Tehno BritOFF

Aktualno-politična novica
kraja generacije identitete
23. 11. 2017 - 10.05
 / BritOFF

ob 10:05

Minuli teden ni bil eden izmed svetlejših, kar zadeva že tako temačno zasebnost na medmrežju. Tehnobritoff začenjamo v Estoniji, državi z močno digitalno politiko in cilji, ki stremijo k tehnološkemu napredku. Pristojni organi so bili prisiljeni k preklicu okrog pol milijona osebnih izkaznic, ki vsebujejo čip s kriptografskim ključem. Z njimi tako ni več mogoče bančno poslovanje, obisk zdravnika ali elektronsko podpisovanje dokumentov.

cardingDigitalni kriptografski ključi so sestavljeni iz dveh delov, javnega in zasebnega ključa. Slednji mora biti znan samo lastniku, sicer se ga lahko zlorabi za krajo identitete. Osebne izkaznice oziroma čipi na njih, ki jih proizvaja podjetje Gemalto, ki obvladuje okrog 30-odstotni svetovni tržni delež in je največji svetovni proizvajalec SIM kartic za mobilne telefone, vsebujejo tako slabe kriptografske ključe, da je mogoče preko javnega ključa z malce več računalniške moči izračunati zasebnega.

Estonija je sprva trdila, da je strah odveč, saj naj bi bile zlorabe v praksi skoraj nemogoče. Nato je vzpostavila sistem za posodabljanje izkaznic preko interneta, ki pa se je večkrat sesul. Nazadnje je bila Estonija prisiljena v preklic kartic.

Za podoben ukrep se je odločila tudi Španija. Tam uporaba digitalnega podpisovanja sicer ni tako razširjena kot v Estoniji, je pa bilo kljub temu preklicanih okrog 10 do 15 milijonov pametnih kartic.

Dodajmo še opazko o podjetju Gemalto. Ime se je znašlo med razkritji Edwarda Snowdna leta 2013 - vanj sta uspešno vdrli Agencija za domovinsko varnost Združenih držav Amerike in britanska obveščevalna služba GCHQ. S krajo podatkov o SIM karticah in dostopom do avtentikacijskih serverjev lahko agenciji dekriptirata večino klicev prek mobilne telefonije.

Ta teden pa je uporabnike razburilo tudi podjetje Alphabet, ki si med drugim lasti tudi Google. Na medijskem portalu quartz so razkrili, da vse od začetka leta 2017 pametni mobilni telefoni z operacijskim sistemom Android Googlu pošiljajo podatke o lokaciji telefona, tudi ko je ta opcija na telefonu izklopljena. Če mobilnik ni priklopljen v mobilno omrežje ali če vanj ni vstavljena SIM kartica, pa se prenos podatkov zgodi, ko se priklopi v omrežje. Položaj telefona se določa glede na antene, na katere se telefon poveže. Na Googlu trdijo, da bodo podatke o lokaciji uporabili za hitrejše dostavljanje sporočil uporabnikov (ja šure).

 

ob 8:05

parlament v kambodžiV Kambodži je 55 poslanskih sedežev, ki so do nedavnega pripadali opozicijski Stranki narodne rešitve Kambodže, po odločitvi volilnega odbora pripadlo petim manjšim strankam. Stranko narodne rešitve je višje sodišče prepovedalo 16. novembra na pobudo premiera Huna Sena, potem ko je bil njen vodja Kem Sokha aretiran zaradi domnevnega načrtovanja izdaje s pomočjo Združenih držav Amerike. Največ njenih sedežev v parlamentu, kar 41, bo dobila Stranka Funcipec, ki je vladajoči Kamboški ljudski stranki nekoč predstavljala opozicijo, danes pa sodeluje s premierjem. Naslednji sta Stranka lige za demokracijo in Stranka proti revščini s 6 in 5 sedeži, nato pa Narodna stranka Kmerov in Stranka Kmerov za ekonomski razvoj z dvema in enim sedežem. Na zadnjih volitvah leta 2013 nobena od teh strank ni presegla parlamentarnega praga.

Sirija je pozdravila rezultate tripartitnih pogajanj med Iranom, Rusijo in Turčijo v Sočiju. V javni izjavi so zapisali, da bodo podprli in spoštovali dogovor, ki je dosežen po politični poti in ki spoštuje suverenost, neodvisnost in ozemeljsko celovitost Sirije. Voditelji treh držav so se dogovorili, da bodo še naprej sodelovali pri vzpostavitvi miru v Siriji ter da bodo v Sočiju organizirali vsesirski kongres, na katerem bosta svoja stališča lahko razgrnila tako sirska vlada kakor opozicija.

Na novinarski konferenci je Marine Le Pen, vodja francoske nacionalistične stranke Front National, napovedala tožbo bankama HSBC in Societe General zaradi njune diskriminatornosti. Banki sta zaprli račune njene stranke.

Zaključujemo pa v ZDA. Ajit Pai, vodja zvezne komisije za komunikacije, je napovedal preklic zakona, ki podatkom na medmrežju daje pravni status splošnega nosilca. Poenostavljeno to pomeni, da je napovedal ukinitev nevtralnosti interneta, kar je bil eden izmed ključnih pogojev za njegov razvoj do trenutne velikosti. Paijeva poteza je bila pričakovana že od njegovega imenovanja v marcu letošnjega leta. Skupine za zaščito pravic uporabnikov interneta so že napovedale proteste in kampanjo proti spremembam.

S tem zaključujemo novičarski blok in vas vabimo, da nam prisluhnete čez dve uri, ko so na sporedu novice s področja regulacije tehnologije. Govora bo o zasebnosti na internetu, če pa vas zanima več o internetni nevtralnosti, lahko prispevke na to temo najdete na naši spletni strani.

 

P. S.: Preberite tudi naslednji tehnološki BritOFF!

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

nekdo bi potem moral tudi začet z razvojem kritike Kognitivne Znanosti. o tem se res premalo danes govori. in kognitivisti so res že toliko naprej. imam doma ena zanimivo knjigico - Embodied Cognition, ampak to so maherji ki kognicija peljejo v paralelni špuri z budisti, verjeli ali ne (Varela, Thompson, Rosch). mislim, da so oni med kognitivisti in znanstveniki dokaj nesprejemljivi s svojimi idejami.
Imam sicer v paci enega fanta, ta bi nam morda malo več lahko razložil. dečko zgleda kar zanimiv - Tine Kolenik, no, ampak morda jih je še več kritikov. Najbolj opasna, ki sem jo čitala do sedaj je meni - Orit Halpern. top.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.