Euroffwings

Aktualno-politična novica
17. 10. 2022 - 15.00
 / OFF

Stavka rafinerijskih delavcev v Franciji
 / 10. 10. 2022
V Parizu so protestirali proti vse večji draginji in neodzivnosti francoske vlade glede podnebnih sprememb. Protesti sledijo stavki zaposlenih pri naftnem podjetju Total in v jedrskih elektrarnah. Sklical jih je levi blok strank s stranko Nepokorna Francija Jeana-Luca Mélenchona na čelu. Po podatkih policije se je protesta udeležilo 30.000 protestnikov, organizatorji pa trdijo, da jih je bilo okoli 140.000. Poleg poziva k obsežnim naložbam za spopadanje z globalnim segrevanjem so zahtevali tudi nujne ukrepe proti visokim cenam, vključno z zamrznitvijo stroškov energije, osnovnih dobrin in najemnin, ter ukrepe za večjo obdavčitev dobičkov korporacij. Več sindikatov je za torek napovedalo vsedržavno stavko, ki naj bi ohromila predvsem cestni in železniški promet, stavkal pa bo tudi javni sektor.

Vzpon in padec stavke v semiški enoti Iskre
 / 29. 12. 2020
Piloti letalskega prevoznika Eurowings, hčerinske družbe Lufthanse, so v Nemčiji začeli s tridnevno stavko. Piloti so se za stavko odločili po tem, ko sindikat VC, ki zastopa skoraj deset tisoč pilotov in letalskih inženirjev nemških letalskih prevoznikov, ni sprejel ponudbe letalske družbe za več prostih delovnih dni in zmanjšanje delovnih ur. Eurowings je pilotom ponudil 10 dodatnih dni dopusta letno in 3 ure manj dela na teden, kar je po mnenju sindikata še vedno premalo. Osrednji zahtevi sindikata sta manjša preobremenjenost pilotov in daljši čas za počitek. Letalska družba je sporočila, da se o ponudbi ni mogoče pogajati in da kakršna koli nadaljnja znižanja delavnika ne bi bila ekonomsko upravičena. Stavka naj bi prizemljila polovico od 400 letov, ki so napovedani za ta čas. To sicer ni prva stavka pilotov tega ponudnika ta mesec. Na začetku oktobra je stavka pilotov onemogočila okoli 500 poletov. 

Novi britanski finančni minister Jeremy Hunt je napovedal odpravo skoraj vseh davčnih ukrepov, ki jih je pred tremi tedni predlagal njegov predhodnik Kwasi Kwarteng. Vlada se tako odpoveduje za prihodnji april napovedanemu znižanju osnovne stopnje dohodnine za eno odstotno točko na 19 odstotkov. Prav tako se bodo odpovedali reformi, s katero tuji turisti pri nakupih ne bi plačevali davka na dodano vrednost. Poleg tega vlada ne bo znižala davka na dividende niti zamrznila trošarin na alkohol. Davek na dobičke podjetij bo prav tako ostal enak. Vlada Liz Truss je, preden je premierka zamenjala finančnega ministra, z davčno reformo predvidela tudi pomoč gospodinjstvom zaradi visokih cen energentov. Ta bo po novem načrtu veljala le do prihodnjega aprila in ne dve leti. Po aprilu bo britanska vlada pregledala, katera gospodinjstva bodo še potrebovala pomoč zaradi visokih cen energije. Prvotni predlog proračuna naj bi britansko vlado do leta 2026 stal okoli 45 milijard evrov, a je tako pretresel britanski finančni trg, da je morala posredovati centralna banka z odkupom državnih vrednostnih papirjev za stabilizacijo funta.

Kje evropske države zaradi potencialnih sankcij proti Rusiji iščejo nadomestni plin
 / 21. 4. 2022
Rusija nadaljuje z napadi na ukrajinsko glavno mesto Kijev. Po trditvah ukrajinske strani Rusi uporabljajo tako imenovane drone kamikaze, ki naj bi jih Rusiji dobavljal Iran. Cilj napadov naj bi bila energetska in logistična infrastruktura, med drugim glavna železniška postaja. Medtem še vedno potekajo boji v vzhodni regiji Donbas in v provinci Herson na jugu, kjer je ukrajinska vojska v protiofenzivi. Ključni žarišči sta mesti Soledar in Bakhmut, kjer potekajo najhujši boji. 

Angola pod dos Santosom in Lourençom
 / 18. 12. 2021
Vodja čadske vojaške hunte Mahmat Deby je prisegel kot predsednik države, tokrat kot vodja prehodne civilne vlade. Deby je zadnjih 18 mesecev vodil vlado kot predsednik vojaškega sveta. Na ta položaj je prišel po vojaškem udaru, ki je sledil smrti nekdanjega predsednika in njegovega očeta Idrissa Debyja. Z novo prisego se je Debyjev mandat podaljšal za dve leti, do leta 2024, čeprav je vojaška hunta sprva obljubila, da se bo civilna oblast obnovila po 18 mesecih. Z novim mandatom so se prav tako razširila predsednikova pooblastila. Ta lahko sedaj imenuje in razreši vlado ter ministre, poslance in predsednika parlamenta.

čez vikend se je v Rogatcu odvil volilni kongres Nove Slovenije, na katerem je bil za predsednika stranke pričakovano potrjen Matej Tonin. Delegati so Toninu podelili 282 glasov; glasovnico je sicer oddalo 293 delegatov, vendar je bilo 11 glasov neveljavnih. Tonin se je za predsednika stranke potegoval že tretjič, nikdar pa ni imel protikandidatke. V nagovoru je dejal, da pričakuje preizkušnje tako z leve kot desne strani ter da stranka ne deluje za interese Roberta Goloba ali Janeza Janše, temveč za slovenske državljane. Delegati NSi so izglasovali tudi člane izvršnega in nadzornega odbora ter razsodišča. Prisotne je v pričakovanju volitev za predsednika republike nagovoril tudi ne princ, ampak edini Janez Cigler Kralj.

Trinajst oseb, ki so priprte v Centru za tujce v Postojni, je zaradi nevzdržnih razmer, pretepanja in psihičnega mučenja, ki ga izvaja policijsko osebje, v petek začelo gladovno stavkati. Kot trdijo, jih notranje ministrstvo ne obravnava enakopravno z ostalimi prosilci za azil. Zahtevajo premestitev v azilni dom, kjer bi imeli možnost izhoda. Več o trenutni situaciji v Centru za tujce pove aktivist Miha Blažič.

IZJAVA

Kot doda Blažič, to ni prva takšna stavka zaprtih v centru. Zaradi slabih razmer pa prihaja tudi do drugih odklonilnih dejanj zaprtih.

IZJAVA

Inštitut 8. marec je v državni zbor vložil 6000 overjenih podpisov, ki so jih zbrali za vložitev predlogov sprememb zakona o osnovni šoli in novele zakona o šolski prehrani. S predlogoma želijo zagotoviti brezplačna kosila za vse šoloobvezne otroke. S kampanjo naj bi pomagali pri boju proti draginji, po besedah Nike Kovač pa je kampanja Za otroke gre prav tako usmerjena v krepitev javnega šolstva, zagotavljanje enakih možnosti vsem otrokom ter borbi za pravičnejšo in bolj enakopravno družbo. Zakonska predloga bosta obravnavana po rednem postopku. Z interventnim zakonom je ministrstvo za izobraževanje že septembra letos zamrznilo cene šolskih malic na isto ceno kot lani. 

Kandidat Slovenske demokratske stranke za župana Mestne občine Ljubljana je Igor Horvat, so sporočili iz stranke. Horvat je podpredsednik odbora in vodja svetniškega kluba SDS v Ljubljani. Listo za mestni svet bodo predstavniki SDS vložili v torek. Govorice o kandidaturi Aleša Hojsa so se tako pokazale za neresnične. Za županovanje se bodo pomerili še Zoran Janković, Mojca Sojar iz vrst NSi in Jasminka Dedić iz stranke Vesna. 

Vir fotografije: Florian Klebl, wikimedia commons, modificirano

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness