Svobodni samo z gotovino

Mnenje, kolumna ali komentar
14. 11. 2023 - 16.00

Iz proticepilskih logov je prišla nova iniciativa za obrambo svobode samooklicanih neposlušnih državljanov pred elitami. Boomerski borci za svobodo so do konca oktobra zbrali več kot 56 tisoč podpisov za vpis pravice do plačevanja z gotovino v ustavo, kar je skoraj dvakrat več od števila potrebnih podpisov za vložitev pobude v parlament. S tem bodo enkrat za vselej zaščitili podatek o količini popite kave pred voyagerskim očesom bank in države. Če se bo le državni zbor strinjal.

... avtohtona slovenska kultura na Facebooku
 / 18. 3. 2021

Podpise za ustavno zaščito gotovine je septembra začelo zbirati Združenje PovezaniSmo. Po pregledu spletne strani združenja je hitro jasno, v kakšni kuhinji so pobudo pripravili. V združenju so proti Svetovni zdravstveni organizaciji, kot primer tveganj državnega nadzora navajajo ukrepe ob pandemiji – pardon – plandemiji, so proti »idelogiji« LGBT, svarijo pred transhumanizmom, iz Združenih držav pa so uvozili še strašenje pred koncentracijskimi taborišči z imenom 15-minutna mesta. Kot da svojih miniaturnih slovenskih krajev ne prehodijo v desetih. 

K podpisu pobude za gotovino so vabili s strašenjem pred popolnim nadzorom države in centralne banke nad državljani, skupaj z uvedbo točkovanja obnašanja državljanov in posledičnih sankcij za nakupe, ki niso dovolj woke, ali pa za doniranje njihovemu Združenju PovezaniSmo. Naravna posledica obveznega brezgotovinskega plačevanja bo tudi čipiranje. In kot da ni dovolj gorja, še zobna miška bo umrla.

Konkretnega prizadevanja nebuloznih elit za ukinitev gotovine vsaj za zdaj v resnici ni. Celo na Kitajskem je še vedno mogoče povsod plačevati z gotovino, čeprav tam večina uporablja izključno elektronsko plačevanje. Da se bo vse grozeče zlo zagotovo zgodilo, so pobudniki ustavne spremembe izpeljali denimo iz evropskih načrtov za digitalni evro.

Papirnati tigri novele, ki se jih bojijo delodajalci
 / 24. 10. 2023

Strah pred državnim nadzorom je sam po sebi sicer legitimen, toda izbira področja boja proti njemu, za katerega so se odločili antiglobalisti, je naivna. Gotovina ne preprečuje nadzora in transakcije niso edino sredstvo nadzora. Nadzor nad prebivalstvom so tudi restriktivni mejni režimi. Poleg tega banke in države niso naši edini nadzorniki. Kolegica na Radiu Študent je prejšnji mesec poročala o spremembah zakona o delovnih razmerjih. Po eni od njih žrtev nasilja v družini lahko zaprosi za pet dni plačane odsotnosti in krajši delovni čas, ampak o utemeljenosti delavčeve prošnje odloča kar delodajalec, ki mu mora delavec predložiti poročilo centra za socialno delo in kup druge papirologije. Na to se konspirologi ne ozirajo, njih skrbijo globalisti, ne pa tisti, ki jim v resničnem svetu karkoli odrejajo. A vrnimo se k finančnim transakcijam. Plačilo poimenskih položnic in pogodb za večje nakupe mora biti že zdaj zabeleženo, pa je vseeno, ali opraviš nakazilo na banki ali iz principa plačaš hišo s tovornjaki bakra. Če upoštevamo vse to, nas zaščitniki gotovine pravzaprav prepričujejo, da je svoboda odvisna samo od anonimnega plačevanja kave, drugo pa ignorirajmo.

Pobudniki ustavne spremembe trdijo, da ukinitev gotovine pomeni ukinitev avtonomije državljana nasproti državi in bankam, kar je ironično, saj gotovina, kot vsak denar, prihaja prav od držav in bank. Zaradi njih sploh velja kot plačilno sredstvo in zaradi njih ima tako menjalno vrednost, kot jo ima. Videti je, da »neposlušni« gotovino razumejo skoraj kot nekaj, kar obstaja v naravi in ima vrednost samo po sebi. A na kovancu ni samo cifra, ampak tudi grb.

Hkrati z zbiranjem podpisov za gotovino je potekalo in še vedno poteka zbiranje podpisov za spremembo zdravstvene zakonodaje, ki jo predlaga iniciativa Glas ljudstva. Zbirajo podpise za predlog zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o nujnih ukrepih za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema, ki ga je državni zbor sprejel lansko poletje. Dolgčas. Jasno, da podpisov še niso zbrali. Gotovina je ljudi navdušila bolj kot odprava dvoživk. Verjetno zato, ker so druge teme težje razumljive in emocionalno manj nabite kot državni bavbav in navezanost na gotovino, ki daje navidezen občutek varnosti. 

stevanovic
Stevanović ni trojanski konj Janeza Janše, temveč paradni konj svobode
 / 26. 10. 2021

Fascinantno je, kako so borci proti globalizmu ob vseh paranoičnih fantazijah v resnici zelo optimistični glede obstoječe svobode v družbi. Drugi vidijo stvari veliko bolj črno. Socialist, na primer, bi v načinu preživetja večine videl mezdno suženjstvo, pobudniki ustavne spremembe pa suženjstvo zvedejo na preprost način transakcije. Manko avtonomije zanje izhaja iz zabeleženih transakcij, ne pa iz brezpogojnega uboganja ukazov osem ur dnevno. In prihodnost njihovih otrok ni negotova zaradi podnebnih sprememb. V Združenju PovezaniSmo so sami sebe prepričali, da je globalno segrevanje enaka izmišljotina kot koronavirus, namenjena upravičevanju nadzora nad državljani. Njihove otroke ogrožajo LGBT-ideologija v šolah, hormonski motilci in elektromagnetno sevanje. Njihov svet je tako že dosežena utopija, ki jo od zunaj z vseh strani napadajo temne sile. 

Anksioznost, ki pobudnike žene v upiranje temu in onemu, izhaja iz občutka, da nimajo prave kontrole nad družbenim dogajanjem in posledično nad lastnimi življenji. To v resnici ni napačen občutek. Ampak hkrati v obstoječem stanju ne vidijo nepravične družbe. Vzroka pomanjkanja nadzora nad dogajanjem okoli sebe ne iščejo v nedemokratičnosti trenutnega sistema, saj si ne znajo predstavljati, da bi lahko bilo s tem kaj narobe. Svoje duše potem pomirijo tako, da se zaprejo v svoj družinski mehurček in si domišljajo, da je ta mehurček avtonomen in samozadosten. Skladno z znanimi besedami Margaret Thatcher, da družbe ni, so samo družine in posamezniki. Potem si izmislijo bankirske kabale ter si prizadevajo, da jih držijo stran od svojega mehurčka. Tako si povrnejo občutek nadzora.

O knjigi Andraža Terška
 / 8. 12. 2020

Svoboda se tako ne uresničuje družbeno, svoboda se po njihovih predstavah uresničuje z izolacijo od družbe, njenim nevmešavanjem v zasebnost posameznika. To smo lahko videli na primeru nošenja mask in pogoja PCT, ki sta bila, karkoli si že lahko mislimo o njuni učinkovitosti, v osnovi namenjena le zaščiti drugih. Antimaskerji in anticepilci so s svojim nasprotovanjem pravzaprav trdili, da je svoboda v tem, da jim na družbo ni treba misliti. Glavno je, da ni posegov v njihovo vsakdanjo idilo. Gotovina je s tem, da je popolnoma neosebna in kot mafijozov kovček z bankovci brez zgodovine, idealni simbol takšnega pojmovanja svobode. Da nekomu nekaj daš na kredo, moraš imeti z njim stik in mu zaupati. Bankovec pa samo zamenja roke in z drugim človekom nimaš več ničesar opraviti. Uporabnika gotovine si tako lahko predstavljajo kot »avtonomnega«, nevezanega na kogarkoli.

Branilci gotovine enako kot anticepilci pred njimi, če to niso eni in isti ljudje, niso taki disidenti, kot si domišljajo. So stranski proizvod prevladujoče ideologije. 

 

Vir slike: Andrew Skudder, flickr, Creative Commons, obrezano

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

"Branilci gotovine enako kot anticepilci pred njimi, če to niso eni in isti ljudje, niso taki disidenti, kot si domišljajo. So stranski proizvod prevladujoče ideologije. "
Še sebe zraven prištejte.

Radio Soroš... pardon, Študent, se znova naslaja nad "zabitimi anti-globalisti", ki tokrat terjajo ustavno pravico do gotovine. Pred tem pa so te ubogi tepčki, seveda čisto neupravičeno, vsaj, če smo salonarski, priviligerani levičarji, ki v svojih korpo naslanjačih sipamo kavico in se pogovarjamo o vsakdanu maloburžujskega života, izpostavljali krivičnosti korona režima, ki nas je oškodoval finančno, mentalno, fizično in še na kak drug način.

Avtor teksta zagovarja, da je strah pred ukinitvijo in finančno dominacijo mednarodnih finančnih institucij samo paranoidna fantazma v glavah zategnjenih desničarjev, ki se borijo proti LGBT fanatikom in Woke levici. Njegove argumente bi še jemal resno, če se ne bi izkazalo, da s(m)o tisti, ki s(m)o se upirali dezinformativni propagandi pro vax psihopatov kot so Fauci in Gates, ali pa smo govorili o svinjarijah, ki jih Ukrajina zganja v Donbasu bili tudi ustrezno sankcionirani. Zaradi anti režimskega aktivizma so prenekateri ljudje v Evropskih državah izgubljali službe, ali pa so jih celo pozaprli. Neredko se je zgodilo, da so banke v sodelovanju s samimi vladami zaplenjale premoženje tem "anti-globalistom". Tako kot so po začetku ukrajinskega konflikta ameriške banke začele zaplenjevati in zamrznjevati ruske finance v tujini. Absolutno naivno je verjeti, da finančna mafija, ki jo zastopata Svetovna banka ali pa Mednarodni denarni sklad, agensa neoliberalnega kapitalizma, tako invazivnega orodja kot je digitalna valuta ne bi uporabljala v zle namene. Ker sta se z privatizacijo gospodarstva držav tretjega sveta in diktiranjem svetovnih obrestnih mer v preteklosti dokazala, da sta na strani ljudstva, ane?

Lahko bi še dolgotvezil o protislovnosti progresivne levice, ki se smatra za paragona zatiranih, pa je ob korona krizi stopila na stran največjih fašistov. Sprejeti antikoronski ukrepi od diktatu WHOja (ker itak več nimamo za nacionalno zdravstvo) so imeli bore malo veze z zagotavljanjem zdravstvenih standardov in reševanja čl. življenj, kar se je preprosto pokazalo s smrtmi obolelih v domovih za ostarele in tam, kjer bi zares mogli zagotoviti zaščito. Anglosaksonske obveščevalne službe so v sodelovanju z kvazi zdravstvenimi lobiji in organizacijami naumile popolnoma zafejkane znanstvene modele potencialne rasti okužb in umrljivosti virusa, da so lahko upravičile invazivne posege v individualno in kolektivno svobodo. Da ne govorimo o zgodbi o cepivih. Če tudi tu farmacevti nimajo ničesar zakrivati, zakaj ne pustijo financiranja dolgotrajnejših kliničnih študij o stranskih učinkih (miokarditisu in podobnemu) cepiv, za katera vemo, da so veliko bolj pogosta, kot so nam prisegali znanstveni pozerji?

Na tej točki bi resno razmislil o temu, če se RŠ preprosto ne ukine, ker že imamo sto tisoč medijev, ki nam iz dneva v dan solijo pamet s propagando vladajočih razredov pod WEFom in še kom. Če se radio ne more posvečati analizi svetovnih razmerij moči, oziroma le-te zvrača na posel desničarskega, topoumnega moraliziranja o zlih stricih, ki nam vladajo iz ozadja (kar sicer očitno nam), potem je to edina rešitev.

Umiri se MT

kko je lahko radio proti gotovini? kko bote pa nabavljal ghb in ostale drogice za organiziranje orgij, o doživetju katerih bodo vse prave feministke v boju proti seksizmu in spolnem nadlegovanju govorile še mesece?

Ok, tale članek je sicer res za en kurc in je kar zalostno, da je prešel cez urednisko sito. Zgolj bedasto naslajanje nad abotno organizacijo, ki je podala peticijo, bi bili cist legit špikerski klepet med komadi, defenitivno pa to ni vredno svojega prispevka. S samo temo denarja se ukvatja na ravni par fraz, kaj več pa ne zmore. Za konec brezveznega nakladanja se, da je stvar se bolj patetična, loti še vzpostavljanja fiktivnih kategorij, kot so 'anticepilci', in pripisovanja nekih iz riti potegnjenih vzgibov tej amorfni mnozici. Soro, mišljenje na ravni osnovnošolskega obkladanja. Skratka... zbrišite to, tak nivo prispevkov res ne pritiče RŠ...

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness