Vojaški sindikat OFF

Aktualno-politična novica
8. 12. 2020 - 15.00
 / OFF

Svet DNK in RNK cepiv, (pred)kliničnih preskušanj ter solidarnosti
 / 15. 11. 2020
Država, ki se je nekdaj lahko pohvalila z najmočnejšim kolonialnim imperijem v zgodovini, mi pa jo zaradi tega obsojamo, Združeno kraljestvo, praznuje protiepidemični praznik, ki so ga precej nedomiselno poimenovali dan C! Cepivo proti covidu-19 z ljubkovalnim imenom Pfizer-BioNTech je prva prejela Margaret Keenan, ki bo naslednji teden dopolnila 91 let in se za zdaj počuti dobro. V prvem valu cepljenja bodo terapijo prejeli starejši od osemdesetih let v petdesetih bolnišnicah. 

 

 

Vse od belgijskega kolonializma do aktualne vlade v DR Kongo
 / 3. 4. 2019
Državni poslanci Demokratične republike Kongo so razdejali in polomili notranjo opremo zgradbe parlamenta. Do prevračanja miz in klopi je prišlo po napovedi predsednika države Felixa Tshisekedija o razpustitvi vladajoče koalicije in možnosti predčasnih volitev, če sklic nove koalicije ne bo uspel. Najbolj so se razburili člani največje koalicijske Ljudske stranke za rekonstrukcijo in demokracijo pod vodstvom premierja Sylvestra Ilunge. Člani dosedanje koalicije očitke o razbijanju parlamenta zavračajo in divjanje pripisujejo prav članom Tshisekedijeve Zveze za demokracijo in družbeni napredek. Tshisekedi je sicer predsedniško funkcijo prevzel januarja lani, ko se je po skoraj dveh desetletjih končal mandat Josepha Kabile iz Ljudske stranke za rekonstrukcijo in demokracijo. Zaradi političnega zastoja, ki ga je povzročila zamenjava oblasti, je Varnostni svet Organizacije združenih narodov v okviru misije MONUSCO s 15 tisoč vojaki poostril nadzor nad dogajanjem, da bi preprečil morebitne oborožene spore.

kamp
Potencialno brezdržavni prebivalci severovzhoda Indije
 / 11. 9. 2019
Nekaj deset tisoč indijskih kmetov, združenih v več kot 475 sindikatov in združenj, je v okviru splošne stavke, ki jo imenujejo Bharat Bandh, protestno zaprlo glavne prometne žilnice v Indiji in s tem za en dan zaustavilo državno gospodarstvo. Kljub petim poskusom do dogovora med kmetijskimi združenji, sindikati in vlado o treh septembrskih kmetijskih zakonih ni prišlo. Kmetje še vedno zahtevajo nič manj kot umaknitev zakonov, ki po njihovem mnenju dajejo tržno prednost tujemu kapitalu in s tem uničujejo najmočnejšo indijsko gospodarsko vejo – kmetijstvo. Vladna stranka Bharatiya Janata seveda zakone upravičuje z zimzeleno neoliberalistično puhlico o ugodnejših tržnih pogojih, ki bodo v deželo pripeljali razvoj.

Državne sile v Tadžikistanu se trudijo pridobiti kontrolo nad vzhodno regijo Gorno Badakšan.
 / 29. 8. 2012
Tadžikistanska policija je priprla vodjo edine delujoče opozicijske Socialdemokratske stranke Mahmuroda Odinaeva. Očitajo mu huliganizem v pisarni za vojaško naborništvo, kjer naj bi se konec oktobra z vojaškimi poveljniki sporekel glede vpoklica njegovega sina Habibulla v vojsko. Ob aretaciji Odinaeva si je nekoliko oddahnila tudi njegova družina, ki trdi, da ga pogreša od dvajsetega novembra. Takrat je namreč na družbenih omrežjih župana domačega mesta Dušanbe, Rustama Emomalija, zaprosil za dovoljenje za protestni shod proti povišanju cen hrane. S podobno obtožnico, torej očitki o huliganizmu, se je soočal tudi Odinaevov drugi sin Šaihmuslihidin Rizoev, ki naj bi se znašel v splošnem gostilniškem pretepu. Strankarski kolegi priprtega Odinaeva seveda zatrjujejo, da gre za politični proces pod vodstvom predsednika Tadžikistana Emomalija Rahmona, ki vodi državo vse od osamosvojitve leta 1992.

O hrvaških parlamentarnih volitvah
 / 6. 7. 2020
Hrvaška vlada demantira! Dnevni hrvaški mediji so včeraj sporočili, da je vlada – oziroma predsednik vlade Andrej Plenković v njenem imenu – odpustila pet strokovnjakov iz vladnega znanstvenega sveta. Vladna služba za odnose z javnostmi zagotavlja, da ni šlo za odpoved, temveč so petim znanstvenikom sporočili, da bi bilo nadaljnje sodelovanje nesmiselno. Zamerili so jim namreč, ko so se v nedeljo podpisali pod poziv državljanom, ki opisuje slabe razmere v državi glede epidemije in jim svetuje, kako postopati. »Popolnoma politično dejanje,« so odprto pismo opisali v vladi. 

NOVICE V SLOVENIJI:

Kdo je bil najbolj inovativen, Matej Tonin, Vasko Simoniti, Uroš Urbanija ali Aleš Hojs?
 / 2. 12. 2020
Javljamo se s same frontne črte decembrske verbalno-delinkventne vojne. Po tem, ko je prejšnji teden s pomočjo hibridnega vojskovanja – tiskovne konference – prvo ofenzivo na slovensko pevko in aktivistko za pravice živali Jadranko Juras izvedla Slovenska vojska, so danes zaropotali prvi medijski rafali vojaškega sindikata pod vodstvom Gvida Novaka. Uniformirani možje so razjarjeni zaradi izjave Jadranke Juras v oddaji Zadnja beseda na prvem programu Radiotelevizije Slovenija, v kateri je opozorila, da so slovenski vojaki del vojske, ki daleč od matičnih držav napada lokalno prebivalstvo. Silovita vojaška akcija, ki bi ji zavidala celo Jugoslovanska ljudska armada v času zloglasnega 133. člena kazenskega zakonika, ki govori o verbalnem deliktu, poteka nekako takole.

Izjava

Predsednik Sindikata vojakov Slovenije Gvido Novak nadaljuje s poročilom o žrtvah verbalnega delikta.

Izjava

Žrtve preštevajo tudi na drugi strani bojne linije, v taboru verbalnih delinkventov, opozarja Jadranka Juras.

Izjava

Mogočna turistična infrastruktura v Rogaški Slatini in referendumski pobudi
 / 11. 8. 2020
Boj – ne boj, mesarsko klanje pa se nadaljuje na področju občinske politike Rogaške Slatine, kjer se je danes zjutraj odprlo predčasno volišče za referendum o gradnji faličnega stolpa Kristal. Tudi tam poteka predvsem hibridno vojskovanje med podporniki in nasprotniki gradnje na družbenih omrežjih, saj je del fizične kampanje zaradi epidemije onemogočen. To pa po mnenju župana Branka Kidriča in tudi ustavnega sodišča ni dovolj močan razlog za prestavitev ljudskega odločanja. Večjo gostoto ljudi na enem mestu lahko pričakujemo predvsem v nedeljo, ko bo potekal redni del referendumskega glasovanja.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness