Nedolžnost nevednosti?

Aktualno-politična novica
Poljska
17. 10. 2019 - 17.00
 / OFFsajd

Na Poljskem so se odvili protesti proti predlogu zakona, ki bi kriminaliziral spolno vzgojo v šolah. Predlog zakona, ki ga je pripravila vladajoča stranka Zakon in pravičnost, predvideva do 5 let zaporne kazni za učitelja, ki bi učence, mlajše od 18 let, poučeval o spolni vzgoji ali možnostih kontracepcije. Prav tako bi prepovedal govorjenje o homoseksualnih spolnih praksah ali homoseksualni identiteti. Predlog zakona v obravnavo prihaja le nekaj dni po splošnih volitvah, ki so se odvile v nedeljo. Na njih je ponovno slavila do sedaj vladajoča stranka Zakon in pravičnost, ki je sicer dobila večino v spodnjem domu parlamenta, ne pa v senatu.

Spolna vzgoja mladostnikov
 / 2. 7. 2019

Spodnji dom parlamenta je v svoji dosedanji sestavi še zadnjič zasedal včeraj, a o zakonu ni glasoval, kar pomeni, da bo o njem glasoval novoizvoljeni parlament. To pomeni, da tudi senat v svoji dosedanji sestavi, v kateri se bo še zadnjič sestal v petek, o predlogu ne bo glasoval.

Več o časovnici pove Marta Lempart iz organizacije Strajk Kobiet iz Mednarodnega ženskega štrajka, ki zakasnitev glasovanja o zakonu pripisuje protestom.

Izjava

Predlog zakona predvideva prepoved kakršnega koli govora o spolnosti v šolah. Predstavi Lampert.

Izjava

Prav tako bo prepovedano govoriti o homoseksualni spolni usmerjenosti. 

Študentje in profesorji na varšavski univerzi protestirajo. Objavljamo njihovo obrazložitev in zahteve.
 / 11. 6. 2018

Izjava

Lampert meni, da gre v tem primeru za širšo kampanjo proti homoseksualcem, ki jih v svoji retoriki enači s pedofilijo. 

Izjava

Organizirane spolne vzgoje sicer tudi sedaj na Poljskem ni bilo. Vzgoja učencev je sledila katoliškim smernicam, poučevalo pa se je tako imenovano pripravo na družinsko življenje. Kljub temu do sedaj govor o spolni vzgoji v šolah ni bil kriminaliziran. Več o tovrstni vzgoji pove Lampert.

Izjava

Čeprav je tovrstna vzgoja v šolah že dolgo katoliško obarvana, Lampert meni, da se je močno zaostrila, odkar je na oblasti stranka Zakon in pravičnost. 

Izjava

Letos spomladi je varšavski župan Rafał Trzaskowski objavil razglas, v katerem je napovedal, da bi v varšavske šole vpeljal spolno vzgojo, ki ne bi diskriminirala homoseksualne skupnosti in bi upoštevala različne spolne usmerjenosti in identitete. A razglas je sprožil močno nasprotovanje. 

Izjava

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness