Eskalacije na OFF

Aktualno-politična novica
23. 4. 2014 - 14.00
 / OFF

Vršilec dolžnosti predsednika Ukrajine Oleg Turčinov je napovedal ponoven zagon protiteroristične operacije proti separatistom na vzhodu države, potem ko so v regiji Donetsk našli mrtvega voditelja lokalnega odbora stranke Očetnjava. Truplo Vladimirja Rybaka so neznanci pustili v okolici mesta Sloviansk, Turčinov pa po srečanju z ameriškim podpredsednikom Joejem Bidenom trdi, da so ti zločini storjeni s polno podporo Ruske federacije. Mesto Sloviansk sicer postaja krizno žarišče, separatisti so med drugim streljali na transportno letalo ukrajinske vojske, ki je nad njim opravljalo izvidniške naloge.

Prav tako v okolici Slovianska je separatistična milica zajela novinarja Simona Ostrovskega, ki se je v preteklih mesecih proslavil s serijo videoposnetkov s terena, objavljenih v sklopu medijske mreže Vice. Samozvani ljudski župan Slovianska Vachislav Ponomaryov je na novinarski konferenci potrdil, da je Ostrovski zajet, vendar mu domnevno ni hudega. Ponomaryove milice so že izkušene z zajemanjem novinarjev, nazadnje so na tiskovni konferenci paradirale novinarko Imro Krat. Zadnji čivki Ostrovskega so sicer prišli ravno iz Ponomaryove tiskovne konference, kjer je slednji grozil novinarju Associateda Pressa, da ga bo dal odstraniti iz prostora.

Iz Rusije je pobegnil Pavel Durov, ustanovitelj ruskega socialnega omrežja Vkontakte, ki je pred tem že odstopil kot njegov direktor, saj po lastnih besedah ni pristal na zahteve oblasti, naj deli osebne podatke uporabnikov tega socialnega omrežja. Zunanji opazovalci ocenjujejo, da je to le ena v seriji potez ruskih oblasti, ki želijo vsebino svetovnega spleta spraviti pod centraliziran nadzor, kar je v intervjuju za zahodne medije potrdil tudi Durov, s pojasnilom, da so agentje federalnega obveščevalnega biroja FSB v preteklih mesecih stopnjevali pritisk na njegove uslužbence z zahtevo, naj delijo podatke ukrajinskih aktivistov gibanja Evromaidan.

Bolivijski predsednik Evo Morales se strinja z zahtevami sindikatov po dvigu minimalne plače, pojasnil je, da je država doživela gospodarsko rast, zato je 20-odstotni dvig minimalne in 10-odstotni dvig povprečne plače povsem upravičen. Sindikati njegovo potezo jasno pozdravljajo, nasprotujejo pa ji v federaciji zaposlovalcev, kjer trdijo, da so bili izločeni iz postopka pogajanj. Bolivija je tekom mandata Moralesa potrojila svoj bruto domači proizvod, socialistično usmerjeni predsednik pa je s progresivno naravnanimi reformami naletel tudi na odpor med najrevnejšimi. Opustiti je moral načrte za zakonsko prepoved dela otrok, mlajših od 14 let, saj se morajo mnogi otroci preživljati z delom lastnih rok.

V brazilskem Riu de Janeiru so izbruhnili nasilni izgredi, potem ko je policija do smrti pretepla mladega moškega. Protestniki iz favel so se zgrnili nad turistično naselje Copacabana in blokirali cestne povezave z barikadami iz zažganih pnevmatik, in to le nekaj tednov pred tem, ko Brazilija gosti svetovno prvenstvo v nogometu. Policija se trudi, da bi močno oborožene protestnike ponovno potisnila v revnejše soseske in vzpostavila red in mir tam, kjer je ta potreben, da se ponovno vzpostavi mehanizem dodajanja vrednosti s servisiranjem turistov, ki so tam zaradi velikonočnih praznikov.

Na Kitajskem bo zakonodajno telo ljudskega kongresa obravnavalo predlog okoljevarstvenega zakona, ki bi lahko prekinil s kitajskim gospodarskim modelom rasti za vsako ceno. Prva sprememba okoljevarstvene zakonodaje po 25 letih nastaja v sklopu nove usmeritve komunistične partije, ki je napovedala vojno onesnaževanju. Predlog zakona med ostalim vsebuje določila za varovanje žvižgačev, ki opozarjajo na kršitve, biro za okoljevarstvo pa bi lahko dobil pooblastila za zaseg onesnaževalnih sredstev produkcije in pooblastila za pridržanje šefov, ki se ne uklonijo zakonskim določilom.

Severnokorejski državni mediji so izbruhnili z osebnim napadom na predsedujočega komisiji Združenih narodov za stanje človekovih pravic v Severni Koreji Michaela Kirbyja. Imenovali so ga za ogabnega starega lizuna s 40-letno kariero v homoseksualnosti in ga obtožili prirejanja poročila o stanju človekovih pravic v puščavniškem kraljestvu. Severna Koreja je sicer znana po svojem odklonilnem odnosu do homoseksualnosti, saj se reprodukcijo tam smatra kot dolžnost do države, homoseksualci so po tem kriteriju sebični, saj svoje osebne potrebe postavljajo pred svojo dolžnost.Računsko sodišče je političnim strankam predstavilo nova pravila na področju njihovega financiranja. Nova ureditev velja že za kampanjo pred evropskimi volitvami. Govorili smo s predsednikom računskega sodišča Tomažem Veselom:Klik do izjave.

Premierka Alenka Bratušek in finančni minister Uroš Čufer sta v Londonu predstavila potek reform v Sloveniji in proces privatizacije, ki poteka. Aktivnosti sta predstavila tudi predstavnika slabe banke DUTB in Soda. Zastopnica slednjega, Mateja Lovšin Herič, je potencialnim investitorjem zagotovila, da ima Sod vsa pooblastila za samostojno sklepanje pogodb z njimi, strahovi zaradi vmešavanja politike so po njenih besedah zato neupravičeni. Zadnje je bilo eno pogostejših vprašanj, ki so jih zastavljali udeleženci okrogle mize, po prvih odzivih pa so bili več kot zadovoljni s tako imenovanim napredkom, ki ga je Slovenija izvedla v zadnjem času.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

who knows that? are you there? or in the office?

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.