31. 7. 2019 – 17.00

Skupaj smo močnejši

Audio file
Audio file
3. 8. 2018 – 17.00
O napovedani združitvi časopisnih hiš Dnevnik in Večer

Agencija za varstvo konkurence, krajše AVK, je sprejela odločitev v primeru združitve časnikov Večer in Dnevnik. Po oceni varuha konkurence združevanje ne bo onemogočilo ali zmanjšalo učinkovitosti konkurenčnega trga. Podjetji 2HT, nekdanja Večer Skupina, in Dnevnik sta namero o povezovanju najavili že lanskega avgusta. Vmes so o njej premišljevali na Ministrstvu za kulturo in na AVK-ju. 

Da bi povezovanje bilo lažje izvedljivo, so v zadnjem letu večkrat bili dopolnjeni pogoji, med drugim s prodajo treh hčerinskih podjetij podjetja 2HT invest. Med temi je tudi podjetje Večer revije, pod okriljem katerega so izhajale revije Naš dom, Stop, Obrazi, Science Illustrated in Kih. Na novoustanovljeno družbo Tretje revije so prenesene tudi revije, ki jih je Večer najemal pri založbi Adria Media, kasneje pa jih je tudi odkupil: to so denimo revije Lady, Jana, Nova in Lisa. Do transakcije je prišlo, kot pravijo v Večeru, zaradi strateške odločitve vodstva skupine, da se bodo usmerili v splošnoinformativne medije, še posebej v luči napovedanega združevanja s časnikom Dnevnik - tudi v luči pričakovanja ocene ustreznosti s strani AVK. Agencija naj bi toliko časa odločala zato, ker bo skupna družba predvidoma imela 40-odstotni delež na oglaševalskem trgu tiskanih medijev. 

Audio file
28. 11. 2016 – 20.00
Privatizacija, o(ne)mogočanje vpliva politike ter novi časniki po osamosvojitvi

Agencija odločitve do vročitve strankama v postopku ne želi komentirati, naj bi pa uradno odločitev prejeli danes. Ob novici o dovoljeni združitvi se je oglasilo Društvo novinarjev Slovenije in pozvalo k ohranitvi kakovosti in profesionalnosti vsebin obeh medijev, nadaljnjemu obstoju ločenih blagovnih znamk, pluralnosti medijskih vsebin in ohranitvi delovnih mest. O kakšnih spremembah v operativnem smislu se še ne ve, v teoriji pa naj bi časnika pri svojem delovanju ostala ločena in neodvisna drug od drugega. Več o tem novinarka Večera in bivša predsednica Društva novinarjev Slovenije Petra Lesjak Tušek. 

- Izjava

V pozitivno plat združevanja želi verjeti tudi predstavnik zaposlenih v časopisu Dnevnik Igor Dernovšek. Tudi tamkajšnji zaposleni ne vedo natančno, kaj bo združitev pomenila za delovni kader.

- Izjava

Želje so eno, logičen redosled dogodkov pa je včasih drugačen.  Petra Lesjak Tušek.

- Izjava

AVK je združitev dovolila, potem ko je presodila, da ta ne bo ogrozila konkurence in ne bo zlorabila prevladujočega položaja na trgu. Pri tem se je osredotočila na ekonomske vidike analize treh trgov: trga izdajanja tiskanih publikacij, trga izdajanja spletnih publikacij in trga prodaje oglasnega prostora. Po mnenju agencije si regionalni časopisi, kot je po mnenju AVK Večer, medsebojno ne konkurirajo, saj pri dejavnosti izdajanja tiskanih dnevnih publikacij s splošno-informativno vsebino niso prisotni na istih upoštevanih trgih. Da naj bi bila časopisa bolj regionalno usmerjena, so v obeh upravah povedali tudi zaposlenim. Igor Dernovšek:

- Izjava

Agencija dalje ugotavlja, da sama obiskanost elektronskih publikacij neposredno izdajateljem le-teh ne prinaša prihodkov, jih pa neposredno ustvarjajo z oglaševanjem. Na upoštevanem trgu prodaje oglasnega prostora v elektronskih publikacijah bo združeno podjetje, meni AVK, dosegalo zanemarljiv delež. 

Glede na to, da imajo oglaševalske agencije v okviru svoje dejavnosti že vzpostavljene oglaševalske kanale v tiskanih medijih, se bodo sredstva v primeru večjega dviga cen oglaševanja, ki bi bil posledica usklajenega ravnanja ponudnikov, enostavno  prerazporedila v druge medije, je obrazložila AVK. 

V vsebinskem smislu to lahko pomeni zmanjšanje medijske pluralnosti, izpostavlja Tušek.

- Izjava

Audio file
13. 5. 2016 – 17.00
Slovenski mediji med politiko in kapitalom

Na Ministrstvu za kulturo, ki bi ga naj združitev zanimala bolj vsebinsko, niso izrazili nikakršnih pomislekov, ko so obravnavali združitev. Omenjeno ministrstvo je odločalo o ustreznosti združitve, že preden je zadeva prispela v roke Agencije za varstvo konkurence. Agencija o zadevi morda sploh ne bi odločala, če bi ministrstvo le izrazilo kakšen pomislek. 

- Izjava

Kaj bo prihodnost prinesla časnikom v operativnem smislu, še ni popolnoma jasno. Postopek združevanja naj bi trajal šest do devet mesecev.

- Izjava

Na monopolno obvladovanem področju medijskih hiš se je tako AVK odločila, da z združevanjem ne bodo nastale večje razlike. V prihodnosti bomo videli, kako se bosta razumela Bojan Petan, ki lastniško obvladuje Dnevnik prek DZS-ja, in Matjaž Hakl, ki ima v lasti drugi del novonastale celote, Večer.

OFFsajd je pripravila vajenka Anja.

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.