NEURADNI LIST – LETNIK 7, ŠTEVILKA 13

Oddaja
7. 4. 2014 - 17.20

Neuradni list Radia Študent je štirinajstdnevnik, v katerem prestrezamo in prežvekujemo osnutke in predloge zakonov, pravilnikov, uredb, javnih naročil in drugih aktov ter dokumentov, ki šele nastajajo po vladnih in ministrskih kuloarjih. Prestreči jih je pomembno pred njihovo potrditvijo na seji vlade, saj je po njihovem pristanku v državnem zboru za vsebinske popravke praviloma prepozno. Naivno bi bilo namreč verjeti, da vsakokratna večinska koalicija svojega dela ne bo opravila skladno z voljo političnih botrov z Gregorčičeve.

Državni zbor je oktobra 2013 sprejel Resolucijo o nacionalnem programu za mladino do leta 2022. Četrti odstavek 16. člena Zakona o javnem interesu v mladinskem sektorju obenem določa, da na podlagi Nacionalnega programa za mladino vlada sprejme izvedbene načrte v skladu s sprejetim državnim proračunom.

Splošni cilji in usmeritve po področjih posameznih ministrstev pa se bodo uresničevali s pomočjo posebnih izvedbenih načrtov, ki jih bo sprejemala Vlada. In prvi izvedbeni načrt je tu ter čaka na obravnavo na vladi. Za leto 2014 je načrt enoleten, v nadaljevanju pa bodo sledili sprejemi še štirih dveletnih.

V letu 2014 bo za programe mladinske politike namenjenih 163 milijonov evrov, pri čemer bodo izdatna sredstva prišla iz prestolnice naše širše evropske domovine. Daleč največ bosta pobrali postavki za subvencioniranje študentske prehrane – 15 milijonov - in štipendije – okoli 100 milijonov evrov.

Da pa bodo prioritete bolj jasne, pa naj naštejemo preostala področja, ki presegajo milijonski znesek:

- spodbude delodajalcem za usposabljanje ljudi za gospodarstvo v poklicnem in strokovnem izobraževanju: 2 milijona 3 100 tisoč,

- pospeševanje razvoja novih zaposlitvenih možnosti na področju izobraževanja v lokalnih skupnostih: milijon in pol,

- sofinanciranje dejavnosti Slovencev v sosednjih državah: 5 milijonov 600 tisoč,

- projekt Mentorstvo za mlade, namenjen pehanju v konkurenčnost in zaposljivost: 6 milijonov,

- spodbujanje zaposljivosti s svetovanjem, aktivno politiko zaposlovanja in ugotavljanjem prihodnjih potreb: 7 milijonov 300 tisoč

- javna dela: 3 milijone

- subvencije za rast in razvoj podjetij: milijon in pol

- subvencije za raziskovalce v gospodarstvu: 3 milijone 600 tisoč

- pomoč mladim prevzemnikom kmetij: 4 milijone;

Po ustavnem padcu nepremičninskega davka se sicer riše možnost klestenja različnih subvencij. Če pa bo kaj ostalo ... se najdete v čem od naštetega???

 

ODPOVED: Neuradni list Radia Študent, letnik 7, številko 13, je podpisal in v nadaljnjo obravnavo poslal Lan. Znova zasedamo že čez 14 dni.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness