Agencija za najboljše sosede

Aktualno-politična novica
18. 12. 2019 - 17.00
 / OFFsajd

Predlog Zakona o pogojih imenovanja izrednega člana uprave v družbah sistemskega pomena za Slovenijo.
 / 14. 4. 2017

Slovenska Agencija za varstvo konkurence naj bi nasedlemu hrvaškemu konzorciju Agrokor d. d. zaplenila delnice Mercatorja. Tako vsaj trdi vodstvo društva Fortenova, ki je v postopku prenosa Agrokorjevih subjektov na novoustanovljen konzorcij. Po slabem in velikokrat nezakonitem poslovanju poskuša vodstvo prihodnost Agrokorja rešiti s prenosom celotnega premoženja na delniško družbo v večinski lasti ruskih in ameriških vlagateljev. AVK zagotavlja, da še ni zaplenila delnic, je pa to zagotovo predlagala. To utemeljuje z 201. členom Zakona o prekrških, ki predvideva, da se za tujca, ki bi se lahko izognil odgovornosti za prekršek, nemudoma izvrši kazen.

Prekršek, ki ga agencija pripisuje Agrokorju, je netransparenten nakup polnilnice pijač Costella leta 2016. Kazen za takšen prekršek je skoraj 54 milijonov evrov, kljub temu da je imela Costella v času nakupa manj kot milijon evrov prometa. Predpisana globa naj namreč ne bi znašala več kot deset odstotkov tega zneska. Do nakupa je sicer zares prišlo, drži tudi, da ni bil primerno prijavljen agenciji. A vodstvo podjetja se brani, da ga ni opravilo podjetje Agrokor d. d., temveč naj bi ga prek posrednikov opravilo podjetje Agrokor AG s sedežem v Avstriji. Lastnik obeh podjetij je sicer ista oseba - Ivica Todorić. 

Najbogatejši Hrvat Ivica Todorić v težavah
 / 17. 3. 2017

Todorić je trenutno v številnih postopkih zaradi slabega in predvsem nezakonitega poslovanja Agrokorja. Prihodnost podjetja vodstvo poskuša rešiti s prenosom celotnega premoženja na delniško družbo Fortenova. Pojasnjuje novinar spletnega portala novac.hr Frenki Laušić.

Izjava

Agrokor bo v trenutku prenosa celotnega premoženja na delniško družbo likvidiran. Vendar to ni mogoče, dokler Fortenova ne prevzame tudi delnic Mercatorja.

Izjava

Najboljši sosed postal last soseda.
 / 26. 6. 2014

Zaplemba delnic je lahko nezakonita predvsem zato, ker kaznuje podjetje, ki ni storilo prekrška, opozarjajo v vodstvu Fortenove. Agrokor AG in Agrokor d. d. sta bila v času nakupa Costelle pravno ločeni podjetji. Poleg tega je globa nesorazmerna s prekrškom, opozarja Laušić.

Izjava

Poleg tega Fortenova očita ministru za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravku Počivalšku vplivanje na poslovanje Mercatorja prek Agencije za varnost konkurence. To je delniška družba že prijavila Evropski komisiji.

Izjava

Obveznosti Agrokorja presegajo njegovo premoženje
 / 10. 10. 2017

Za lažjo predstavo o gospodarskih interesih Slovenije v Mercatorju Laušić predstavi, kako bi lahko Slovenija v več korakih prevzela lastništvo Mercatorja.

Izjava

Počivalšek bo z zaplembo delnic pridobil tudi nekaj novih privržencev. Nič zato, da je sodeloval pri prodaji Mercatorja, premoženje najboljšega soseda je slovenski nacionalni interes! 

Izjava

O uspešni poravnavi terjatev upnikov in upnic ter restrukturaciji hrvaškega koncerna
 / 6. 7. 2018

Zdi se, kot da Agencija za varstvo konkurence z Agrokorjem igra povratno tekmo slovensko-hrvaških odnosov, v odgovor na še nezaključeno arbitražno tekmo. A Laušić opozarja, da hrvaški interesi niso zelo prizadeti.

Izjava

Rezultat je tako neodločen. Republika Hrvaška Sloveniji ne priznava rezultatov arbitraže, Republika Slovenija pa najslavnejšemu hrvaškemu podjetju odreka lastništvo nekdanjega ponosa slovenskega gospodarstva.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness