BritOFF (ne)primernih mask

Aktualno-politična novica
masaker mask
21. 4. 2020 - 10.10
 / BritOFF

Ob 10. uri
Poslušalke in poslušalci, dobro jutro, dober dan. Danes je torek, 21. april. Do praznika, ki prinaša dela prost dan, ostaja še 6 dni, he he. Torek po beli nedelji je sicer star že dobrih deset ur, na frekvenci Radia Študent pa je čas za lokalni BritOFF. Tokrat se odpravljamo h Korošicam in Korošcem.

Tudi na Koroškem pa žal ne gre brez koronavirusne godlje. Ta se je pretekli teden tu še posebej zaostrila, ko so nekateri tamkajšnji občinski veljaki začeli tarnati nad neprimerno pošiljko mask, ki jo je zagotovila Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje, sicer organ v sestavi obrambnega ministrstva. Poleg 20 tisoč kirurških mask so namreč prejeli še 20 tisoč takih, ki so po pričevanjih naravnost smešne.

Prva se je oglasila županja Črne na Koroškem Romana Lesjak, ki je v zapisu sporne maske tudi opisala. Maska je, citiramo, “sestavljena iz serviete in 2 gumic. Takšne si lahko naredimo sami doma, saj ima najbrž vsak kakšno poročno ali novoletno servieto, luknjač in 2 gumici. Želim samo povedati, da bi lahko država ta denar namenila socialno šibkim (študentom, delavcem, ki so zaradi krize ostali brez zaposlitve, lačnim otrokom ipd.). Razen seveda, če je bila to donacija. Potem podarjenemu konju ne smemo gledati pod zobe?” Konec citata.

Kmalu za njo se je oglasil še podžupan občine Dravograd Anton Preksavec. Tudi on je masko podrobno vizualno predstavil: štirislojna maska je iz, citiramo, “papirnate serviete in dveh gospodinjskih gumic”. Konec citata.

Župani koroških občin so o problematiki zaščitnih serviet govorili celo na videokonferenci v sklopu Sveta koroške regije. A do konsenza o družni potezi niso prišli: nekatere občine so se namreč odločile, da bodo maske kljub vsemu razdelile občanom in podjetjem, druge pa so se, med njimi tudi občini Dravograd in Črna, odločile, da bodo maske za zdaj zadržale, a jih še ne bodo razdelile, saj da želijo dobiti še kakšno mnenje o ustreznosti.

Na glasne očitke o neprimernih maskah se je odzval gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Na novinarski konferenci brez novinarjev je dejal, da "ustreznost vsakega materiala domačih proizvajalcev, s katerimi je zavod sklenil pogodbo, preverja tudi ustrezna institucija, to je služba za preprečevanje in omejevanje bolnišničnih okužb na UKC-ju Ljubljana. Tam so družbi Seti potrdili, da je ta material, ki se imenuje airlaid, gre za netkano blago, ustrezen." Konec citata. Poleg tega je navrgel še, da gre za maske, ki so namenjene za nemedicinsko uporabo, in da maske niso bile preplačane, saj da je med epidemijo njihova cena skokovito narasla. Za milijon sto tisoč takšnih servietnih mask je Zavod Republike Slovenije za blagovne rezerve sicer plačal kar 860 tisočakov. Okay then. Opozicija sicer že zahteva nujno sejo komisije državnega zbora za nadzor javnih financ, da bi se prepričala o transparentnosti in gospodarnosti nakupa takšne in drugačne zaščitne opreme.

Je pa črnjanska županja Lesjak vsaj nekoliko mirnejša: iz pobratenega kitajskega mesta Harbin je občina prejela 500 zaščitnih oblek in prav tako 500 zaščitnih očal, potem ko je koroška občina mestu na Kitajskem februarja letos poslala 7500 mask in 500 zaščitnih oblek. Naj medij v službi resnice spomnimo: takrat v Sloveniji primera koronavirusa še ni bilo.

Za konec še Kacinov šarcizem: “Najdražja maska je maska, ki je ni.”

Ob 8. uri

Izraelski predsednik mandat za sestavo vlade podelil Beniju Gancu
 / 16. 3. 2020
V Izraelu je vendarle konec več kot enoletne vladne krize. Dolgoletni izraelski premier Benjamin Netanjahu je s svojim glavnim tekmecem Benijem Gancem podpisal dogovor o oblikovanju vlade narodne enotnosti. Spočetka bo izraelsko barko 18 mesecev vodil politični mastodont Netanjahu, ki je na čelu konservativne stranke Likud, nato pa bo krmilo prav tako za 18 mesecev prevzel Ganc, vodja sredinskega Modro-belega zavezništva. Sporazum sta dosegla v kriznih časih, ko tudi po Izraelu pustoši nadloga: pa ne biblijska, ampak koronavirusna. Z dogovorom o vladi narodne enotnosti sta korupcije obtoženi Netanjahu, ki očitke zavrača in čaka na majsko sodno obravnavo, ter nekdanji poveljnik izraelske vojske Ganc preprečila še četrte predčasne volitve, ki po vsej verjetnosti zopet ne bi prinesle preboja.
 
O padcih cen nafte
 / 12. 3. 2020
Sodček zahodnoteksaške lahke nafte, krajše nafte WTI, z dobavo v maju ima  je imel prvič v zgodovini negativno vrednost. Za primerjavo: še januarja je bilo za sodček lahke nafte iz zahodnega Teksasa treba odšteti okrog 60 dolarjev. Takšen strmoglav padec vrednosti nafte WTI na newyorški borzi je pripisati zasičenosti trga s črnim zlatom, he he. Zaradi prenehanja številnih gospodarskih dejavnosti je namreč povpraševanje po nafti veliko manjše, načrpana količina pa do začetka maja najverjetneje ostaja enaka. Naftna skladišča - v Združenih državah jih je največ v Oklahomi - se tako hitro polnijo in bojazen, da bodo prostorninske zmogljivosti kmalu presežene, je na mestu.
 
V Srbiji so omilili nekatere proti širitvi novega koronavirusa usmerjene ukrepe: srbske oblasti so namreč dovolile odprtje manjših trgovin, delavnic, denimo čevljarskih in avtomehaničnih, čistilnic, prodajaln avtomobilov, knjigarn in tržnic. Zaprta po drugi strani ostajajo podjetja, v katerih prihaja do tesnih stikov, denimo fitnesi in frizerji. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je živelj razveselil tudi s skrajšanjem policijske ure in z dovoljenjem, da lahko starejši od 65 let odidejo na največ polurni sprehod. Na rekreacijo bodo tako lahko starejši odšli ob torkih, petkih in nedeljah med 18. in 1. uro ponoči, najdlje 600 metrov od doma.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness