zakoniku predvideva od deset do dvanajst let zaporne kazni, namesto spolnega nasilja, za katerega mora storilec odsedeti od petnajst do dvajset let. Spolnega nasilja je po španskem zakonu lahko obsojen zgolj nekdo, ki je uporabil nasilje ali ustrahovanje.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.