4. 1. 2023 – 23.00

Ni še konec, ne ...

Audio file
Vir: Lastni vir

FOTO: AI

-

Ni še konec, ne, to začetek je

                                              in nič ne ustavi me.

                                                                         (Aa)

                                                                               (hočem imeti vse)

 

Častne omembe:

deitycrew - deitycrew ┆ EZY-G & YNGFirefly - ATAMORGANALila Giljotina - Pop Filter ┆ Slund - Metamorphosis Vid Vai - Laminar Flow ┆ Igor Lumpert's Innertextures - I am the Spirit of the EarthSnøgg - Dan, ko je vrag vzel šaloRok Zalokar - Speak Your Body There Be Monsters - RubikonBakalina Velika - Zviezdna srebruoJana Beltran - To the Moon3:rma - a well-paved roadDrummingCellist - Zabučale gore/The Mountains RoaredEtceteral - RhizomeZhlehtet - Portals Vol. 1Rush to Relax - Misli ┆ in seveda še FATTER - LASTNA TRGATEV

 

DESADOVNJAK TOP 10:

10. TiTiTi - Štafelaj

"Zasedba se tako giblje nekje med oprijemljivim in neoprijemljivim – ko že mislimo, da lahko njihovo glasbo formuliramo, zavijejo na neko svojo pot, pri čemer pa nikoli ne naredijo prevelikega zavoja, zaradi katerega bi popolnoma izgubili poslušalca. Gibljejo se med tradicionalnejšimi oblikami jazzovskega izrazoslovja kot tudi sodobnejšim zvokom proste improvizacije, mestoma pa se približajo tudi zvokom sodobne umetnostne glasbe. Svobodni jazz zasedbe tako ne izhaja nujno iz povsem nestrukturirane improvizacije, atonalnosti in aritmike, temveč se njihova izraznost predstavi prvenstveno preko žanrske fluidnosti, ko povsem svobodno po občutku prehajajo med bolj dogovorjenimi glasbenimi vzorci in formulami ter avantgardo." Andraž Stropnik o plošči.

 

9.  Nikki Louder - Ostani čista in kulturna

"Globokemu zlemu brbotanju strun se pridruži hipnotična ritmična podlaga, ki zadržuje suspenz. Poslušalcu se tako zazdi, da bo vsak čas prišel trenutek, ko se bodo Sever in oba Cerarja izgubili v odprtem žrelu hrupja. Vseeno slišimo tudi trenutke, ko njihovo grmenje postane plesno, kot recimo v komadu Notranja lupina. Prav tako sladek je naslovni komad Ostani čista in kulturna, ki ste ga v preteklih dneh na naših valovih lahko večkrat slišali in ob katerem ste si morda tudi razmigali životec. Navkljub očitni transformaciji, ki nam brezsramno nakazuje zvočno zrelost glasbenikov, je v zvenu še vedno namešana dobra mera agresivnega žaganja, ki jo najbolje izkažejo v živo." Julian Lavrič o plošči.

 

8. Fraw Blanka - Stranski učinki

"Plata odkriva spekter reperkinih besednih tokov, ki se prožno odzivajo na glasbeno podlago, gostujoče ustvarjalce in splošno občutje. Včasih se zdi pretok misli na plati namenjen nekomu določenemu, drugje učinkuje kot neizprosno zrcalo sebi in vzporedno poslušalki, spet tretjič pa besede razvozlava kot klobčič razdraženih misli pred prvo jutranjo kavo. Menjanje pozicij plato popestri in utemelji njeno dolžino, saj imamo ob menjavanju gledišč občutek, da se po malem vzporedno vrsti več različnih podzgodb." Veronika Černe o plošči.

 

7. SHIV - Izhod

 

6. Million Ear - Drink Soma

"Drink Soma je še en odličen krajši album v opusu tega dvojca. Improvizirane glasbene poskuse avtorja uspeta vtkati v smiselno in prebavljivo zgodbo, obenem pa ohranjata zvočno pokrajino, ki ji težko najdemo dobre primerjave. Motivi so morda še jasnejši kot poprej in tudi besedila se večinoma dobro sučejo po istih tematskih poljih. Še vedno se pojavijo vrzeli v pripovedi na ravni albuma kot sklenjenega izdelka, kar je morda posledica nekonsistentnega procesa snemanja." Pavel Lipovšek o plošči.

 

5. Sacco Di Tempo - Safe Changes

"Safe Changes je album, ki pomirja duha. Najsibo to tihožitje naslovnice, oddaljena fotografija plavalca na zadnji strani ovitka ali mačkona v naročju na sami zgoščenki – melodije, besedila in ritem, valujoči iz slušalk, težijo k nižanju pritiska in kontemplativnemu zretju, sorodnemu kalifornijski kitaristki Angel Deradoorian, in z bolj indie pristopom, kot se danes rado reče." Andrej Pervanje o plošči.

 

4. nosferatu3285 - The Twelve

"Album je v skladu z vsemi naštetimi imeni plod skupnega dela na vseh nivojih, a je njegov skupinski duh usmerjen v kolektivno delo na način, da nihče ne izstopa individualno. Nasploh duh skupnosti preči tako »imanentno« dimenzijo same glasbe – v smislu izmenjujočih se vodilnih vokalov in nabora glasbil – kot tudi »transcendentno« zgodbo prepleta množice prijateljev, ki so sodelovali pri uresničitvi in nadgraditvi vizije Domna Slovinića. Prav zaradi tega se je album recenzenta dotaknil tudi na osebni ravni in mu dal dodaten razlog za vero v glasbo kot moment vzpostavitve skupnosti." Marko Miočić o plošči.

 

3. Smedja in Smetke - Štirje smetni časi

"Nedvomno pa plošča in z njo pravzaprav tudi Matic prerasteta pretekle izdelke predvsem v koherentnosti novega zvoka. Vsak komad za seboj nosi neusmiljeno težo, ki jo pri tovrstni glasbi cenimo. Bodisi v zamaščenem zvoku bodisi v gravitaciji novejših, introspektivnejših tekstov. Prej je Smedja opeval predvsem vsesplošni etos scene in iskal nekakšen sovpad z osebnim. Tokrat pa se zdi, da je na pladnju precej zajetnejši del Matica. Poleg klasičnih bengerjev, ki serjejo po klerikalcih, Smedja poseže tudi po bolj intimnih in notranjih trenutkih v življenju Smedje in Smetk. Od sranja po prepotentnih dudebros, polni puhlega razumevanja hardkor scene v komadu Mojster mišica, do depresivnih sonetov komada Novo jutro." Klemen Seliškar o plošči.

 

2. It's Everyone Else - Pirouette

"Na albumu se duo It’s Everyone Else pogumno prepusti spirali premika izven cone udobja in razblini dvome pripadnosti žanrov, znotraj katerih sta ustvarjala v preteklosti. It’s everyone else svoj prejšnji hektični bes umirita in poslušalstvu naslikata čistejši vpogled v njun notranji svet, kar jima uspe brez kompromisov pri intenzivnosti. Počasnejša struktura res ne odraža več hardkorovskih korenin, a ravno ta upočasnitev v kontekstu novega poglavja zasedbe naredi album resnično dober." Klemen Seliškar o plošči.

 

1. Kamra - Cerebral Alchemy

"Cerebral Alchemy je kot vsak dober metalski album težak in nelagoden ter hkrati vznemirljiv in navdihujoč. Nežnost in grobost sta v dobrem ravnotežju. Edino, kar še manjka, je jasnejša sporočilnost. V slušnem polju izstopa predvsem izdelana estetika, osrednji motiv pa ostaja nejasen. Če naj ostane prepuščen subjektivnosti vsakega poslušalca, lahko album označimo za odličen žanrski izdelek." Pavel Lipovšek o plošči.

.

.

.

Iiiiiiin ker smo že v novem letu...par koncertnih predlogov:

1. The Canyon Observer - Figura | Promocijski koncert ob izidu novega albuma

2. DIRTY SKUNKS FEST: 20 YEARS OF STENCH

Aktualno-politične oznake

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj