Suffering Hour: The Cyclic Reckoning

Recenzija izdelka
1. 3. 2021 - 19.00

Profound Lore, 2021

 

Hrepenenje po svežih horizontih je vedno prisotno, a kje so nova obzorja podzemne metalske godbe? To je intrigantno vprašanje, na katerega skušamo z veseljem odgovoriti na valovih Radia Študent. Eden od takšnih primerov je ameriški trio Suffering Hour in težko pričakovana plošča The Cyclic Reckoning, ki je izšla pri ključni založbi podzemne metalske godbe, Profound Lore, letos februarja.

Suffering Hour je bend, ki je svojo pot od samega začetka začrtal v black death metal žanru. Njihov prvenec iz leta 2017, In Passing Ascension, ki ga je takrat izdala švedska založba Blood Harvest, je bil izjemen izdelek, ki mu ni bilo para. Njihova vizija kaotičnega in kompleksnega black death metala je pustila odličen pečat na sceni. Prav enako velja za zasedbin EP Dwell iz leta 2019, ki nam ponudi eno 16-minutno skladbo. Korenine benda sicer segajo v leto 2010, ko so se še imenovali Compassion Dies, nato pa so leta 2013 ime spremenili v Suffering Hour ter se iz progresivnega thrash metala prelevili v leviatanovsko entiteto, ki nam grozi z imenitnim black death metalom. 

Deathmetalsko neandertalstvo
 / 18. 9. 2019

Preden se poglobimo v ploščo The Cyclic Reckoning, moramo izpostaviti bendovo prejšnjo stilsko usmeritev. Bolj so se fokusirali na death metal in na nasičene kompozicije s kompleksnimi kitarskimi riffi. Če jih moramo primerjati s podobnimi žanrskimi sopotniki, nas na trenutke spominjajo na bende, kot sta Blunt Aus Nord in Deathspell Omega, občasno pa tudi na Absu ali Inquisition. Gostota vratolomnih riffov je neusmiljeno prisotna v celotnem opusu. Gre za izdelke, ki zahtevajo ogromno pozornosti, in to niso godbe, ki bi jih vzljubili na prvo žogo. Potrebnih je več poslušanj, da razvozlamo kompleksnost skladb. Ob oziru na preteklost tudi ne moremo mimo dejstva, da smo imeli leta 2019 priliko zasedbo gledati v Postojnskem Mladinskem Centru skupaj z irskimi Malthusian. Njihov nastop je bil očarljiv predvsem s tehničnega vidika, ko smo videli nemogoče kitarske vragolije. Občinstvo so presenetili s sposobnostjo, da ena kitara igra večplastne riffe. Osupljivo!

The Cyclic Reckoning je plošča, ki smo jo pričakovali in na njo stavili, da bo kandidat za ploščo leta v tem žanru. Pričakovanja so bila zelo visoka in občutek ob prvem poslušanju je bil predvsem presenetljiv. Suffering Hour so svoje alkimistične frekvence kanalizirali v bolj atmosferične valove, če lahko temu tako rečemo. Dejstvo je, da so svoj talent usmeril v drugačno formo, ampak gre nedvomno za isti bend, ki še zmeraj zveni zelo originalno. Ključna razlika je ta, da so se odpovedali izjemno kaotičnim kompozicijam in svojim skladbam dali več jasnosti. Odrekli so se intenzivnemu kaosu kitar in odprli nova obzorja, ki so bolj epske narave. Torej imamo bolj razvita stopnjevanja in pasaže, ki se vlečejo, da narišejo morbidna obzorja apokalipse. 

Žrtvovanje elementa nasičenih ter kompleksnih kitar se je obrestovalo, saj nam je bend predstavil novo poglavje v svojem ustvarjanju. A da ne bo pomote, Suffering Hour nas še zmeraj traumatizirajo z genialnimi, originalnimi ter drznimi kitarskimi linijami. Ne skoparijo z manipulacijo kitarskih zvokov in opazimo, da je najbolj dramatičen zvok kitare podkovan s primerno dozo flanger efekta. Zvočni spekter razširijo še z zmerno dozo echota in reverba. Vse te manipulacije so izjemno dovršene, ne da bi nas prikrajšale za kataklizmično moč kitarskih linij. Suffering Hour temeljijo prav na izjemnem talentu, ki se nahaja v prstih kitarista. Seveda, tudi bas in bobni imajo sorazmerno zaslugo pri ustvarjanju celotne slike. Če poslušamo podrobno, slišimo tehnične vragolije bobnov in basa, vendar te le podkrepijo odličnost kitar.

Briljantnost bendovih kompozicij je prav v občutku za detajle in presenetljive dramatične preskoke. Suffering Hour so ustvarili ploščo, ki je z vidika zvočne naracije neponovljiva in unikatna. Resda slišimo vplive bendov, ki smo jih našteli prej, ampak je originalnost zasedbinih idej in pristopov do žanra absurdno odlična. Vsakemu, ki da dosti na kompozicije, se to zdi plošča, ki ga bo zadovoljila. V vsaki skladbi smo deležni nepričakovanih preobratov v tempu in riffingu. Stopnjevanja in katarze njihove godbe so izjemna. Na koncu leta se nam bo zdel februar zelo daleč, ampak ta plošča bo zaznamovala leto 2021; ko bomo polagali račune, bodo Suffering Hour v mislih vsakega, ki spoštuje dobro glasbo in kompleksne kompozicije. The Cyclic Reckoning je tisti kandidat, ki bo konec leta pobiral kolajne.

 

SUFFERING HOUR live at Saint Vitus Bar, Apr. 12th, 2019 (FULL SET)
Leto izdaje: 
Avtorji: 
Institucije: 

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.