OFF varni Ruandi

Aktualno-politična novica
23. 4. 2024 - 15.00
 / OFF

Načrti evropskih držav za outsorcanje prosilcev za azil v Afriko
 / 24. 11. 2023

Britanski parlament je na nočni seji dokončno sprejel zakon o varnosti Ruande, ki omogoča deportacijo prosilcev za azil v to državo. Zakon je bil potrjen po tem, ko so poslanci spodnjega doma parlamenta zavrnili amandmaje lordske zbornice, nakar so se njeni opozicijski in neodvisni poslanci odrekli nadaljnjim poskusom amandmiranja zakona. Pred tem sta spodnji in zgornji dom parlamenta z zakonom dlje časa igrala pingpong – prvi ga je potrjeval, drugi zavračal. Zakon Ruando definira kot varno državo, kar omogoča implementacijo dogovora med Združenim kraljestvom in Ruando o deportaciji prosilcev za azil v afriško državo. Vlada Rishija Sunaka je zakon predlagala po tem, ko je vrhovno sodišče novembra lani dogovor razglasilo za nezakonit zaradi kršenja pravila nevračanja beguncev v nevarne države. Prve deportacije v Ruando ministrstvo za notranje zadeve načrtuje julija.

Obleganje okupirane Gaze in kontekst Hamasove operacije
 / 13. 10. 2023

Iz palestinske civilne zaščite v Gazi so sporočili, da so pred bolnišnico Naser v Han Junisu odkrili množična grobišča. Iz teh so izkopali skoraj 300 trupel. Nekatera so imela roke zvezane za hrbtom, žrtve so bile ustreljene od zadaj. Izraelska vojska je bolnišnico oblegala od januarja do aprila in medtem trikrat vdrla v njena poslopja. Neodvisna komisija pod vodstvom nekdanje francoske zunanje ministrice Catherine Colonna je medtem objavila poročilo o reviziji delovanja agencije Združenih narodov za palestinske begunce, znane kot UNRWA,  v Gazi. Revizijo je naročil generalni sekretar Združenih narodov António Guterres. Poročilo potrjuje, da izraelska vlada ni podala nobenih dokazov za obtožbe, da je 12 uslužbencev agencije 7. oktobra sodelovalo v napadu na območje pod nadzorom Izraela. Poročilo dodaja, da je agencija izraelskim oblastem redno pošiljala sezname uslužbencev in da se izraelske oblasti nad njimi niso nikoli pritožile. Zaradi izraelskih praznih obtožb je 18 držav prekinilo financiranje agencije, vendar je večina to odločitev že razveljavila. Pri prekinitvi financiranja vztrajajo Združene države Amerike, Združeno kraljestvo, Avstrija, Italija in Nizozemska.  

Kako je splav v Združenih državah postal politični problem
 / 20. 6. 2023

Ministrstvo za zdravje v Združenih državah Amerike je dopolnilo pravilnik o zasebnosti v zdravstvu, da bi zaščitili ženske, ki splav opravljajo zunaj zvezne države, v kateri bivajo. Novo pravilo prepoveduje izdajanje zdravstvenih podatkov za namene kriminalistične preiskave v primerih, ko prebivalka zvezne države, v kateri splav ni zakonit, opravi splav v zvezni državi, ki ga dovoljuje. Splav v vseh fazah nosečnosti je trenutno prepovedan v 14 zveznih državah, v dveh pa je poseg dovoljen le v prvih šestih tednih nosečnosti. Lani je bila petina vseh splavov v Združenih državah opravljena zunaj države bivanja nosečnice. Države Teksas, Idaho in Alabama so lani že poskušale kazensko preganjati ženske zaradi opravljanja splava zunaj države bivanja. 

Ostajamo v Združenih državah. Ameriška policija je aretirala več deset študentov, ki so se udeležili propalestinskih protestov na Univerzi Yale in Univerzi v New Yorku, poznani kot NYU. Protesti sledijo zatrtju študentske okupacije kampusa na Univerzi Columbia v mestu New York, kjer so kot preventivni ukrep ponedeljkova predavanja izvedli po spletu. Med vikendom so proteste in okupacije organizirali tudi študentje drugih univerz na severovzhodu Združenih držav, in sicer na univerzah Brown, Princeton, MIT, Northwestern in Emerson College. Študentje od univerz zahtevajo prekinitev sodelovanja z izraelskimi podjetji in akademskimi institucijami ter pridružitev pozivom k premirju v okupirani Gazi.

Predčasne parlamentarne in lokalne volitve v Srbiji
 / 18. 12. 2023

Srbski parlament je na poziv opozicije sprejel spremembo zakona o lokalnih volitvah. Novela določa nov rok za razpis lokalnih volitev, ki se je z dosedanjih 130 dni pred iztekom mandatov podaljšal na 150 dni. To omogoča sočasno izvedbo ponovitev lokalnih volitev v Beogradu in rednih lokalnih volitev v nekaterih srbskih mestih 2. junija. To je bila ena izmed treh glavnih zahtev opozicijske koalicije Izbiram boj, ki se je odcepila od zavezništva Srbija proti nasilju. Drugi dve zahtevi nove strankarske koalicije sta ustanovitev neodvisne volilne komisije, ki bo pred volitvami pregledala volilne imenike, in nevtralno poročanje o različnih političnih akterjih skladno z zakonom o medijih.  Zaradi nesoglasja o sodelovanju na ponovljenih lokalnih volitvah v Beogradu je šest od skupno devetih opozicijskih strank izstopilo iz strankarske koalicije Srbija proti nasilju. Šest odcepljenih strank je oblikovalo novo strankarsko koalicijo Izbiram boj. Ostale tri politične stranke v koaliciji Srbija proti nasilju želijo, da bi volitve potekale jeseni, saj menijo, da bi le tako lahko realizirali vsa priporočila opazovalcev urada Ovseja za demokratične institucije in človekove pravice glede volitev. Notranja trenja med opozicijskimi strankami in njihove ideološke razlike komentira Miloš Jakovljević, aktivist socialistične civilne iniciative Marks 21.

Izjava

Evropski parlament je podprl odpravo vizumov za kosovske Srbe. Državljani Kosova so od začetka leta lahko za 90 dni potovali v države Evropske unije brez vizuma, v brezvizumski režim pa niso bili vključeni imetniki posebnih srbskih potnih listov Koordinacijske uprave Srbije. Te koordinacijska uprava izdaja za srbske državljane s stalnim prebivališčem na Kosovu. Tako bo za celoten Zahodni Balkan veljal enak vizumski režim.

Izraelsko zunanje ministrstvo je zaradi glasovanja o predlogu Varnostnega sveta o članstvu Palestine v Generalni skupščini Združenih narodov na zagovor poklicalo slovensko veleposlanico v Tel Avivu Andrejo Purkart Martinez. Zunanja ministrica Tanja Fajon je pojasnila, da je izraelsko zunanje ministrstvo na zagovor poklicalo vse države, ki so glasovale za širše glasovanje v skupščini. Poleg slovenske veleposlanice je Izrael na pogovor poklical še veleposlanike Francije, Malte, Japonske, Južne Koreje in Ekvadorja. 

Zakaj slovenski mediji evropskim volitvam posvečajo toliko pozornosti
 / 2. 4. 2024

Svet največje parlamentarne stranke Gibanje Svoboda je potrdil kandidatno listo za evropske volitve, na kateri ni Aleksandra Merla, ki je veljal za kandidata za nosilca liste. Merlo je na festivalu Svobode sicer dejal, da se mu obeta funkcija nosilca liste. Vlogo nosilke liste je prevzela Irena Joveva, evropska poslanka, ki se je Svobodi pridružila ob pridružitvi Liste Marjana Šarca koalicijski stranki. Nosilka liste je pojasnila, da se je Merlo za umik s kandidatne liste odločil iz osebnih razlogov.

Državni zbor obravnava predlog sprememb energetskega zakona. Vlada je na matičnem odboru državnega zbora pred obravnavo umaknila predlog prepovedi kurilnih naprav na lesno biomaso v novogradnjah v strnjenih naseljih. V predlogu ostaja prepoved vgradnje kotla za ogrevanje na zemeljski ali utekočinjen naftni plin v stanovanjskih stavbah, vendar bi omejitev veljala šele od leta 2025 dalje. Poslanci so obravnavali tudi predlog novele zakona o pomoči gospodarstvu zaradi energetske krize. Predlog podaljšuje rok za izplačilo zadržanih sredstev s konca februarja na konec avgusta.   

Nacionalni preiskovalni urad opravlja hišne preiskave na sedežu slovenske družbe za avtoceste, znane kot Dars. Preiskovalni urad je preiskave opravil zaradi suma favoriziranja določenih podjetij pri javnih razpisih, podkupovanja in kartelnega dogovarjanja. Po informacijah spletnega portala 24ur so kriminalisti preiskave opravili tudi na domačem naslovu nekdanjega predsednika uprave Darsa Valentina Hajdinjaka in na domu svetovalca za davčno optimizacijo Roka Snežiča. Preiskava sledi razkritju televizije POP TV, ki je oktobra lani objavila pričevanje anonimnega žvižgača, da je Snežiču izplačal skupno 90 tisoč evrov podkupnine, v zameno pa mu je ta priskrbel posel z Darsom. Televizija je objavila tudi posnetek, na katerem žvižgač Snežiču izroči 5000 evrov v gotovini. Snežič zanika, da gre za podkupnino in trdi, da z Darsom ne sodeluje.

 

OFF je pripravil vajenec David, mentoriral je Matej.

Foto: kolaž, delo avtorja

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness