OFF nevarnih knjig

Aktualno-politična novica
24. 2. 2021 - 15.00
 / OFF

Andres Arauz in tehno klistir
Ekvadorski ekonomist, nekdanji ekvadorski minister za znanje
 / 25. 11. 2019
V ekvadorskem glavnem mestu Quito je protestiralo več sto pripadnikov staroselskih skupnosti, potem ko njihov kandidat, Yaku Perez, ni napredoval v drugi krog predsedniških volitev. Na volitvah sedmega februarja je sicer zmagal mladi levičarski ekonomist Andres Arauz, za mesto v drugem krogu pa sta se spopadla Perez, aktivist in voditelj levičarskega staroselskega gibanja Pachakutik, ter konservativni bivši bankir Guillermo Lasso. Po sedanjih rezultatih je med njima tretjina odstotka razlike. Perez je na včerajšnjem shodu izjavil, da so odkrili 16 tisoč nepravilnosti pri izvedbi volitev.

Hkrati je zaradi nasilja v ekvadorskih zaporih umrlo vsaj 75 ljudi. Eduardo Moncayo, direktor ekvadorskih zaporov, je nasilje pripisal spopadu med tolpami. Po besedah oblasti so spopadi izbruhnili, potem ko je policija izvedla akcijo iskanja orožja. Do spopadov je prišlo v treh različnih mestih. Slike in posnetki na družbenih omrežjih so kazali grozljive scene obglavljenih in razkosanih trupel v mlakah krvi. Pri obvladovanju nasilja je sodelovalo več kot 800 dodatnih policistov, vključno z več sto specialci. V ekvadorskih zaporih, ki imajo kapaciteto 29 tisoč zapornikov, je sicer trenutno 39 tisoč zapornikov, od tega 70 odstotkov v treh zaporih, kjer je izbruhnilo nasilje. Lani je nasilje v prenapolnjenih ekvadorskih zaporih zahtevalo 51 življenj, 11 samo v decembru.

V drugem krogu volitev v Nigru in nikakor ne Nigeriji je s 55 odstotki glasov zmagal Mohamed Bazoum iz Stranke za demokracijo in socializem. Njegov nasprotnik, Mahamane Ousmane, je prejel 44 odstotkov glasov. Bazoumova zmaga pomeni kontinuiteto politke dosedanjega predsednika Mahamadouja Issoufouja. V preteklosti je opravljal vrsto najvišjih državniških funkcij, med drugim je bil notranji in zunanji minister, poslanec v parlamentu in predsednik stranke.

Odstopil je predsednik občinskega sveta večinsko albanske južnočrnogorske občine Ulcinj, Ilir Čapuni, njegova stranka, Nova demokratska moč Forca, pa bo izstopila iz koalicije v občinskem svetu pred glasovanjem o novem županu. Po treh letih koalicije z Demokratsko stranko socialistov jugovzhodnoevropskega rekorderja po letih na oblasti, Mila Đukanovića, je stranka Forca ocenila, da koalicija ni izpolnila niti ene točke iz podpisanega sporazuma. Stranka Forca ob odstopu iz koalicije, ki je s tem izgubila zanesljivo parlamentarno večino, zahteva predčasne volitve. Stališče stranke je na konferenci za javnost povzel Čapuni.

Izjava

Ostajamo pri rekorderjih po letih na oblasti. Španija je odstranila zadnji preostali kip diktatorja generala Francisca Franca. Kip je stal v Melilli, španski enklavi v severni Afriki. Postavili so ga leta 1978 kot spomenik njegovi vlogi poveljnika španske legije v rifski vojni, kolonialnem spopadu v Maroku med Španijo in Francijo na eni strani ter berberskimi plemeni na drugi v dvajsetih letih prejšnjega stoletja. Franco je bil v tridesetih letih prejšnjega stoletja vrhovni poveljnik španske tujske legije, ki je bila nastanjena na španskih severnoafriških posestih, od koder je tudi začel svoj pohod proti republikanskim silam, ki je prerasel v državljansko vojno in se končal s 35-letno fašistično diktaturo. Zato ne preseneča, da je njegov zadnji kip stal prav v severni Afriki. Proti njegovi odstranitvi je bila samo skrajno desna stranka Vox.

Državni zbor je včeraj potrdil imenovanje Janeza Poklukarja za ministra za zdravje. S tem je postal tretji, ki bo vodil ta resor v tej vladi. Njegovo imenovanje je potrdilo 50 poslancev – poleg poslancev koalicije še štirje poslanci Desusa, poslanci SNS in oba manjšinska poslanca. Proti so glasovali v SD, Levici in LMŠ, poslanci SAB pa so se glasovanja vzdržali. Poklukar pravi, da ni član nobene stranke, čeprav so v Novi Sloveniji dejali, da je bil med kandidati, ki so jih predlagali za to ministrsko mesto.

Včeraj so ljubljanske ulice ponovno zavzeli taksisti in na ta način izrazili nezadovoljstvo z vladnim odlokom, ki jim zapoveduje, da se morajo vsake tri dni testirati za novi koronavirus. Glede na to, da testiranje po njihovih besedah zaradi gneče traja ves dan, to pomeni, da vsak tretji dan ne morejo delati. Več o taksističnih predirkavanjih z vlado v OFFsajdu ob petih. Ne zamudite, pokličite taksi!

»Strašilo lazi po Evropi — strašilo janšizma. Vse sile stare Evrope so se zavezale k skupni gonji proti temu strašilu, papež in car, von der Leyen in Politico, francoski radikalci in nemški policisti. Dvoje sledi iz tega dejstva: janšizem je od vseh evropskih sil priznana sila. Skrajni čas je, da janšisti vsemu svetu odkrito razlože svoje natiranje, svoje cilje in svoje tendence in da postavijo pravljici o komunističnem strašilu nasproti strankarski manifest.« Besedilo je parafraza prve strani druge najsmrtonosnejše knjige v zgodovini človeštva – prosto po evangelistu Janši. Smrtonosnejša je, kot rad reče Janez, le sveta knjiga muslimanov Koran. Komentira tajnik Islamske skupnosti Slovenije Nevzet Porić.

Izjava

OFF je pripravil vajenec Petar, mentoriral je Virant.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.