Slava padlim za ŠOU v Ljubljani

Oddaja
12. 10. 2022 - 10.05
 / BritOFF

DESETA:

O kršitvah volilnih kampanj, palačinkah in hot dogih
 / 12. 10. 2022
Danes, ko bodo ljubljanski študenti po najdemokratičnejših poteh izbrali poslance v študentskem zboru, ki bodo odločali o upravljanju s približno štirimi milijoni evrov študentskega denarja letno, se spominjamo tistih, ki nas bodo za vedno zapustili. Za govornico vabimo gazdo študentske politike, največjega baća med ljubljanskimi študenti, Aleksandra Janeza Janšo Miličevića, vodjo skupine Povezani SDS.

Izjava

Od vseh trenutnih poslancev sta kandidaturo ponovno vložila le Patricija Cirar, ki je zastopala barve Povezanih, in Anže Tratar iz vrst Modrih. Sile kontinuitete na volitvah predstavlja tudi povezani Matevž Skender, naslednik  povezanega poslanca in sokrajana iz Litije Mihe Skenderja. Slava jim. 

Ob preranem grobu študentskih političnih karier in v upanju, da najdejo funkcijo v ostalih telesih študentske organizacije, se spomnimo najboljših poslancev v iztekajočem se sklicu. 

Izjave

Slava jim.
 

 

OSMA:

Upravni odbor Kanadske hokejske zveze s predsednikom Scottom Smithom na čelu je po pol leta medijskega pritiska odstopil. Maja letos je televizija The Sports Network razkrila, da je zveza plačala dobra dva in pol milijona evrov zunajsodne poravnave, da bi prikrila obtožbe skupinskega posilstva leta 2018, ko so bili med obtoženimi tudi mladinski hokejski reprezentanti. Obsodbo javnosti je še podkrepilo odkritje posebnega fonda, ki ga je zveza vzpostavila prav za odplačevanje kazni in poravnav za spolne zločine svojih članov. Kot navaja v uradni objavi za javnost, je iz fonda od leta 1989 do sedaj plačala skupno dobrih osem milijonov evrov v desetih primerih, največ za zločine nekdanjega mladinskega trenerja Grahama Jamesa.

Novica z ozemlja današnje Republike Slovenije: 

Ob likvidaciji demografskega urada
 / 2. 8. 2022
Državni svet je s sedemnajstimi glasovi za in enajstimi proti izglasoval veto na spremembe družinskega zakonika, ki uzakonjajo odločitev ustavnega sodišča in odpravljajo diskriminacijo na področju zakonske zveze. Veto je predlagala skupina svetnikov s prvopodpisanim Brankom Tomažičem iz interesne skupine kmetov, obrtnikov in samostojnih poklicev. Poslanci državnega zbora morajo zdaj ponovno glasovati o zakonu, za sprejetje zadostuje 46 glasov. Z manevrom državnega sveta se je uskladil tudi Aleš Primc s svojo koalicijo Za otroke gre in vložil pobudo za razpis zakonodajnega referenduma o zakonu. Referendum o zakonu, ki odpravlja neustavnost, sicer ni dovoljen, tako da bo državni zbor odločal dopustnosti takšnega referenduma. 

 

DEVETA:

(Delna) mobilizacija v Rusiji in referendumi o priključitvi
 / 23. 9. 2022
Ruska federacija je na seznam terorističnih in ekstremističnih organizacij uvrstila podjetje Meta, ki ga je ustanovil Mark Zuckerberg. To pomeni, da lahko ruske banke zamrznejo račune podjetja, uporaba platform Facebook in Instagram v lasti Mete pa po novo v ruščini pomeni kaznivo dejanje. Uporaba obeh platform je sicer prepovedana že od marca letos, ko je Facebook sporočil, da je sovražni govor zoper ruske vojake in vojsko dovoljen. Prebivalstvo je Facebook kaj hitro zamenjalo za rusko platformo VKontakte, medtem ko je Instagram ohranil priljubljenost zaradi možnosti uporabe navideznih privatnih omrežij. WhatsApp za zdaj ni bil prepovedan. 

Novica z ozemlja današnje Republike Slovenije: 

Župani občin Spodnje Savinjske doline so kot soustanovitelji komunale v Žalcu zavrnili ponujeni odstop direktorja komunale Janeza Primožiča. Ta je odstop ponudil zaradi lokalne epidemije noravirusa, poznanega tudi kot trebušna gripa, ki se je razširil po onesnaženju pitne vode z vdorom fekalij v vodovodni sistem ob okvari na opremi za doziranje plinskega klora. Župani so odstop zavrnili, ker naj ne bi našli primerne zamenjave, od direktorja Primožiča pa zahtevajo boljše obveščanje uporabnikov in dnevno kontrolo pitne vode, v sedmih dneh pa mora pripraviti tudi varnostni načrt in izboljšati postopke predpriprave pitne vode. Primožič se je ob tem skesano zavezal še, da bo do konca leta izvedel spremembo organizacije poslovanja podjetja. V nedeljo so bili odvzeti novi vzorci vode na osmih lokacijah žalske komunale. Prebivalci šestih spodnjesavinjskih občin morajo vodo do nadaljnjega prekuhavati. Po besedah strokovnega direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje Ivana Eržena od prejšnjega četrtka niso več zabeležili nobenega primera prebavnih motenj. 

 

 

*Slika je blia v lasti ŠOU v Ljubljani, malo smo jo preuredili. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness