V parlamentu rešujejo križanke

Aktualno-politična novica
23. 1. 2020 - 17.00
 / OFFsajd

Križanke v občinsko last in izselitev Oblikovne
 / 9. 12. 2019
Potem, ko je v začetku decembra Srednja šola za oblikovanje in fotografijo objavila peticijo proti izselitvi šole iz prostorov v Križankah, ki naj bi jih - po besedah ljubljanskega župana Zorana Jankoviča - po dogovoru med mestno občino in ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, krajše MIZŠ, šola morala zapustiti z 31. 8. 2022, se križev pot šole še kar nadaljuje. Kljub temu da je peticijo podpisalo že preko 7 tisoč ljudi in da je bil problem izselitve Oblikovne iz Križank v še neobstoječo zgradbo na Roški cesti deležen medijske pozornosti, pristojni minister Jernej Pikalo jasnih odgovorov še ni podal. 

Dogovor med MOL in Pikalom o Oblikovni in Kiržankah
 / 10. 12. 2019
Za stisko izobraževalne ustanove pa je imela posluh stranka Levica, na pobudo katere se je pred eno uro pričela nujna seja odbora za kulturo ter odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino. Levica predlaga preklic prenosa lastništva Križank iz države na Mestno občino Ljubljana. Ta naj bi svojih 52 odstotkov Križank v sklopu še 18-ih nepremičnin z deljenim lastništvom prepustila občini. V zameno za Križanke pa bi ministrvo dobilo nepozidano zemljišče v Trnovem. Zanimivo je, da je bilo do leta 2010 MIZŠ kar 75-odstotni lastnik Križank, nato pa je sodišče 48 odstotkov dosodilo mestni občini. Ker se ministrstvo pod vodstvom Igorja Lukšiča, strankarskega kolega zdajšnjega ministra, ni pritožilo, je država izgubila 23 odstotkov lastništva. Prav z argumentom, da šola zaseda tri četrtine zgradbe, čeprav je v državnem lastništvu zgolj 52 odstotkov, pa je Jankovič sedaj dosegel dogovor z ministrom: Septembra 2022 bo celotne Križanke zasedel Festival Ljubljana. Razlog za sklic seje pojasni poslanka Levice Violeta Tomič.

Izjava.

Kljub temu da je Jankovič na novinarski konferenci zatrjeval, da je ta datum z ministrstvom že dogovorjen, pa so na naša poizvedovanja na ministrstvu odgovorili, da to ne drži. Ali torej zavaja minister ali župan?

Izjava.

Težava je predvsem v tem, da ni jasno, kam naj se Oblikovna šola preseli. Zagato povzame Tomič.

Izjava.

Ravnatelj srednje oblikovne šole Gregor Markelj kot problem poudarja predvsem slabo komunikacijo z ministrstvom. 

Izjava.

Markelj meni, da ima ministrstvo s prodajo Križank popolnoma drugačne interese od šole.

Izjava.

Izselitev šole je torej predvsem v interesu Festivalu Ljubljana, ki se bo s tem polastil celotne zgradbe. Odnose med Festivalom in šolo komentira Violeta Tomič.

Izjava.

Direktor Festivala Ljubljana Darko Brlek je komentiral težavno sobivanje teh dveh institucij v eni sami, dotrajani zgradbi.

Izjava.

Dokler lastništvo nad Križankami ni razjasnjeno, Brlek o prihodnosti ne želi špekulirati, pove pa, da načrte za Križanke že ima.

Izjava.

Načrte pa mu lahko prekriža le zmaga Levice na današnji seji. In Violeta Tomič si jo obeta.

Izjava.

Pritisk na odločevalce bo izvajala tudi šola, katere pristaši so se pred eno uro že zbrali pred parlamentom. Ravnatelj Markelj obžaluje, da se morajo zatekati k takim ukrepom.

Izjava.

Izjava Srednje šole za oblikovanje in fotografijo
 / 16. 12. 2019
Protesta so se množično udeležili tudi dijaki in dijakinje šole, ki izselitvi nasprotujejo.

Izjava.

Brez dlake na jeziku pa je tudi profesorica slovenščine Breda Bernetič Pal, ki pravkar protestira pred parlamentom.

Izjava.

Seveda bomo poročali, ali bodo Križanke na seji končno rešili. 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

ooo Breda, naša razredničarka z njo se ni za zajebavat!! <3

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness