Mati, kave ...

Aktualno-politična novica
15. 2. 2021 - 7.05

Ponedeljkovo jutro začenjamo tako, kot se spodobi: z Znanstvenim britoffom in skodelico kave. Če le nismo noseči. V reviji Neuropharmacology je bil pred dnevi namreč objavljen članek raziskovalne skupine z Univerze v Rochesterju, ki poroča, da uživanje kofeina v nosečnosti spremeni razvoj določenih možganskih struktur otroka. Spremembe lahko kasneje privedejo do vedenjskih motenj, kot je denimo motnja pozornosti s hiperaktivnostjo. 

Raziskava je bila retrospektivna. Vanjo je bilo vključenih več kot devet tisoč otrok med devetim in desetim letom starosti ter tudi njihove matere. Te so same ocenile, kako pogosto so med nosečnostjo uživale kofein. Če je bilo to vsaj enkrat tedensko, so njihove otroke uvrstili v skupino med nosečnostjo kofeinu bolj izpostavljenih. V nasprotnem primeru pa so otroke obravnavali kot kofeinu manj izpostavljene. Preučili so tudi demografske dejavnike otrok, in sicer starost, spol, raso ter izobrazbo njihovih mater. Poleg tega so upoštevali, če so se ti rodili kot nedonošenčki in če so matere med nosečnostjo kadile.

Raziskovalke in raziskovalci so nato pri obeh skupinah otrok izvedli slikanje možganov z magnetno resonanco. Pri tistih, ki so bili v maternici pogosteje izpostavljeni kofeinu, so odkrili spremembe v mikrostrukturi bele možganovine, ki usklajuje komunikacijo med različnimi možganskimi regijami. Poleg slikanja so izvedli tudi dva tipa kognitivnih testov, s katerima so pri skupinah otrok ocenjevali učinkovitost reševanja zastavljenih nalog in delovni spomin. 

Ali lahko uživanje kofeina omili posledice pomanjkanja spanca?
 / 9. 2. 2021
Raziskovalna skupina ne more potrditi, da uspešnost pri slabše opravljenih testih zavisi samo od uživanja kofeina matere med nosečnostjo in ne tudi ostalih omenjenih demografskih dejavnikov. Prav tako še niso spoznali, ali se vpliv kofeina na možgane ploda med enim in drugim trimesečjem razlikuje ter kdaj med nosečnostjo pride do omenjenih strukturnih sprememb. Vendar vseeno menijo, da mora biti uživanje kofeina med nosečnostjo zmerno, saj plod nima encima za presnovo kofeina, ki ga zaužije preko placente. Kljub temu da raziskava ni podala veliko temeljnih zaključkov, s svojimi dognanji opozarja, da bo za določitev smernic varnega uživanja kofeinskih pripravkov nosečnic potrebno izvesti še nekaj dobro načrtovanih kliničnih raziskav. 

 

V čakanju na gotove odgovore pa bo džezvo za džezvo brez slabe vesti praznila vajenka Patricija.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness