Daleč do nebes

Aktualno-politična novica
6. 5. 2021 - 10.05
 / BritOFF

10:05
Pozdravljeni v četrtkovem tehnološkem BritOFFu. Posvetili se bomo nenavadnemu tribunalu, ki je včeraj zagrenil življenje nekdanjemu ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu.

Nadzorni odbor Facebooka je po pričakovanjih potrdil ustreznost januarske odločitve podjetja, da Trumpu zaradi spodbujanja napada na kongres odvzame dostop do njegovega računa na platformi. Nadzorni odbor je podjetju naročil tudi, naj standarde discipliniranja poenoti v šestih mesecih, odvzem dostopa do računa za nedoločen čas naj bi bil namreč sporen. Vroči kostanj odločanja o Trumpovi usodi je torej spet v rokah Facebooka, mi pa si pobližje poglejmo njegov nadzorni organ.

Nadzorni odbor Facebooka je še en poskus spletnega giganta, da bi zakonodajalce po vsem svetu prepričal v uspešnost samoregulacije. Veliko državnih regulatorjev je namreč že večkrat zaropotalo proti spletnim platformam, ki ne znajo ali pa nočejo omejiti širjenja lažnih novic, prikrite politične propagande in sovražnega govora. Nadzorni odbor Facebooka, ustanovljen oktobra lani, tako na videz deluje neodvisno od platforme, njegove odločitve pa naj bi bile za podjetje dokončne in zavezujoče. Trenutno ga sestavlja 19 mednarodnih članov, šlo naj bi za neodvisne strokovnjake s področja prava, boja za človekove pravice in novinarstva. A hudič tiči v detajlih.

Lastna kriptovaluta spornega družbenega medija
 / 20. 6. 2019

Delovanje nadzornega odbora financira poseben skrbniški sklad, ki ga je ustanovil Facebook in mu zagotovil 130 milijonov dolarjev sredstev. Skrbniki sklada, ki jih je imenoval Facebook, imenujejo člane nadzornega odbora, ki jih predlaga Facebook. Člani nadzornega odbora naj bi svojemu delu namenili do 15 ur tedensko, njihov letni honorar pa dosega stotisoče dolarjev. Kljub temu da naj bi bili zadnji razsodniki v resnih disciplinskih sporih med platformo in njenimi uporabniki, pa o dostopu do tega razsodišča prav tako odloča Facebook. Odbor lahko presoja samo o upravičenosti odstranjevanja ali ohranjanja vsebin, večinoma v kontekstu sovražnega govora. Ne more pa denimo odločati o profilih uporabnikov ali o algoritmih, ki poganjajo Facebook. Primer Trumpa je izjema, nadzorni odbor je o njegovem računu namreč odločal po neposrednem naročilu Facebooka in ne kot rezultat pritožbe uporabnika nad disciplinskim postopkom.

Tudi o tem, kateri uporabniki bodo lahko izkoristili pritožbo nadzornemu odboru, odloča Facebook. Zgolj v enem četrtletju lanskega leta je Facebook zaradi sovražnega govora odstranil več kot 22 milijonov vsebin. V primeru odstranjene vsebine ali oporekanja tuji vsebini mora uporabnik najprej dokončati pritožbeni postopek znotraj družbene platforme. Za večino se postopek s tem tudi nepovratno zaključi, domneva pa se, da možnost nadaljnje pritožbe dobi samo pet odstotkov uporabnikov. Kriteriji za izbor niso javni. Pritožb, ki ob tako okrnjenem dostopu sploh prispejo pred nadzorni odbor, pa ta ni dolžan obravnavati, ampak lahko o tem odloča sam. Nadzorni odbor je do sedaj obravnaval osem primerov, o vsakem je odločalo pet članov, ki ostajajo anonimni. Razsodba pa ne vpliva na druge podobne primere, denimo v slogu spremembe pravilnika, ampak je zavezujoča zgolj in samo za konkreten primer obravnave.

V povprečju je torej razrešena ena sama pritožba na mesec.

8:05
Ribiški spor v Rokavskem prelivu se stopnjuje. Britanska vlada je v vode okoli otoka Jersey, ki sicer pripada britanski kroni in ki mu francoski ribiči grozijo z blokado, odposlala dve ladji kraljeve mornarice. Okoli sto francoskih ribičev, nezadovoljnih z izdajanjem dovolilnic za ribolov v teritorialnih vodah Jerseyja, je za danes namreč napovedalo protest pred glavnim pristaniščem. Francoska ministrica za pomorske zadeve Annick Girardin pa je otočanom zagrozila tudi z odklopom s francoskega električnega omrežja, od katerega so ti odvisni. Francoski ribiči zatrjujejo, da je Jersey do sedaj izdal samo 41 ribolovnih dovolilnic, ki območje in čas lova omejujejo bolj, kot je predvideval sporazum po brexitu. Jersey, ki mu obrambo zagotavlja Velika Britanija, pa zatrjuje, da gre zgolj za počasne administrativne postopke.

Generalni sekretar vladajoče južnoafriške stranke Afriški nacionalni kongres Ace Magashule je predsedniku Cyrilu Ramaphosi sporočil, da kljub obtožbi zaradi korupcije ne namerava odstopiti s položaja. Ramaphosa je njegovo članstvo v stranki včeraj namreč zamrznil, že marca pa se je iztekel ultimat stranke za njegov prostovoljni odstop. Magashule pa je zagrozil, da bo članstvo sam zamrznil kar predsedniku Ramaphosi. Gre za staro rivalstvo v stranki, saj je Magashule podpornik nekdanjega predsednika Jacoba Zume, zaradi zlorabe javnih sredstev pa ga avgusta čaka sojenje.

Spremembe zakona o kazenskem zakoniku in redefinicija posilstva
 / 25. 2. 2021
Odbor za pravosodje je soglasno podprl predlog novele kazenskega zakonika, ki spolno nasilje presoja po modelu “samo ja pomeni ja”. Predlogu sicer nasprotujejo predstavniki sodstva, tožilstva in odvetništva, ki si zakonskih sprememb ne želijo, ker zagovarjajo bodisi zgolj novo sodno prakso bodisi model veta ali pa spremembi v celoti nasprotujejo. O predlogu novele, ki jo je v proceduro na pobudo Inštituta 8. marec vložila opozicija, pa mora glasovati še državni zbor.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.