11. 5. 2022 – 14.00

15-kilometrske čakalne liste za v študenta

Audio file

FOTO: Študentski dom Ljubljana

Audio file
24. 5. 2019 – 14.00
Zahteve skupine "Akademski kolegij študentom"

Študentskemu domu Akademski kolegij grozi zaprtje. Pogovori o tem sicer potekajo že leta, a se je v prejšnjem tednu diskusija znova odprla, tokrat z bolj dokončnim rezultatom. Po informacijah, ki smo jih od stanovalcev pridobili v redakciji, naj bi uprava Študentskega doma Ljubljana razmišljala o zaprtju doma že v prihajajočem septembru, a se bo po pogovoru s stanovalkami morebiti odločila najemno pogodbo podaljšati še eno leto, da se stanovalke sporazumno same razselijo po drugih domovih. Stavba Akademskega kolegija je v lasti Mestne občine Ljubljana, Študentski dom Ljubljana pa z njo upravlja preko najemne pogodbe. Višina te naj ne bi bila poslovno smotrna, hkrati pa upravo skrbi dotrajanost stavbe in bi njene prebivalce zato radi razselili med druge domove. Stanovalka doma o razmerah v njem pove:

IZJAVA

Za izjavo smo zaprosili tudi Študentski dom Ljubljana. Njihov predstavnik za odnose z javnostjo, Igor Brlek, pove:

IZJAVA

Še daljše čakalne liste bodo torej pričakale vse bodoče generacije študentov, ampak to ni edini ustvarjeni problem. Stanovalka Akademskega kolegija nadaljuje z opažanjem, kako bo razseljevanje vplivalo na razseljene.

IZJAVA

Gibanje Svoboda pod vodstvom Roberta Goloba izbira imena, ki bodo v potencialnem novem mandatu zasedla ministrska mesta. Golob je napovedal razbitje Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport na dve ministrstvi – na ministrstvo za visoko šolstvo, znanost, inovacije in digitalizacijo ter na ministrstvo za šolstvo in šport. Minister prvega od dveh naj bi postal nekdanji rektor Univerze v Ljubljani, Igor Papič. 

Z majem je na predlog stranke Levica začela veljati nova bruto urna postavka za delo upokojencev – njena vrednost se je uskladila s študentsko in zdaj namesto 5,77 evra znaša 6,17 evra bruto. Ta sicer pozitivna sprememba še jasneje izpostavlja sorodno socialno marginaliziranost najmlajše in najstarejše skupine prekarizirane delovne sile na trgu dela – študentov in upokojencev.

Na področju politike pa ostajamo tudi z naslednjo novičko – Agencija za raziskovalno dejavnost ali ARRS v letnem finančnem poročilu ne razkriva, katerim raziskovalnim organizacijam je v prejšnjem letu razdelila 225 milijonov, niti ne navaja, katerim raziskovalnim projektom so bila sredstva dodeljena. ARRS je sicer k objavljanju teh podatkov zakonsko obvezan, njihova odsotnost v poročilu pa zapleta uveljavljanje novega Zakona o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti – ta naj bi stabilno financiranje organizacijam dodeljeval glede na višino sredstev, dodeljenih v letu 2021. 

V četrtek, 5. maja, se je odvila že 25. Škisova tržnica v organizaciji Zveze študentskih klubov Slovenije, poznane pod akronimom ŠKIS. Člani naše redakcije smo se podali na lov za vtisi obiskovalcev in organizatorjev, ki jim boste lahko prisluhnili v naslednji oddaji Študentarija.

Audio file
30. 1. 2022 – 16.00
Kako produktivna je naša psihologija?

Društvo študentov psihologije Slovenije in Revija Panika sta včeraj, 10. maja, v prostorih Nove Pošte organizirala simpozij kritične psihologije. Govorci in avtorji prispevkov so se kritično preizpraševali, kaj psihologija je in kaj bi morala biti, interdisciplinarna publika študentk, profesoric in psiholoških delavk pa je živahno odpirala in razvijala diskusije o povedanem. Ena od organizatork, magistrica psihologije in mlada raziskovalka na ZRC SAZU, Ana Reberc, o pričakovanjih in ciljih dogodka pove:

IZJAVA

Dvodelna zasnova dogodka je po Aninih besedah uspešno vzpostavila distanco, potrebno za kritiko psiholoških metod in pristopov, ter se hkrati konstruktivno opredeljevala do možnega razvoja psihologije v prihodnosti.

IZJAVA

Univerza v Ljubljani se je letos na mednarodni lestvici univerz QS uvrstila na 33. mesto od 450 sodelujočih univerz iz srednje in vzhodne Evrope ter Rusije. Na svetovni ravni je napredovala na mesto med 591. in 600. v konkurenci 1000 univerz, vodstvo univerze pa poudarja, da se je univerza slabše odrezala na področju internacionalizacije. zato sporoča, citiramo, »(da bi) morale pristojne državne institucije v prihodnje narediti več, da se okrepijo ustrezni stimulativni pogoji za boljše delovanje slovenskih univerz in s tem nadgradnjo našega ugleda v svetu. Vsekakor je za to treba na državni ravni zagotoviti zadostno financiranje univerz in sprostiti formalne okvire za večje vključevanje mednarodnih študentk ter profesoric in raziskovalk iz tujine.« Konec citata. Stimulativni pogoji za mednarodno sodelovanje na primer niso omejitve, da morajo mednarodni študenti, ki ne prihajajo iz držav članic Evropske Unije, še vedno dokazati imetje skoraj pet tisoč evrov na računu, da lahko podaljšajo svoj status za bivanje v Sloveniji.

Audio file
10. 12. 2021 – 16.00
Združeno kraljestvo ponovno v valu stavk visokošolskih predavateljev

Poglejmo še v tujino. Zaposleni v visokem šolstvu v Veliki Britaniji nadaljujejo s stavko za izboljšanje delovnih pogojev. Visokošolski sindikat je v prihajajočih mesecih napovedal bojkot ocenjevanja na 44 univerzah po državi. Nekaterim študentom in študentkam teh fakultet bo tako suspendirana možnost diplomiranja, dokler državni organi ne pristanejo na pogajanja. V sindikatu zahtevajo dvige plač, konec spolne in rasne diskriminacije ter diskriminacije na podlagi posebnih potreb in pričakujejo odpravo neplačanih ur in nestabilnih delovnih pogodb, tem zahtevam pa se pridružuje še ta za ureditev nizkih in nestabilnih penzij.

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Po dveh pandemičnih letih bodo maturantke in maturanti spet dočakali ulično četvorko. 20. maja se bodo v Ljubljani zavrteli na Kongresnem trgu. Letošnja parada bo drugačna od prejšnjih, ker jo v Ljubljani organizira Dijaška skupnost Ljubljana in bo zato za udeležence brezplačna. 

Pod okriljem Univerze v Mariboru poteka mednarodni športni dogodek »Europe Day ATHENATON«. Sedem evropskih univerz se letos od 9. maja do 9. junija z aktivnostmi, kot so tek, hoja, plavanje, kolesarjenje, rolkanje in drugimi, ki ne povzročajo ogljičnega odtisa, trudi preseči lansko razdaljo 33 tisoč kilometrov. Sodelujete lahko s prijavo in uporabo aplikacije za sledenje Strava.

Farmacevtsko podjetje Novartis študente naravoslovnih, ekonomskih in tehničnih znanosti vabi na spletni dogodek BioCamp. Tema dogodka bodo nove metode zdravljenja in soustvarjanja medicine v dobi metaverzuma, mladim pa bo po besedah organizatorjev omogočil vpogled v farmacevtsko industrijo. Prijave so do konca maja odprte na njihovi spletni strani.

Fundacija Študentski tolar že drugič objavlja razpis za denarno pomoč študentom v stiski. Prijave so mogoče do 30. junija, pogoje razpisa pa najdete na njihovi spletni strani.

  

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj